woensdag 22 maart 2023

Interview Sophie Wester

 Maak kennis met... Sophie Wester


In augustus 2022 debuteerde schrijversduo Sophie Wester met hun thriller Moordende hitte bij uitgeverij De Crime Compagnie. Begin februari verscheen alweer hun tweede thriller Een lege plek. Sophie Wester is de schrijversnaam van Sophie Fraza en Ester Ankoné.
Recent las ik Een lege plek. En was daar van onder de indruk.

In het kort wat ik ervan vond:
Een lege plek, intense huiveringwekkende thriller. Hoever zou jij gaan om jouw verlangens en die van een ander te vervullen? Aanrader!

De volledige recensie is hier te lezen.

Interview

Aan mij de eer om Sophie en Ester een aantal vragen te mogen stellen. Lees met me mee...

- Kunnen jullie ons iets meer over jezelf vertellen? Wie zijn jullie? Waar komen jullie vandaan? Wat zijn jullie hobby’s?

Sophie: Ik kom uit Wijk bij Duurstede, ben getrouwd en ben moeder van drie kinderen. Ik ben absoluut niet sportief en heb ontzettend tuttige hobby’s als: puzzelen, bakken, lezen, en tuinieren. Ik hou ook heel erg van uitgaan.

Ester: Ik woon met mijn man en onze twee jongens in Maarssen. Ik ben gek op lezen en sinds een paar jaar besteed ik dus ook veel van mijn vrije tijd aan schrijven:). Daarnaast wandel ik veel, met mijn mannen, met vriendinnen en sinds kort ook met onze nieuwe pup!

- Wilden jullie altijd al schrijfster worden?

Ester: Als klein meisje wilde ik twee dingen worden: juf en schrijfster. Toen ging ik rechten studeren en werd bedrijfsjurist, haha! Juf ben ik alsnog op mijn dertigste geworden, toen ik me liet omscholen en als docent Nederlands aan het werk ging op de school waar ik Sophie heb leren kennen. En uiteindelijk is ook de schrijfambitie werkelijkheid geworden. Je bent dus nooit te oud om je dromen na te jagen!

Sophie: Als kind wel, maar die droom verdween al snel naar de achtergrond. Ik vind het fantastisch dat ik uiteindelijk toch geworden ben wat ik als achtjarige al voor me zag.

- Jullie hebben ervoor gekozen om als duo te schrijven. Ik vind het schrijven van een boek al ontzettend knap, maar wanneer een boek door een duo wordt geschreven vind ik dat helemaal bijzonder. De meeste duo’s zijn man en vrouw of familie. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Sophie: We waren collega’s op dezelfde school en toen Ester drie jaar geleden De Schrijversacademie ging doen, vroeg ze mij of ik het leuk vond om dat samen te gaan doen. Zij wilde na het eerste jaar de specialisatie ‘Redactie’ doen en ik dacht aan de specialisatie ‘Kinderboeken schrijven’. Maar tijdens dat eerste jaar kwamen we erachter dat onze schrijfstijlen erg op elkaar lijken en ook hoe leuk we het allebei vonden om spannende stukjes te schrijven. Ik stelde voor om samen een thriller te schrijven en dat leek Ester wel een mooie uitdaging!

- Opmerkelijk vind ik dat je tijdens het lezen echt niet door hebt dat het verhaal door twee verschillende personen is geschreven. De mensen die jullie goed kennen, merken die dat wel? Hoe verdelen jullie de stukken en wie schrijft wat? Schrijven jullie los van elkaar? En hoe worden jullie het met elkaar eens? Wie is het grote brein achter jullie duo?

Ester: Niemand merkt een verschil in stijl. Zelfs onze mannen kunnen niet raden wie wat heeft geschreven. Gelukkig maar, want anders zou het niet werken.

Sophie: We schrijven los van elkaar en meestal om en om. Heel soms heeft de een iets meer gevoel bij een bepaald hoofdstuk en het komt ook wel eens voor dat een van ons er niet goed uitkomt, dan neemt de ander het over. En we redigeren elkaar natuurlijk, waardoor het verhaal uiteindelijk een ‘SophieWestersausje’ krijgt.

Ester: En natuurlijk zijn we het niet altijd eens, maar we hebben afgesproken dat we geen compromissen sluiten. Als de een iets niet ziet zitten en de ander wel, moet het er toch gewoon uit. Want daar wordt het boek uiteindelijk beter van.

Sophie: Wat het brein achter het verhaal betreft: dat zijn we echt samen. Met z’n tweeën komen we op ideeën waar we alleen nooit aan hadden gedacht.

- Begin februari is jullie tweede boek Een lege plek verschenen. Hoe is het idee voor de verhaallijn ontstaan? Waar halen jullie inspiratie vandaan?

Sophie: We beginnen vaak met schrijven door een personage te bedenken. In dit geval was dat Birgit. Het was vrij snel duidelijk dat zij een ambitieuze fertiliteitsarts met issues moest zijn, maar de verhaallijn heeft zich pas tijdens het schrijven zelf gevormd. Steeds als we bedacht hadden hoe het zou lopen, kwamen we ergens anders uit.

Ester: We hebben tot nu toe steeds voor vrouwelijke hoofdpersonen gekozen en we halen onze inspiratie dan ook voor een deel uit ons eigen leven. En dat vergroten we dan uit of vullen we aan met onze fantasie. En als je eenmaal in de schrijfmindset zit, kun je eigenlijk uit alles inspiratie halen: gesprekken bij de kapper of in de trein, gebeurtenissen in het nieuws, er zijn overal verhalen.

- Wie is jullie favoriete personage uit Een lege plek?

Ester: Poeh, wat lastig. Birgit en Annabel waren beide heerlijk om te schrijven, ik kon me in allebei goed inleven. Maar het personage waarmee ik wel vrienden zou willen zijn, is toch Mathieu: een levensgenieter met het hart op de goede plek en een fijne dosis humor.

Sophie: Voor mij is dat toch Birgit. Ze is behoorlijk gemankeerd en daardoor niet altijd sympathiek, maar onder haar gereserveerdheid schuilt een liefdevolle, kwetsbare persoonlijkheid.

- Welk boek is jullie persoonlijke favoriet, jullie debuut Moordende hitte of Een lege plek?

Sophie: Moordende hitte! Het was een heerlijk boek om te schrijven en ik denk dat je dat meekrijgt als je het leest. Het is misschien niet een echte thriller-thriller en eerder een spannende roman, maar ik denk dat we de lezer een superfijne leeservaring bieden en daar ben ik echt trots op.

Ester: Moordende hitte is meer een easy-read voor bij het zwembad, met lekker veel intriges en geheimen. Een lege plek is echt een thriller, met best pittige thema’s. Als lezer zou ik eerder voor Een lege plek gaan, dus misschien is dat dan toch stiekem mijn favoriet.

- Hoe lang zijn jullie gemiddeld bezig met het schrijven van een boek?

Al met al zijn we zo’n tien tot twaalf maanden bezig met een boek.

- Aan wie vertrouwen jullie jullie manuscript als eerste toe?

Aan een heel lieve vriendin die ontzettend goed is in het geven van eerlijke en opbouwende kritiek.

- Zouden jullie in de toekomst nog iets totaal anders willen schrijven dan thrillers? En eventueel ook solo?

Voorlopig willen we niets anders schrijven dan thrillers, maar het zou best kunnen dat we een keer een ander genre uitproberen. We kunnen ons nu niet voorstellen dat we solo zouden willen schrijven en toch weet je natuurlijk nooit hoe het loopt.

- Lezen jullie zelf ook?  Wat is jullie favoriete genre? En favoriete auteur? Wie bewonderen jullie om zijn of haar schrijftalent?

Ester: Ik lees zeker twee boeken per week. Vooral romans en thrillers, maar ik kan ook genieten van een Young Adult of een jeugdboek. Zo heb ik pas Lampje van Annet Schaap gelezen. Heerlijk! Ik ben groot fan van Stephen King, hij is echt een meesterverteller. Hetzelfde geldt voor Roald Dahl.

Sophie: Ja! Maar gek genoeg lees ik bijna nooit thrillers. Ik houd erg van historische romans en ook van fantasy. Ik smul van de boeken van Elizabeth Jane Howard, Jane Gardam, Rebecca West, Robert Harris en Murakami. En ik bewonder David Mitchell om zijn schrijftalent.  

-  Zijn jullie misschien alweer begonnen aan jullie volgende manuscript? Zoja, kunnen jullie misschien een heel klein tipje van de sluier oplichten?

We zijn nu heel druk met het afronden van thriller nummer drie! Dit boek gaat over Ellen, een docente Nederlands, die worstelt met de opvoeding van haar puberzoon Mick. Hij vindt haar beschermingsdrang onverdraaglijk en sluit zich steeds meer voor haar af. Wanneer ze als begeleider meegaat op Micks examenreis naar Texel, komt ze erachter dat hij verwikkeld is in een gevaarlijk spel. Als diezelfde week een van de leerlingen dood op een slaapzaal wordt aangetroffen en Mick verdwenen is, lijkt Ellens nachtmerrie compleet. Dan blijkt Mick een belangrijke verdachte in het politieonderzoek en radeloos gaat Ellen zelf ook op onderzoek uit. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer ze aan zijn onschuld begint te twijfelen.

- En tot slot; vertel ons, waarom ‘moet’ men jullie boeken lezen? Wat onderscheid jullie boeken van de rest?

Sophie: Onze missie is om boeken te schrijven waarin de lezer zich even helemaal kan verliezen. We vinden het heel belangrijk dat onze personages echt tot leven komen en dat doen we door ze nooit zwart-wit te maken.

Ester: En we horen vaak dat onze schrijfstijl fijn leest, waardoor je snel in het verhaal zit. We schrijven ook vrij direct, met hier en daar de nodige humor. Want ook in een thriller mag best gelachen worden.

Met dank aan Sophie en Ester voor dit leuke interview.

Liefs,
Kat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Onder de lichten van New York - Lana Lain

Titel:   Onder de lichten van New York Auteur:   Lana Lain Uitgever:   MH Books Genre:   Romance novelle Verschenen:    November 2024 Beschi...