zondag 26 maart 2023

Wraakzusters - Machteld van Zalingen

Titel: Wraakzusters
Auteur: Machteld van Zalingen
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: maart 2023
Beschikbaar: Ebook
ISBN: 9789461097873
NUR: 332
Pagina’s: 179

Drie tieners zijn stille getuigen van een moord. Vijftien jaar later worden ze geconfronteerd met de gevolgen.

Vriendinnen Petra, Manon en Juliet zijn als zeventienjarigen getuige van de moord op een hoertje. Ze kennen de dader, Peter-Paul, uit het dorp. De meiden durven niet naar de politie, uit angst voor de invloed van de rijke familie van Peter-Paul en de reactie van hun eigen ouders. Ze besluiten hun mond te houden.
Vijftien jaar later belt Manon, die inmiddels rechercheur is, haar vriendin Juliet om te vertellen dat Peter-Paul is verongelukt. Juliet keert terug naar haar geboortegrond op de Veluwe om het verleden af te sluiten, maar dat had ze beter niet kunnen doen...

Eén voor allen, allen voor één!

Vijftien jaar geleden kwam het leven van de toen zeventienjarige Manon, Juliet en Petra volledig op zijn kop te staan. Ongewild waren zij getuige van de moord op een jonge vrouw. Gezien de invloedrijke familie van de bekende dader, besloten ze gezamenlijk te zwijgen. Maar deze heftige gebeurtenis hebben ze nooit meer los kunnen laten.

De contouren van hun gezichten en van hun lichamen gevangen in de schaduwen van het bos. Juliet had de werken vandaag voor het eerst gezien. De symboliek en de verborgen betekenis ervan hadden haar de rillingen bezorgd.

Alle drie zijn ze hun eigen weg gegaan. Manon werd rechercheur, Juliet vond haar thuis in Noorwegen, trouwde met de Noorse Stephan en werd moeder van een zoon en een dochter. En werd mede eigenaresse van een trekkingsschool. Petra werd kunstenares en moeder van dochter Bloem.

Uit het niets was daar die donkere schim. Ze vroeg zich nog af of het een hert of een wild zwijn was. Een doffe knal. De auto begon te tollen.

Wanneer vijftien jaar later, Peter-Paul van Asselt te Goor, de bekende van vroeger, verongelukt, wordt alles weer opgerakeld. Juliet keert terug naar haar geboortedorp op de Veluwe en gaat zo de confrontatie met het verleden aan. Of had ze het verleden beter kunnen laten rusten?

Was het niet beter geweest om alles gewoon te laten zoals het was? Te stoppen met het gegraaf, voor alles kapot zou zijn? Eigenlijk was het daarvoor al te laat.


Wraakzusters is het thrillerdebuut van schrijfster Machteld van Zalingen. Wraakzusters verscheen in 2015 en is recent door Machtelds nieuwe uitgever De Crime Compagnie opnieuw uitgebracht als ebook. Na het lezen van haar tweede thriller Bloedlijn was ik heel erg benieuwd naar Wraakzusters en ik kan jullie vertellen dat ik daarover ook heel enthousiast ben. Een prachtig debuut.

Wraakzusters bestaat uit 55 korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief, voornamelijk vanuit hoofdpersonages Juliet Sørensen en Manon Dijkgraaf. Manon Dijkgraaf kennen we natuurlijk al uit Bloedlijn. Waar Manon in Bloedlijn centraal staat, wordt in Wraakzusters het verhaal juist meer vanuit Juliet vertelt. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne.

Het eerste hoofdstuk van Wraakzusters eindigt met een spannende cliffhanger welke direct aanzet geeft tot verder lezen. Het verhaal had mij direct in zijn greep met een voelbare broeiende onrust. Na de spannende start weet van Zalingen het verhaal in een rustig tempo verder op te bouwen. Maar vergis je niet, hiermee werkt zij toe naar een verrassende en spannende ontknoping.
Machteld heeft een heerlijke eigen kenmerkende schrijfstijl waar ik echt fan van ben geworden. Gedetailleerd en beeldend en verstaat de kunst om serieuze onderwerpen met humor te beschrijven. Bovendien ben ik gek op Nederlandse politiethrillers.

De karakters zijn herkenbaar en levendig neergezet. In Wraakzusters maken we kennis met de drie musketiers, rechercheur Manon Dijkgraaf, Juliet Sørensen en Petra Blokhuis. Vriendinnen sinds hun jeugd en alle drie totaal verschillend. Hun vriendschap werd aardig op de proef gesteld door die verschrikkelijke gebeurtenis op 21 juni 1993, waar ieder op haar eigen manier mee om is gegaan. Manon ging naar de politieacademie en werd rechercheur, Juliet besloot na het VWO haar droom waar te maken en te gaan studeren in Noorwegen en Petra werd kunstenares. Stoere Manon, de eeuwige vrijgezel samen met haar hondje Tipsy. Avonturier Juliet, verstoten door haar streng gelovige ouders, trouwde met haar Noorse architect Stephan en werden samen de ouders van een zoon en een dochter. En dan gevoelige Petra, gescheiden moeder van dochter Bloem.

Doordat Bloedlijn eerst werd uitgebracht en daarna Wraakzusters, heb ik de boeken in omgekeerde volgorde gelezen. Wat ook niet uitmaakt want beide boeken zijn prima los van elkaar te lezen. Maar het is wel erg leuk om in Wraakzusters het stukje voorgeschiedenis van Manon, Juliet en Petra te lezen. Dus heb jij Wraakzusters nog niet gelezen, dan raak ik je zeker aan omdat alsnog te doen.

Machteld werkt op dit moment aan haar derde thriller waar ik alweer reikhalzend naar uitkijk.

Met Wraakzusters heeft Machteld van Zalingen een uitstekend thrillerdebuut neergezet met levendige karakters en een verrassende ontknoping. Van mij mogen er nog meer thrillers rondom Manon en Juliet volgen.

Wraakzusters, uitstekend thrillerdebuut dat smaakt naar meer. Hoe leef je verder met zo’n  groot geheim? Aanrader!

★1/2

Met dank aan Uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Een onverwachte bestemming - Sandra Kraak

Titel:   Een onverwachte bestemming Auteur:   Sandra Kraak Uitgever:   Kabook Publising Genre:   Feelgood roman Verschenen:   Maart 2024 Bes...