Titel: De champagne-dagboeken
Auteur: Ruud van Gessel
Uitgever: De Kring
Genre: Roman
Verschenen: November 2022
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789462972353 en 9789462972360
NUR: 340
Pagina’s: 256
Van marmeren badkamermuren met designlampen naar prikkende bramenstruiken onder een heldere sterrenhemel.
De Australische Amy Ester Goldmann erft onverwacht een vervallen hoeve in de beroemde wijnstreek Champagne. Ze besluit het roer om te gooien en verlaat haar familie om aan de andere kant van de wereld een nieuw leven te beginnen. Een nieuw project en zoekende naar haar eigen identiteit, gaat ze het grote avontuur tegemoet.
Het is onmogelijk om mijn woorden terug te nemen.
Ook al draai je de wijzers van een klok terug naar het licht, de nacht blijft donker.
Daarbij krijgt ze hulp van een jonge wijnmaker uit Oekraïne, Vasyl Chumak. Hij draagt zijn achternaam met trots, voor zijn vaderland. Hij groeide als kansarm kind op bij zijn moeder, als Meester-assembleur ligt de wereld plots aan zijn voeten.
Niet iedereen is blij met Amy Esters komst. Buurvrouw, Bernice Brugny, eigenaresse van Champagne de Brugny, ziet haar als indringer en gaat de strijd met haar aan.
Mijn moeder heeft het vaak aan me verteld toen ik een kind was. Als volwassen man weet ik wat ik moet doen. Ik heb geen keus.
Wanneer de Russische troepen zijn vaderland Oekraïne binnenvallen, moet Vasyl kiezen tussen zijn land, de liefde en zijn carrière. Diep in zijn hart weet hij dat er niets te kiezen valt.
Mijn twee voornamen zijn een compromis, en toch ben ik geboren uit liefde.
Zal de rust wederkeren in Champagne? En zal Amy Esther haar ware zelf ontdekken?
De sprankelende aanjager van de hartstocht, de tintelende bevestiging van de liefde en de fonkelende viering van mening heugelijk feit. Maar zomaar een glaasje kan ook. Champagne kan en mag altijd.
Ruud van Gessel is auteur, regisseur en fotografeert voor Italiaanse glossy’s. Eerder verschenen van zijn hand de boeken Veertig! Ales over de magische leeftijd en het eerste deel van de Bubbel Trilogie De prosecco-dagboeken, 2021. In 2022 verscheen het tweede deel, De champagne-dagboeken en in dit jaar juni wordt het derde deel, De cava-dagboeken verwacht. Ruud vroeg mij of ik zijn boek wilde lezen en recenseren en stuurde zijn boek naar me op. Wat vind ik ervan? Lees met me mee...
Ondanks dat De champagne-dagboeken het tweede deel in een serie is, is het boek ook losstaand te lezen. Dit geld voor alle boeken uit de serie.
Het boek is bestempeld als Feelgood roman, maar naar mijn bescheiden mening is dit boek geen feelgood, maar echt een roman.
De champagne-dagboeken bestaat uit 12 lange hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonages Vasyl, Jule, Bernice en Amy Ester en speelt zich af in wisselende tijdspanne. Het verhaal gaat op een originele manier van start met een aangrijpende afscheidsbrief, die uitnodigt tot verder lezen, wie is de geheimzinnige briefschrijver en wat zijn zijn drijfveren?
Ruud van Gessel heeft een ontzettend gedetailleerde schrijfstijl, de beeldende manier waarin hij de omgeving beschrijft en de liefde voor de Champagnestreek spat van de bladzijdes.
In De champagne-dagboeken maken we kennis met vier totaal verschillende personages, uit alle lagen van de bevolking, die in eerste oogopslag niets met elkaar te maken hebben, maar uiteindelijk komen de verhaallijnen samen.
Amy Ester Goldmann, uit het Australische Sydney, CEO en grootaandeelhouder van een bedrijf dat handelt op alle beurzen in de wereld. Sinds de wereldwijde Pandemie verbreekt haar business alle records. Een vrouw met ballen, klein van postuur maar groots in wat ze bereikt. Privé verkeerd ze in een innerlijke tweespalt, zoekende naar haar eigen identiteit, is ze Amy of Ester? Wanneer ze op een dag winnares wordt van de Champagne Jackpot besluit Amy Ester het roer helemaal om te gooien. Een anonieme gunstgever biedt haar het eigendomsrecht van een vervallen hoeve te midden van de wijngaarden, in Frankrijk aan. Er kleeft wel een zware financiële verplichting aan vast. Van Down under naar Up above, zonder haar familie, emigreert ze naar een land waar ze de taal amper spreekt en gaat het grote avontuur tegemoet. Een nieuw project, de hoeve in zijn oude staat terug brengen en haar Champagne Goldmann produceren.
Daarbij kan ze de hulp van de jonge wijnmaker uit Oekraine, Vasyl Chumak, goed gebruiken. Een kind geboren uit een koude oorlog tussen beide ouders. Zijn wieg stond in Choest, waar hij opgroeide bij zijn moeder. Zijn achternaam draagt hij met trots voor zijn vaderland. De knappe Vasyl is als een open boek, van kansarm kind tot Meester-assembleur, ligt de wereld aan zijn voeten.
Niet iedereen is even blij met de komst van Amy Ester. Schatrijke buurvrouw madame Bernice Brugny, ongeliefd bij velen, ziet haar liever gaan dan komen. Op haar achttiende werd ze eigenaresse van Champagne de Brugny. Luxe is voor haar een vanzelfsprekendheid en liefde is haar onbekend, behalve van haar maatje Voltaire.
Wat niemand weet is dat ze een gedwongen herinnering met zich meedraagt, die haar gemaakt heeft tot de harde zakenvrouw, die ze nu is.
En dan is er nog Jule Martin, geboren Champenois en geliefd door iedereen. Hij wordt op handen gedragen door de wijnboeren en voor Vasyl, die vader die hij nooit gehad heeft. Meesterverteller Jule is werkzaam voor de lokale krant, waar hij klein nieuws groot maakt. Aan hem de primeur om de nieuwe eigenaar van de hoeve spotten.
Wanneer de Russische troepen Oekraïne binnenvallen moet Vasyl kiezen tussen zijn vaderland, de liefde en zijn carrière. Diep in zijn hart weet hij dat hij geen keuze heeft.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het lastig vind om over dit boek een recensie te schrijven en heb er een dubbel gevoel aan over gehouden. Het is dan naar mijn idee echt typisch een boek wat je raakt of niet en helaas val ik in de laatste categorie. De meeste verhaallijnen en verschillende karakters zijn goed uitgewerkt, toch had ik meer van het verhaal verwacht. Iets meer uitwerking van het liefdesavontuur wellicht? Wat het dan precies is waardoor mijn leesbeleving iets minder was? De essentie van het verhaal is prachtig, maar door de toevoeging van de legendes uit de verschillende geboortestreken en culturen werd het verhaal langdradig, onsamenhangend en ingewikkeld en is door de lange aanloop van het verhaal, een deel van het verhaal ondergesneeuwd geraakt. Hierdoor raakte ik afgeleid en moest ik stukken herlezen. Terwijl andere stukken juist weer interessant waren, aangenaam lazen en de rest weer goed maakten. Het einde van het verhaal kwam vrij abrupt wat ik dan weer niet in verhouding vond staan tot de rest van het verhaal. Er had zeker meer potentie in het verhaal gezeten.
Ruud heeft vele facetten van het leven door het verhaal heen verweven, verwoestende oorlog, vrijheid en vrede. Familieproblematiek, de verschillen in de sociale milieus. Religie, zelfliefde en de ontdekkingsreis naar jezelf. Hebzucht en de slechtheid van de mens. Bedrog, haat, wrok, verdriet en loslaten. Maar ook ware liefde.
Met De champagne-dagboeken heeft Ruud van Gessel een roman met de vele facetten van het leven geschreven. Vier verschillende mensen, uit verschillende lagen van de bevolking, die elk op hun eigen manier omgaan met de worstelingen in het leven. Een verhaal waarin de verschrikkelijke oorlog tussen Rusland en Oekraïne centraal staat. En de liefde voor de Champagnestreek van de bladzijdes spat. Een verhaal met veel potentie en de essentie van het verhaal is prachtig maar raakt door de vele toevoegingen helaas ondergesneeuwd. Een verhaal waar je van houdt of niet.
De champagne-dagboeken, roman over de vele facetten van het leven. Zal Amy Ester haar ware zelf leren kennen?
★★1/2
Met dank aan Ruud van Gessel voor het recensie-exemplaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten