zondag 4 februari 2024

Nevels - Marceline de Waard

Titel: Nevels
Auteur: Marceline de Waard
Uitgever: Ambilicious
Genre: Roman
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789493275829 en 9789493275959
NUR: 301
Pagina’s: 287

De kou die gisteren neerdaalde, is intenser dan de kilheid van de afgelopen weken. Diep kroop hij vannacht door de naden en kieren van het huis naar binnen.

Fay is al vijfendertig jaar gelukkig met Frank, samen wonen ze in Schieburg. Wanneer haar moeders geestelijke gezondheid achteruit gaat en de huisarts haar als een gevaar voor zichzelf bestempeld, ontstaat de vraag of ze niet beter af zou zijn in een verzorgingshuis?

Pasen en Pinksteren op één dag, dat ik dat nog meemaak.

Fay reist af naar haar ouderlijke huis in Drenthe, naar het gehucht waar ze opgroeide om zich over haar moeder te ontfermen, tot groot ongenoegen van Frank. Wanneer haar oude jeugdvriend plotseling voor haar neus staat, zoekende naar antwoorden, trekt hij haar mee de vicieuze cirkel van onoplosbare vragen in.

Is er misschien toch nog een dunne draad tussen ons? Fijn en teer, als een draad in een spinnenweb: kwetsbaar en sterk tegelijk.

Terwijl haar relatie onder hoogspanning staat probeert Fay haar eigen kompas te volgen. Hebben haar dromen en de nevelsprookjes van haar moeder hier iets mee te maken? Zal de nevel verdwijnen en het antwoord verschijnen?

Wat moet zijn, zal zijn.

Als kind wilde Marceline de Waard al schrijfster worden, die droom vervaagde toen ze psychologie ging studeren. Na een mooie carrière ging het rond haar vijftigste weer kriebelen en vertrouwde ze haar eerste schrijvers stappen aan het ‘papier’ toe, in 2020 kwam haar kinderdroom uit en debuteerde zij met haar roman De Thuisreis en inmiddels heeft zij  vijf boeken op haar naam staan. In oktober 2023 verscheen haar nieuwste roman Nevels bij bij uitgeverij Ambilicious. Marceline vroeg me of ik haar roman wilde lezen en recenseren en daar zij ik natuurlijk geen nee tegen. Lees met me mee wat ik ervan vond...

Nevels bestaat uit 37 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Felicia uit ‘t Veen. Het verhaal speelt zich af in het heden en blikt terug naar het verleden, de kindertijd van Felicia. En gaat van start met een uiterst mysterieus versje, waarvan je op dat moment nog geen enkel idee hebt wat dat te betekenen heeft?

Marceline de Waard heeft een schrijfstijl waar ik even aan moest wennen, een tikkeltje ouderwets, passend bij de setting van het verhaal. Gedetailleerd en beeldend, duister spook- en tegelijkertijd sprookjesachtig, het doet bijna poëtisch aan. De nevel is overal en sluimert door het hele verhaal heen. Al snel zat ik in het verhaal en wilde ik weten hoe het precies in elkaar zit en dat zorgde ervoor dat ik het maar lastig weg kon leggen.

In Nevels maken we kennis met Fay, geboren als Felicia uit ‘t Veen. Fay groeide op in een landhuis op het platteland van Nieuw Emstersloot, een gehucht in Drenthe. Samen met haar ouders en broer Olaf. Tijdens haar studie ging ze op kamers in Leiden, waar ze Frank leerde kennen. Na haar studie is ze aan de slag gegaan bij het ministerie in Den Haag en verhuisde ze naar Schieburg, het westen van Nederland, om samen te wonen met Frank. Inmiddels zijn ze al vijfendertig jaar samen en hebben ze een druk sociaal leven. Hierdoor schiet het contact met haar oude moeder en broer er vaak bij in en trekt ze zich op de kostbare vrije moment liever terug in haar eigen wereldje om lekker te ontspannen tijdens het schilderen.

Wanneer haar broer plotseling contact met haar opneemt, om zijn zorgen omtrent hun oude moeder, met haar te bespreken, ontstaat er onenigheid tussen broer en zus. Moeder woont samen met haar huishoudster en huisvriendin Martje, beide oud en versleten. Zowel de huisarts als Olaf zijn van mening dat moeder een gevaar vormt en dat het niet langer meer verantwoord is om zelfstandig te wonen. Een serviceflat zou de uitkomst bieden, maar daar wil moeder niets van weten. De situatie baart Fay kopzorgen, ze voelt zich schuldig dat ze haar moeder aan haar lot heeft overgelaten en wil enkel het beste voor haar moeder. Zij wil haar zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen, ze zitten absoluut niet op een lijn. Er is niets met moeder aan de hand toch? Fay besluit haar moeder op te zoeken zodat ze de situatie met eigen ogen kan aanschouwen en besluiten waar ze het beste mee af is?

Dan dient de ideale situatie zich aan, al denkt haar man daar anders over. Fay trekt in bij haar moeder tot groot ongenoegen van Frank. Wanneer een oude vriend uit een ver verleden opeens weer voor haar neus staat, zoekend naar antwoorden, trekt hij haar mee in een vicieuze cirkel van onoplosbare vragen. Werken, de zorg voor haar moeder en het onderhouden van een relatie blijkt wel erg veel te zijn. Onder de hoge spanningen verschijnen de eerste barstjes in haar relatie, is deze hier wel tegen bestand?

Terwijl Fay haar eigen kompas probeert te volgen en ze achtervolgt wordt door dromen, vraagt ze zich af of ze iets over het hoofd ziet? En wat willen de nevelsprookjes van haar moeder haar vertellen? Zal de nevel verdwijnen en het antwoord verschijnen? Of is het beter om het verleden te laten rusten?

Voor ik begon met lezen, wist ik niet zo goed wat ik van het verhaal moest verwachten en had ik geen idee welke richting het uit zou gaan? En het bleek echt totaal anders in elkaar te zitten dan ik van te voren had kunnen bedenken. Het is echt totaal anders dan de boeken die ik normaal gesproken lees. Marceline heeft een rijke fantasie en weet het aardig spannend te houden. De verhaallijn en karakters zijn goed uitgewerkt. Sommige stukken deden heel warrig aan, alsof ik met koorts aan het lezen was, dus de verwarde toestand van de nevels en het grimmige duistere sfeertje heeft de schrijfster uitstekend weten over te brengen. Nevels heeft echt de tijd nodig om zich te ontwikkelen en verdiend deze tijd ook. Als de negatieven van een ouderwets fotorolletje, langzaamaan verschijnt de diepere laag en komt het verhaal tot ontplooiing. Met een trage opbouw, raakt het verhaal richting het einde in een stroomversnelling en valt alles met een verpletterende ontknoping samen. Waarin de verdenkingen gedurende het lezen over en weer zijn vallen, wil je alleen nog maar weten hoe het precies zit?

Fay, het verlegen meisje uit het roze huis, mocht wel wat meer haar op haar tanden krijgen. Haar man betuttelt haar enorm en zij laat het alsof ze een klein meisje is, allemaal maar gebeuren. De ontwikkeling die ze doormaakt is mooi beschreven.
Frank is een vervelende botte sfeerbepalende man met ouderwetse opvattingen, die het bloed onder je nagels vandaan haalt.
Moeder, de Icelady met haar nachtelijk escapades, super eigenwijs en haar wil is wet.
Martje, de lieve oude huishoudster, moeders steun en toeverlaat, Fay’s tweede moeder, die zich over haar ontfermde.

Hoe moet ik dit boek nu omschrijven? Dit verhaal heeft echt van alles iets, enerzijds is het een roman, anderzijds een psychologische en spannende roman, bevat het duistere angstaanjagende van een fantasyachtig spookverhaal, maar ook het mysterieuze van een sprookjesachtig verhaal. Meermaals heb ik me afgevraagd waar gaat dit verhaal nou toch heen?

Met Nevels heeft Marceline de Waard een bijzonder boek neergezet wat niet binnen een en hetzelfde genre past. Een verhaal met een vleugje van alles, roman, spannende roman, fantasyachtig spookverhaal maar ook een mysterieus sprookjesachtig verhaal. Een verhaal wat echt de tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, langzaamaan komt de diepere laag tevoorschijn. Na een trage opbouw raakt het verhaal richting het einde in een stroomversnelling en valt alles met een verpletterende ontknoping samen.

Nevels, bijzondere roman met een spannend mysterieus feeëriek sausje. Zal de nevel verdwijnen en het antwoord verschijnen?


Met dank aan Marceline de Waard voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...