vrijdag 15 maart 2024

Waan - Marisa Kuijk

Titel: Waan
Auteur: Marisa Kuijk
Uitgever: De Verhalenfabriek
Genre: Spannende novelle
Verschenen: Maart 2024
Beschikbaar: Ebook
ISBN: 9789461098887
NUR: 332
Pagina’s: 100

Marisa Kuijk winnares van de Lentekriebels schrijfwedstrijd van De Verhalenfabriek, waarmee ze een boekencontract won, het spannende Tussendoortje Waan is het resultaat daarvan. Ik mocht Waan lezen recenseren, lees met me mee wat ik ervan vind...

Waan bestaat uit 11 hoofdstukken en een afsluitende epiloog geschreven vanuit hoofdpersonage Saar en dan zijn er ook nog stukken cursieve teksten van een nog onbekend personage. Het verhaal gaat van start met een mysterieuze proloog die aanzet tot snel verder lezen.

Marisa Kuijk heeft een enorm toegankelijke schrijfstijl, waarin zij veel weet te vertellen in een relatief kort verhaal, vlot en spannend met een sinister randje.

De zon scheen en alles leek hier zoals het was; alleen voor mij was het leven honderdtachtig graden gedraaid.

We maken kennis met Saar Koetsier voor wie de nachtmerrie van iedere moeder, werkelijkheid is geworden. Saar is al bijna vijf jaar samen met Tom en samen zijn ze de ouders van de vierjarige Lotte. Ooit vertolkten ze het perfecte plaatje, zij als rechtenstudent, hij als goedverdienende advocaat, wonend in een mooi appartement in het bruisende deel van de stad. Inmiddels staat de relatie van Tom en Saar onder hoogspanning. Terwijl zij druk bezig is met de ballen hoog houden in het gezin, vindt hij zijn nieuwe bedrijf belangrijker en zijn ze elkaar uit het oog verloren.

Het woord ‘papa’ had me in één klap weer terug in de realiteit gebracht. Zou hij alweer terug zijn?

Op advies van de relatietherapeut gaan ze een weekje heerlijk genieten van alle luxe op vakantiepark De Groene Oase, middenin de bossen en vlakbij de Duitse grens. In de hoop de weg naar elkaar terug te vinden. Dit pakt helaas anders uit dan gehoopt. Tom houdt het welgeteld een dag vol en laat zijn vrouw en dochter dan alweer in de steek, voor Saar is de maat vol, genoeg is genoeg, ze maakt er samen met Lotte wel iets leuks van daarvoor heeft hebben ze Tom helemaal niet nodig.

Als een dolle rende ik heen en weer, door het water en over het strandje, zonder te weten waarheen. Ik had al overal gekeken.

Ze vermaken zich heerlijk in het zwemparadijs, tot dat ene onbewaakte ogenblik waarna de paniek genadeloos toeslaat, Lotte is ineens verdwenen en niemand heeft ook maar iets gezien. Het ene moment is ze nog in het water aan het spelen, het volgende moment staat het hele park vol politie en is haar dochter vermist en staat ze er helemaal alleen voor. Waar is Lotte? Terwijl het politieonderzoek niet vordert en iedere seconde telt, gaat Saar zelf op zoek naar haar kind. Zal ze Lotte ooit nog terug zien?

Nee! We waren in het water aan het spelen en ineens was ze weg!

Marisa heeft haar verhaallijn gebaseerd op de nachtmerrie van iedere ouder, de vermissing van een kind, dat alleen is al een heel aangrijpende situatie, die ze op spannende wijze heeft weten te situeren. Kuijk weet de spanning gedoseerd op te bouwen en iedere keer denk je dat er wat gaat gebeuren en weet ze je weer voor de gek te houden met een twist. Hiermee laat ze zien dat ze zich de kunst eigen heeft gemaakt voor wat nodig is om een spannend Tussendoortje te schrijven. De kracht zit hem namelijk in veel spanning en vaart zodat je door het verhaal heem raced en daarin is Marisa uitstekend geslaagd. Ze heeft het onheilspellende en gespannen sfeertje, de paniek en hysterie, de machteloosheid en angst maar ook de verwarring goed overgebracht.
De karakters zijn ook herkenbaar neergezet, Tom een egoïstische onaardige man en naïeve Saar. Energieslurper Anna en de knappe straatmuziekkant Daan.
Ik kon alleen maar de hele tijd denken ‘Pas op Lotte! Ze zou toch niet echt zo stom zijn?’

Met Waan heeft Marisa Kuijk een explosief Tussendoortje neergezet. Vermakelijk, avontuurlijk en spannend met een sinister randje. Vol spanning, vaart en twists.

Waan, explosief spannend avontuurlijk en vermakelijk Tussendoortje met een sinister randje. Zullen Saar en Lotte herenigd worden?

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Verhalenfabriek voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Koud - Barbara De Smedt

Titel:   Koud, Julie Meskens 2 Auteur:   Barbara De Smedt Uitgever:   Hamley Books Genre:   Thriller Verschenen:   Oktober 2024 Beschikbaar:...