zaterdag 19 oktober 2024

Rebelse liefde - Nadya Viegas

Titel: Rebelse liefde
Auteur: Nadya Viegas
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Oktober 2024
Beschikbaar: Ebook en luisterboek
ISBN: 9789047209614 en 9789047209621
NUR: 343
Pagina’s: 143

In juli 2023 debuteerde Nadya Viegas met haar feelgood roman Een tuin vol liefde bij uitgeverij Loft Books. Deze maand verscheen alweer haar tweede feelgood roman Rebelse liefde. Ik ontving een recensie-exemplaar en heb het verhaal inmiddels met veel plezier gelezen. Lees met me mee wat ik ervan vind...

Rebelse liefde bestaat uit 37 korte hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Olivia. Nadya begint het eerste hoofdstuk direct vol enthousiasme en actie, je proeft de sfeer van het spektakel tijdens een klimaatdemonstratie waarin men aandacht vraagt voor onze planeet. Waardoor de aandacht van de lezer direct is gewekt en je meteen door wilt lezen.

Nadya Viegas heeft een aangename vlotte levendige schrijfstijl, beeldend, gedetailleerd, verrassend en intrigerend, maar ook grappig, hierdoor weet ze je geboeid te houden en ga je helemaal op in het verhaal.

Zij zoekt een betere wereld, en hij schetst er eentje voor haar.


In Rebelse liefde maken we kennen met Olivia. Olivia emigreerde op haar zesde samen met haar ouders uit het Braziliaanse Sao Paulo naar Nederland. Ze koestert warme herinneringen aan haar geboorteland en de liefde voor de natuur werd haar met de paplepel ingegoten. Op een bootje door de Amazone leerde haar vader haar op jonge leeftijd de wonderschone natuur te koesteren en te beschermen en plantte daarmee een zaadje voor de rest van haar leven.

Ze kijkt uit het raam naar de binnentuin, twee hoog woont ze. Als Amsterdam straks overstroomt door de opwarming van de aarde, dan houdt ze in ieder geval haar voeten droog, denkt ze ironisch.

Nu woont Olivia op twee hoog in Amsterdam, maar haar liefde voor de natuur is altijd gebleven. Ze is trots op wie ze is en leeft volgens haar eigen idealen. Ze is erg klimaatbewust en bekommert zich enorm om het milieu en het grote dierenleed in de wereld. De wereld staat in brand, er is geen tijd meer te verliezen, de opwarming van de aarde moet een halt worden toegeroepen.

Gewoon, zoals ik het zeg, de natuur gaat toch gewoon haar gang, daar kun je niet tegen vechten. Al die rare acties van jullie helpen de aarde echt niet, hoor.

Samen met haar beste vriendin Leslie is ze lid van Natural Rebels, een actiegroep die onder leiding van Julian de strijd aan gaat tegen de overheid en de vervuilende bedrijven om Moeder Natuur te redden. Samen staan ze sterker, de club is haar leven en ontketend de rebel in haar. Julian is een ware inspiratiebron, hij laat mensen hun grenzen verleggen, alles wat hij zegt en doet inspireert mensen en laat ze in dromen geloven.

Olivia krijgt het warm van binnen als Julian naar haar kijkt. Hij doet echter alle alarmbellen rinkelen waardoor Olivia twijfelt, hij herinnert haar aan haar ex en dat is geen goed teken. Tijdens de schoolreünie wordt de tunnel naar het verleden wagenwijd opengezet, het weerzien met haar eerste vriendje Roy doet oude gevoelens herrijzen. Toch is voorzichtigheid geboden waardoor de verwarring compleet is.

Luister naar de zee, luister goed, de zee heeft geheimen voor ons mensen, maar als je goed luistert, dan verklapt ze misschien wel haar geheimen aan je.

Roy is senior engineer bij Oil Company, een van de grootste vervuilers van het land. Hij heult met de vijand en dit druist tegen al haar normen en waarden in, dit is alles wat ze juist niet wil. Waardoor ze plotseling lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en ze met haar rug klem tegen de muur komt te staan. Wat is belangrijker hun ontluikende liefde of ligt haar loyaliteit bij natuur?

Is er een toekomst voor Olivia en Roy of past ze beter bij medestrijder Julian?

Geef het toe Olivia, je bent ook niet perfect.

Rebelse liefde is mijn eerste kennismaking met het werk van Nadya Viegas. Het onderwerp sprak mij meteen aan, dus nieuwsgierig begon ik met lezen. En ik kan wel zeggen dat ik het erg jammer vond dat het verhaal niet uit nog veel meer bladzijdes bestond, dat zegt genoeg over het leuk ik het verhaal vind. Ik kijk dan ook uit naar het verdere werk van Viegas.
De verhaallijnen en karakters zijn bijzonder goed uitgewerkt, helemaal voor zo’n relatief kort verhaal.
Rebelse liefde is een wervelend verhaal met een unieke insteek, doordat Nadya heeft gekozen voor een zeer actueel onderwerp, wat veel mensen raakt, heeft ze hier handig op ingespeeld. Het klimaat en de zorgen over de aarde en het dierenwelzijn kent veel voor en tegenstanders, alsook eigenlijk medestanders. Een onderwerp wat mij wel ligt en mij aan het hart gaat. Waar gaat het heen met onze prachtige wereld en alle vervuiling en leed in vele vormen. Wie gaat dit een halt toeroepen en ervoor zorgen dat de aarde weer een mooie plek wordt voor iedereen en niet alleen voor de mens maar ook vooral voor de dieren!
Nadya Viegas schrijft met veel passie en inlevingsvermogen waardoor er een boeiend levendig verhaal ontstaat. De serieuze doch sarcastische dialogen tussen moeder en dochter over het consuminderen en de muur van onbegrip waar ze tegenaan loopt omdat haar moeder het maar onzin vindt dat ze weigert vlees te eten. De morele dilemma’s en de realistische zorgen van Olivia en haar vurige gedrevenheid, van een beetje provoceren is ze niet vies, komen realistisch over. Maar haar naïviteit en meegaandheid staan daar tegelijkertijd lijnrecht tegenover. Haar innerlijke strijd, wat voor offers zal ze moeten brengen om loyaal aan zichzelf te blijven?
Julian wist agressie op te weken, zijn reacties zijn kwetsend en gemeen, knap gedaan.
Dit alles maakt van Rebelse liefde een spectaculair verhaal vol strijd, liefde, humor en actie met als verborgen boodschap haal uit het leven wat erin zit en blijf loyaal aan jezelf.

Met Rebelse liefde heeft Nadya Viegas een verrassende krachtige levendige feelgood roman met een unieke insteek neergezet. Waardoor er een wervelend verhaal met een zeer actueel thema is ontstaan. Met bijzonder goed uitgewerkte verhaallijnen en karakters. Geschreven met veel passie en inlevingsvermogen. Met serieuze doch sarcastische dialogen tussen moeder en dochter met wederzijds onbegrip. Grappig versus serieus. En het brengen van offers voor loyaliteit. Spectaculair vol strijd, liefde, humor en actie. Ik kijk uit naar het verdere werk van Nadya Viegas.

Rebelse liefde, verrassende krachtige levendige feelgood roman met unieke insteek. W
ervelend verhaal met actuele thematiek. Spectaculair vol strijd, liefde, humor en actie. Aanrader!

★★★★

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rebelse liefde - Nadya Viegas

Titel:   Rebelse liefde Auteur:   Nadya Viegas Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman Verschenen:   Oktober 2024 Beschikbaar:   Eboo...