woensdag 18 januari 2023

Londen - Kiki van Dijk


Titel: Londen
Auteur: Kiki van Dijk      
Uitgever: Xander Uitgevers
Genre: Thriller
Verschenen: November 2022
Beschikbaar: Paperback, ebook en luisterbook
ISBN: 9789401618687, 9789401618359 en 9789401618878
NUR: 332
Pagina’s: 283

De Nederlandse journalist Kate woont met haar zoon al jaren in Londen. Om rond te kunnen komen na haar scheiding moet ze keihard werken, dus maakt ze voor haar Instagramkanaal elke dag zoveel mogelijk paparazzifoto’s van celebrity’s. En met succes: haar volgersaantal blijft maar stijgen. Maar dan worden er vips vergiftigd – soms zelfs met een dodelijke afloop. Er lijkt er een link te zijn met het account van Kate, en plotseling keert de online-wereld zich tegen haar. Kate moet er zo snel mogelijk achter komen wie haar verdacht probeert te maken. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, waarin ze niemand meer zomaar kan vertrouwen…

‘Watch or be watched, is that not the question?’

Kate is alleenstaand moeder van haar 16 jarige zoon, Alistair. Bijna 20 jaar geleden emigreerde zij vanuit Nederland naar Londen. Waar zij succesvol was als journalist bij het Britse dagblad the Guardian.

‘Deze avond had de potentie om te ontsporen.’

Na haar scheiding besloot ze om nooit meer afhankelijk te zijn van haar ex-man, Benjamin. 3 jaar geleden nam ze ontslag bij de krant en maakte een carrièreswitch. Sindsdien is ze razend populair als roddel journalist bij haar celebrityblog @Kateseeyou.

‘Verdorie, de stad was zo gevuld met herinneringen dat ze nergens meer kon schuilen voor haar eigen verleden. Of voor haar volgers.’

Vips spotten en stalken om scoops te scoren. Alles draait om de views en de likes in het digitale tijdperk. Daarvoor stapt ze over ethische grenzen en pakt ze beroemdheden op hun meest kwetsbare momenten.

‘De cirkel van slachtoffers wordt steeds nauwer.’

Het is bijna vakantie, Kate en haar collega Bertie zijn op jacht naar de laatste pic van het jaar, wanneer Kate opeens zelf in de spotlights komt te staan. Er gebeuren rare dingen, Londen is in rep en roer. Terwijl hun views door het dak gaan, beland de ene na de andere beroemdheid in het ziekenhuis. Een ware social media storm ontpopt zich en plots is Kate zelf aangeschoten wild geworden.

‘Run, bitch, run.’

Kiki van Dijk timmert goed aan de weg, Londen is alweer de 15e thriller die ze op haar naam heeft gezet. 2 boeken per jaar, doe haar dat maar eens na. Terwijl iedereen zich nog steeds afvraag wie er nu toch achter het pseudoniem Kiki van Dijk zit? Schrijft zij stug door. Vanaf haar thrillerdebuut Zeevlam had ze me te pakken, ik ben dol op haar boeken. Londen verscheen in november, ik keek er naar uit en heb het direct na verschijning gekocht in onze plaatselijke boekwinkel.
Londen bestaat uit 36 hoofdstukken, geschreven vanuit hoofdpersonage Kate.
Via een vlotte beschrijvende schrijfstijl neemt ze je mee door Londen heen. Kiki bezit de gave om je aan het boek gekluisterd te houden tot het uit is, je blijft doorlezen.
Met een onderhuidse spanning en zeer actuele goed uitgewerkte thema’s vlieg je door het boek. Een thema is erg actueel, vorige zomer hield het heel Nederland in zijn greep.
De karakters worden goed uitgewerkt, je hebt het idee dat je Kate goed leert kennen en haar opstandige puberzoon die zijn gescheiden ouders goed tegen elkaar weet uit te werken.
Kenmerkend voor van Dijk is dat ze de spanning weet op te bouwen naar een spannende ontknoping.
Ik heb er weer van genoten en kijk uit naar haar volgende boek.
Londen is ideaal om lekker mee weg te kruipen tijdens deze regenachtige koude dagen, Kiki zal je niet teleurstellen.

Londen, hoe ver ga jij in het digitale tijdperk? Spannende rit door de riooljournalistiek van Londen. Aanrader!

★★★

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...