vrijdag 30 juni 2023

Sluw - José Kruijer

Titel: Sluw
Auteur: José Kruijer
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Spannende roman
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464641059 en 9789464641066
NUR: 301
Pagina’s: 342

Code rood. Alleen gekken gaan de weg op.

Day van Eck uit Bergen, werd al op jonge leeftijd wees. Haar vader verongelukte toen ze nog heel klein was en haar moeder kwam elf jaar geleden bij een tragisch ongeval om het leven. Haar oom en tante hebben zich over haar ontfermd en hebben haar als hun eigen dochter opgevoed.

Ze slaat de bladzijden steeds sneller om, het lijkt op een thriller die ze vandaag uit wil lezen. Ze leest af en toe een woord, maar ziet geen aanwijzing.

Day heeft nooit gelooft dat de dood van haar moeder een ongeluk was, ze heeft zoveel vragen maar er zijn geen antwoorden. Waarom ging Juul die bewuste avond de weg op? Voor haar eenentwintigste verjaardag krijgt Day een heel bijzonder cadeau, haar moeder heeft haar dagboek aan haar nagelaten. En dan ontdekt ze iets wat alles in een andere context plaatst.

De journalist in jou stopt ook nooit!

Inmiddels heeft Day haar studie journalistiek met succes afgerond. Voor een opdracht van het magazine Locals vertrekt ze naar het Spaanse eiland Ibiza. In de hoop daar het ontbrekende puzzelstukje te vinden en de cirkel eindelijk rond te krijgen. Lukt het haar om de waarheid te achterhalen?

Je kwam op het juiste moment op de juiste plaats. Het heeft zo moeten zijn.

In 2017 debuteerde schrijfster José Kruijer met haar roman Verzwegen. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten en verschenen er diverse titels op haar naam. In april verscheen haar nieuwste spannende roman Sluw bij uitgeverij Godijn Publishing. Ik mocht het boek lezen en recenseren en heb dat met veel plezier gedaan.

Heel vaak laat ik bij mijn recensies het analyseren van de cover van een boek buiten beschouwing, omdat het voor mij niets veranderd aan de inhoud van een boek. Een mooie cover is leuk maar het gaat mij om het verhaal. Maar bij Sluw moet ik het toch even benoemen, wat een prachtige cover!

Sluw bestaat uit 102 razend snelle korte hoofdstukken, geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Day, Alies en een onbekend persoon waarvan later duidelijk wordt wie het is. Dit afgewisseld met dagboekfragmenten die een belangrijke rol spelen in het verhaal. Sluw gaat van start met een meeslepende, verdrietige en wanhopige proloog en sluit af met een epiloog.

José Kruijer heeft mij aangenaam verrast met haar schrijfstijl, Sluw is mijn eerste kennismaking met haar werk en maakt mij nieuwsgierig naar haar verdere boeken.
José heeft een prettige schrijfstijl met veel vaart, door de korte hoofdstukken vlieg je door het verhaal heen. Daarnaast heeft ze een beschrijvende maar ook enorm prikkelende schrijfstijl, je ziet het verhaal zo voor je, leeft je in in het verhaal, kan het maar moeilijk wegleggen. De schrijfster weet haar lezer zo te prikkelen dat je ontzettend nieuwsgierig bent naar hoe het verhaal nu daadwerkelijk in elkaar zit? Tijdens het lezen ben je mee aan het puzzelen en vallen de verdenkingen over en weer. Gaandeweg het je het gevoel dat je steeds dichterbij de waarheid komt maar er net niet bij kunt. De verhaallijn is goed doordacht en uitgewerkt en kent veel onderhuidse spanningen.

In Sluw maken we kennis met Day van Eck, een jonge vrouw van eenentwintig jaar oud uit Bergen. Day heeft het niet makkelijk gehad, haar vader verongelukte toen ze nog heel klein was. En elf jaar geleden kwam haar moeder bij een tragisch ongeval om het leven. Ineens had Day geen ouders meer. Noor, de zus van haar moeder en haar man Glenn hebben zich over haar ontfermd en haar opgevoed als hun eigen dochter. Mede dankzij hen is ze nu een zelfstandige evenwichtige vrouw. Day heeft haar studie journalistiek net afgerond en is op zoek naar een baan, wanneer zij voor haar eenentwintigste verjaardag drie bijzondere cadeaus krijgt. Ze ontvangt een erfenis van haar moeder, ze heeft haar een dagboek nagelaten en ze mag een reis naar keuze maken. Day heeft nooit geloofd dat de dood van haar moeder een ongeluk was. Het lezen van haar moeders dagboek grijpt haar erg aan, veel vragen en geen antwoorden, tot ze iets ontdekt wat de journalist in haar wakker maakt. Voor haar nieuwe baan reist ze af naar Ibiza in de hoop daar het ontbrekende puzzelstukje te vinden en de cirkel eindelijk rond te krijgen. Lukt het haar om de waarheid boven tafel te krijgen?
Daarnaast speelt Alies een belangrijke rol in het verhaal. Alies is de trotse eigenaresse van Boetiek Alies en na een aantal mislukte relaties vond zij de liefde bij Han. Alies runt samen met haar zus Joan haar kledingzaak. Alies is snel tevreden en haar werk en haar man zijn het belangrijkste in haar leven. Han, die in tegenstelling tot Alies voornamelijk aan zichzelf denkt heeft een puberzoon uit een eerder huwelijk, Laurens. Een irritante puber, die de boel flink op zijn kop zet.
José Kruijer heeft de karakters goed uitgediept en hun emoties realistisch neergezet. De angst die Juul, de moeder van Day heeft ervaren. Het lezen van het dagboek en de zoektocht van Day naar het ontbrekende stukje van de puzzel. De liefde van Noor en Glenn voor hun bonusdochter en de liefde van Day voor haar bonusouders die voor haar als haar echte ouders voelen. Oma Letty, de hipste oma van heel Bergen. En Taeke, de vervelende dwingeland, die al direct het bloed onder mijn nagels vandaan wist te halen. De frustraties van ouders en stiefouders, de zorgen om hun kind, maar er allebei anders tegenaan kijken en het kind in kwestie wat daar op zijn of haar beurt weer misbruik van maakt. Allemaal heel herkenbaar neergezet en ook de relatieperikelen die onder andere daaruit voortkomen, het niet meer begrijpen van elkaar.

Met Sluw heeft José Kruijer een aangename verrassing neergezet. Een spannende roman die ook best de naam thriller zou mogen dragen. Prikkelend met veel vaart, loodst ze je al puzzelend door het verhaal heen. Met goed uitgewerkte verhaallijn en realistische karakters en veel onderhuidse spanning.

Sluw, spannende meeslepende roman, reis mee met Day naar Ibiza op haar zoektocht naar het ontbrekende puzzelstukje. Aanrader!



Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...