vrijdag 7 juli 2023

Saint-Tropez - Kiki van Dijk

Titel: Saint-Tropez
Auteur: Kiki van Dijk
Uitgever: Xander Uitgevers
Genre: Thriller
Verschenen: juni 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789401619783 en 9789401619790
NUR: 332
Pagina’s: 190  

Dit dorp heeft oren.
Ineens ben je een paria in je eigen wijk.

Vijfentwintig jaar geleden nam de Nederlandse Sylvie een drastisch besluit, ze stopte met haar rechtenstudie aan de faculteit van Utrecht en vertrok naar Parijs, om daar een culinaire opleiding te volgen aan het Cordon Blues-instituut. In Frankrijk leerde ze haar man Hugo kennen en samen werden zij de ouders van tweeling Beau en Lilou.

Precies deze kleine handelingen brachten haar tot rust. Misschien moest ze dat vanmiddag bij de lunch met Netflix ook zo uitleggen. Dat koken haar mentale yoga was.

Sylvie heeft het goed voor elkaar, ze is eigenaresse van Les Jumelles. Een succesvol restaurant, haar grote trots en levenswerk. Zelfs Netflix is geïnteresseerd om een documentaire over haar te maken. Totdat ze plotseling verdacht wordt van corruptie waardoor ze in een horrorscenario beland.

Ze keek op, werd verblind door twee felle lichten.
Een toeter. Piepende remmen.

Sylvie moet alles op alles zetten om te voorkomen dat door reputatieschade haar restaurant om zeep wordt geholpen. Als dan ook haar dochter opeens verdwijnt, realiseert Sylvie zich dat het niet enkel en alleen om haar restaurant gaat. Haar gezin is in gevaar! Wie probeert haar leven te verwoesten? Wanhopig op zoek naar haar dochter en de waarheid krijgt ze hulp uit onverwachte hoek.

Als ik eenmaal een spoor te pakken heb ga ik ervoor.
Als een jachthond.

De zoektocht gaat helemaal terug naar 1968, een richting die zij nooit had kunnen verwachten. Lukt het Sylvie om de waarheid te achterhalen en haar gezin te redden?

Liberté pour tous.

In 2014 las ik het thrillerdebuut Zeevlam van schrijfster Kiki van Dijk en was meteen verkocht. Sindsdien ben ik groot fan van Kiki en heb al haar boeken. Maakt niet uit wat er op de achterflap staat waar het over gaat, ik moet ze gewoon hebben en lezen en ben dan ook trots op mijn collectie. Recent verscheen alweer haar 16e thriller Saint-Tropez bij Xander Uitgevers, waar ik dan ook weer heel nieuwsgierig naar was. En ben blij dat ik van Xander Uitgevers de kans kreeg om het boek te lezen en recenseren en heb dat ook met veel plezier gedaan. En natuurlijk ga ik de paperback ook nog kopen voor in mijn kast.

Leuk weetje; Kiki schrijft aan het einde van Saint-Tropez, dat in ieder van haar boeken ook details van haar eigen leven zitten. Dat maakt mij nieuwsgierig als ik ben, benieuwd welk stukje van toepassing is op Saint-Tropez?

Saint-Tropez bestaat uit korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Sylvie en Malou. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne, Kiki neemt ons mee terug in de tijd naar 1968 en 1969 en de andere verhaallijn speelt zich af in 2022. De hoofdstukken worden onderling onderbroken met het symbool van een vierkantje.

Na zestien boeken kun je inmiddels wel zeggen dat Kiki van Dijk een geheel eigen kenmerkende schrijfstijl heeft. Zeer aangenaam en toegankelijk maar ook boeiend en spannend. Met een pakkend en spannend eerste hoofdstuk is de toon direct gezet. Kiki bezit de gave om je vanaf de eerste bladzijde het verhaal in te trekken en je volledig te laten opgaan in het verhaal. Met haar beschrijvende vertellende manier van schrijven waarop ze de omgeving in geuren en kleuren weet te schetsen, zie je het verhaal zo voor je afspelen.

In Saint-Tropez neemt van Dijk ons mee naar Frankrijk, naar Saint-Tropez de kleine havenstad aan de Côte d’Azur en naar Parijs en Marseille. Het verhaal speelt zich af in het heden en in het verleden, het Frankrijk van nu en van 1968 en ‘69. Je vraagt je af wat beide verhaallijnen met elkaar te maken hebben? De uitwerking zit heel goed in elkaar. Levensecht en een unheimische gevoel wat onder de huid kruipt tijdens het lezen. Knap hoe ze de beklemmende benauwende sfeer tijdens de rellen in Parijs heeft weten te beschrijven. Echt een rollercoaster aan gebeurtenissen. Naast spanning, humor en ontluikende liefdes is het ook dapper hoe Kiki zich waagt aan gewaagde thematiek, die zij op een luchtige aangrijpende manier door het verhaal heeft verweven.

We maken kennis met de Nederlandse Sylvie. Vijfentwintig jaar geleden maakte ze een carrièreswitch van de rechtenfaculteit in Utrecht naar het Cordon Bleus-instituut in Parijs. In Frankrijk leerde ze Hugo kennen en drieëntwintig jaar geleden werden ze ouders van tweeling Beau en Lilou. Sylvie is eigenaresse van het succesvolle restaurant Les Jumelles, haar grote trots en levenswerk. En de jonge naieve filosofiestudente Malou, waar ik niet teveel over ga verklappen.
De karakters zijn levendig en herkenbaar neergezet. Sylvie die in een bizarre situatie beland en haar chagrijnige man makelaar Hugo die op zijn tandvlees loopt. De perikelen en wrijvingen binnen het gezin. Tweeling Beau en Lilou, twee totaal verschillende meiden. Serieus versus lang leve de lol. Beau de serieuze student gezondheidszorg en Lilou de flierefluiter, die het allemaal niet zo nauw neemt. Journalist Xavi Delroy die haar de helpende hand uitsteekt.

Met Saint-Tropez heeft Kiki van Dijk wederom een topper neergezet. Een lekkere spannende thriller a la van Dijk. Goed uitgewerkt met levendige karakters en gedurfde onderwerpen. Ben jij nog op zoek naar een heerlijk boek om tijdens je vakantie of gewoon in je vrije uurtjes te lezen? Stop maar met zoeken, ik heb hem voor je gevonden. Saint-Tropez is echt een aanrader en staat garant voor een aantal uur heerlijk en spannend leesplezier. Ik kijk nu alweer uit naar de nieuwe van Dijk.

Saint-Tropez, wederom een topper in van Dijk style. Spannend en verslavend goed. Wat weet jij over jouw familiegeschiedenis? Aanrader!

Met dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...