zaterdag 22 juli 2023

Spanningsboog - Lonneke Kossen - Groot

Titel: Spanningsboog
Auteur: Lonneke Kossen - Groot
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Thriller
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 978946641097 en 978946641103
NUR: 305
Pagina’s: 286

Tegen de tijd dat hij wakker wordt, zijn zij allang de grens over. Weg van zijn harde vuisten en weg van zijn spijt en smeekbeden.

Bijna tien jaar geleden, in 2012 verdween Thomas, de broer van Floor van den Berg. Het gezin bleef achter met verdriet en heel veel vragen. Thomas is nooit meer terug gevonden en zijn verdwijning heeft veel impact op het gezin.

Wat gebeurt er met deze man als hij gedronken heeft? Alcohol maakt een monster van haar grote liefde. Een monster waar ze geen weerstand tegen kan bieden, net zomin als dat hij weerstand kan bieden tegen de drank. Twee mensen verslaafd en gevangen. Hoe komen ze hier ooit uit?

Inmiddels is Floor getrouwd met haar jeugdliefde Rudy en samen zijn zij de ouders van zoontje Jesse. Floor heeft het niet makkelijk, terwijl ze hard werkt vergrijpt haar man zich aan de drank en brengt zijn dagen laveloos door op de bank. De drank een monster van hem, hij mishandelt haar stelselmatig. Het sloop erin na de eerste klap.

Hoelang kon ze hem nog voor de gek houden? Hoelang duurde het tot hij niet meer in haar smoesjes trapte? Of erger, hoelang duurde het voordat Rudy zijn hand naar hem ophief? Een rilling liep over haar rug.

Tegen beter in blijft ze hopen ooit weer een glimp op te mogen vangen van de oude Rudy. Ondertussen staat Floor doodsangsten uit, hoe lang houdt ze dit nog vol? Hoe lang kan ze haar zoontje nog beschermen tegen zijn vader? En wanneer is het genoeg geweest?

Waar is ze mee bezig? Doet ze hier wel goed aan? Wat als het misgaat? Wat als hij haar toch vindt? Hij zal furieus zijn!

Floor komt voor de moeilijkste keuze van haar leven te staan en kiest voor haar eigen veiligheid en vlucht middenin de nacht samen met Jesse en hondje Spikey. Op zoek naar veiligheid en een beter leven. Lukt het Floor om te ontkomen? En zal ze ontdekken wat er met Thomas is gebeurd? Zal zij antwoord krijgen op al haar vragen?

Maar dit was de laatste klap. De laatste klap van Rudy of van welke man dan ook. Nooit laat ze meer zo met zich sollen.

In 2021 debuteerde schrijfster Lonneke Kossen - Groot met haar roman Nachtmerrie in de polder. In april 2023 maakte zij haar thrillerdebuut met Spanningsboog bij uitgeverij Godijn Publishing. Van de uitgever mocht ik Spanningsboog lezen en recenseren, wat ik met veel plezier heb gedaan. Het was voor mij mijn eerste kennismaking met het werk van Lonneke Kossen - Groot.

Leuk weetje; Lonneke brengt haar zomervakanties al enkele jaren samen met haar gezin door in Normandië. En liet zich voor haar eerste thriller Spanningsboog inspireren door de machtige witte krijtrotsen van hoog Normandië en de prachtige bogen van Falaise d’Aval.

Spanningsboog bestaat uit twee delen, het eerste deel speelt zich af in Nederland en het tweede deel in het Franse Normandië. Het verhaal is geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Floor, Sebas en Mia.

Lonneke Kossen - Groot heeft een liefdevolle toegankelijke maar ook spannende schrijfstijl. Vanaf de spannende meeslepende proloog, die eindigt met een cliffhanger en de lezer in nieuwsgierigheid achter laat, sleept ze je mee het verhaal in. En neemt je vervolgens tien maanden mee terug in de tijd. Maand voor maand tellen we af naar het beslissende moment waar alles om draait. Langzaamaan komen we steeds iets meer te weten over Floors leven en haar verleden.

In Spanningsboog maken we kennis met Floor van den Berg. Floor is getrouwd met haar jeugdliefde Rudy en moeder van hun tweejarig zoontje Jesse. Floor heeft het niet makkelijk. Tien jaar geleden verdween haar broer Thomas spoorloos, wat veel impact heeft op het leven van haar ouders en dat van haar gezin. Waar is Thomas gebleven? Zullen haar vragen ooit beantwoord worden?
Terwijl Floor hard werkt ligt haar man thuis hele dagen laveloos op de bank. De drank maakt een monster van haar grote liefde, hij mishandelt haar stelselmatig. Het sloop erin na de eerste blauwe plek, tegen beter weten in blijft ze hopen op verandering zodat ze ooit de oude Rudy weer terug krijgt. De situatie is enorm schrijnend en Floor maakt zich zorgen om haar zoontje en vraagt zich af wanneer het genoeg is geweest? Hoe lang houdt ze dit nog vol en hoe lang kan ze Jesse nog tegen zijn vader in bescherming nemen? Floor komt hiermee voor de moeilijkste keuze van haar leven te staan en kiest voor de veiligheid van haar kind en zichzelf. Ze vlucht na een zorgvuldige voorbereiding, in het holst van de nacht met haar kostbaarste bezit, haar zoontje Jesse en zijn beste vriend hondje Spikey, op zoek naar een beter leven. Lukt het Floor om te ontkomen en zichzelf veilig te stellen? En zal ze ontdekken wat er met Thomas is gebeurd? Worden haar vragen beantwoord? Of neemt zij een verkeerde beslissing?

De verhaallijn zit subliem in elkaar. Na de spannende proloog bouwt Lonneke het verhaal langzaam op, de spanning zit hem vooral in de psychologische onderhuidse spanning die uiteindelijk tot explosie komt met een toch wel onverwachte wending die je niet aan ziet komen ook al dacht je van wel gedurende het lezen. De schrijfster heeft heftige schrijnende thema’s zoals huiselijk geweld, geestelijke en lichamelijke mishandeling en alcoholisme op een knappe manier in het verhaal verweven. Ook weet ze humor aan het verhaal toe te voegen wat zorgt voor een stukje evenwicht in het zware verhaal. En de dierenliefde spat van de bladzijdes.

De karakters zijn herkenbaar neergezet en goed uitgediept. De emotionele rollercoaster waarin Floor zich bevind, de eenzaamheid en doodsangst die ze doorstaat. Wanneer komt het moment dat Rudy zich echt niet meer kan beheersen en haar doodslaat of erger nog hun zoontje? Het diepgewortelde gemis van haar broer Thomas, de onwetendheid en het grote raadsel waar hij is gebleven? Wat is er met hem gebeurd? En weet haar man meer?

Met Spanningsboog heeft Lonneke Kossen - Groot een uitstekend thrillerdebuut neergezet. Met veel onderhuidse spanning en een sublieme verhaallijn met onverwachte wending, goed uitgewerkte karakters en schrijnende thema's.

Spanningsboog, uitstekend thrillerdebuut, vol onderhuidse spanning. Wanneer is genoeg genoeg? En zal Floor de waarheid ontdekken? Aanrader!



Met dank aan Uitgeverij Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...