woensdag 9 augustus 2023

De regels van het spel - Marijke Verhoeven

Titel: De regels van het spel
Auteur: Marijke Verhoeven
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Spannende roman
Verschenen: Juli 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789461098009 en 9789461098061
NUR: 332
Pagina’s: 305


Shoot for the moon, even if you’ll miss, you’ll land among the stars!


De Nederlandse Tess werkt voor het Deense evenementenbureau Dansk Events. In opdracht van Hotel Rival Park organiseren zij een groot ABBA tribute benefietconcert. Wanneer zowel haar baas, als haar collega wegens onvoorziene omstandigheden niet in staat zijn om te werken, komt Tess er alleen voor te staan.

The Swedisch Chef is niet de meeste geduldige man, begreep ik.

Het liefdadigheidsconcert is al over een week, er is nog zoveel te doen en alles lijkt in het honderd te lopen. De kunstenaar zegt af en wanneer de zangeres van de band dan ook nog uitvalt, dreigt het hele concert in het water te vallen.

Soms voelde ze diep vanbinnen een sluimerende agressie die haar beangstigde. Een razernij die als een giftige getergde slang wachtte om zich op te richten en aan te vallen.

Mia was succesvol als zangeres, zingen was haar lust en haar leven, tot een stalker haar leven compleet overnam en sindsdien leeft ze voortdurend in angst. Durft ze haar comeback te maken wanneer ze gevraagd wordt als vervanger in de tributeband?

Haar vingers streelden zijn zachte, troostende vacht, terwijl ze omlaag keek naar de plek waar haar Thomas ruim twee jaar geleden het leven verloor.

Lotta was kunstenares tot haar man Thomas twee jaar geleden verongelukte. Sinds die tijd is iedere dag een nieuwe worsteling voor haar en is het leven overleven geworden. Ze probeert troost te vinden in wat ze het liefste deed; schilderen. Lukt het Lotta om door te breken en haar meesterwerk te maken wanneer ze gevraagd wordt om het ABBA portret te schilderen?

I Have A Dream.

Lukt het de dames om het benefietconcert te redden?

De maan ging het worden, of de sterren. Met of zonder pingüin-walk. Ze ging het voor elkaar krijgen.

Marijke Verhoeven besloot in 2011 het roer om te gooien en fulltime te gaan schrijven. In 2012 debuteerde zij met haar thriller Onder invloed, welke in 2020 opnieuw werd uitgebracht door Uitgeverij De Crime Compagnie. Voor uitgeverij De Verhalenfabriek schreef ze de serie De regels van het spel welke in 2022 verscheen als ebook. Recent verscheen de complete serie als paperback bij uitgeverij De Crime Compagnie. Ik mocht De regels van het spel lezen en recenseren en heb dat met veel plezier gedaan.

De regels van het spel bestaat uit 10 hoofdstukken, waarin de hoofdpersonages om en om aan het woord komen. Het verhaal gaat van start 8 dagen voor de grote dag en met ieder hoofdstuk komen we een stukje dichtbij het grote ABBA liefdadigheidsconcert.

Marijke Verhoeven heeft een aangename, gezellige en komische maar ook aangrijpende schrijfstijl. In het begin moest ik even in het verhaal komen door de vele verschillende personages die Marijke introduceert maar al snel zat ik volledig in het verhaal en wilde ik alleen nog maar doorlezen. Een boek wat over een ABBA tribute gaat is net iets voor mij, ik ben gek op de liedjes van ABBA en tijdens het lezen krijg je gewoon zin om mee te zingen en nadien zaten de liedjes nog lange tijd in mijn hoofd.

In De regels van het spel maken we kennis met drie verschillende vrouwen wiens levens onverwacht kruisen, zonder dat ze het zelf weten delen ze samen iets. Alle drie moeten zij op geheel eigen wijze hun liefde en geloof in het leven weer terug zien te vinden nadat hun vaste basis onder hun voeten is weggevaagd. Evenals het vertrouwen in zichzelf en in andere mensen.

De Nederlandse Tess Berkhout ontmoette zeven jaar geleden de Deense Lasse, voor wie ze huis en haard verliet en emigreerde naar Denemarken. Samen kregen ze dochter Féline. Helaas bleek hun liefde niet voor eeuwig en zeven jaar later werd Tess ingewisseld voor Tommy en sindsdien woont ze in het zomerhuis van haar ex schoonouders. Tess werkt samen met haar beste vriend Jesper bij evenementenbureau Dansk Events. Zij organiseren in opdracht van Hotel Rival Park een groot ABBA tribute benefietconcert. Wanneer zowel haar baas als Jesper voor onvoorziene omstandigheden komen te staan, staat Tess er alleen voor. Het liefdadigheidsconcert is al over een week en alles lijkt mis te gaan, Tess loopt over van de stress. Haar knappe maar bloedirritante buurman Daniel, The Swedisch Chef, schiet haar te hulp maar of dat nou zo´n goed idee is?

De eveneens Nederlandse Mia Verbeek, beschikt over een gouden keeltje en was succesvol als zangeres van een ABBA tribute band. Zingen was haar lust en haar leven tot een destructieve relatie daar een einde aan maakte. Ze doet hard haar best om haar leven weer op te bouwen, maar leeft voortdurend in angst. Wanneer de zangeres van Super Super Tribute Band uitvalt dreigt alles in het honderd te lopen. Mia wordt gevraagd als vervanging van Agnetha, maar durft zij haar comeback te maken? Kan dit een nieuwe start voor haar zijn?

Kunstenares Lotta van de Kabaalstraat met haar groene kattenogen, leeft in een sociaal isolement nadat haar man Thomas twee jaar geleden onverwacht overleed. Iedere dag voelt als een nieuwe worsteling en ze moet knokken om te overleven. Ze voelt zich enorm eenzaam en probeert troost te vinden in wat ze het liefste deed; schilderen. Wanneer een getalenteerd kunstenaar afzegt om het ABBA portret te schilderen, wordt Lotta hiervoor benaderd. Lukt het Lotta om haar Fabeltastische meesterwerk te maken en wordt dit haar grote doorbraak?

Een voor een introduceert Marijke Verhoeven de vele karakters, welke ze om en om aan het woord laat waardoor je ze uitvoerig leert kennen, alle personages zijn zeer aandachtig uitgewerkt. Niet alleen de hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt maar de mensen om hun heen ook. Heel knap gedaan met zoveel personages. Gaandeweg kom je steeds meer en meer te weten over Tess, Mia en Lotta, die alle drie op hun eigen manier worstelen met het leven. De meeste compassie had ik uiteindelijk met Lotta en Noah, hoewel dat gedurende het verhaal ook steeds veranderde.

De verhaallijn is goed opgebouwd en uitgewerkt, mooi hoe alle verhaallijnen samenkomen. Een spannende roman met een goede balans van heftige thematiek maar ook humor en spanning. Zware onderwerpen als verlies, rouw, loslaten, eenzaamheid, spijt, stalking, scheiden maar ook liefde en vertrouwen.
Ik heb genoten van de grappige scenes met de stoute rode kater Fernando en chagrijnige buurman Schmitz.

Met De regels van het spel heeft Marijke Verhoeven een goed uitgebalanceerde spannende roman met sterke karakters neergezet. Over drie krachtige vrouwen die ieder op hun eigen manier de zin van het leven weer proberen terug te vinden. Over geloof, hoop en liefde. Voor de liefhebbers van ABBA.

De regels van het spel, goed uitgebalanceerde spannende roman. Over geloof, hoop en liefde. Zal Lotta de waarheid achterhalen? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...