maandag 30 oktober 2023

Op zoek naar Matteo - Janine D'Augusta-Merema

Titel: Op zoek naar Matteo, Weg van Italië deel 1
Auteur: Janine D’Augusta-Merema
Uitgever: Cities ‘n Stories
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789083350202 en 9789083350219
NUR: 340
Pagina’s: 240

Er wonen hier duizenden mensen en ik denk aan jou.

Naomi richt zich na een mislukte relatie op haar baan als inkoopassistente bij een internationaal software bedrijf. Op een onstuimige dag leert ze de Italiaanse Matteo online kennen, hij is mysterieus en knap en heeft een gigantisch aantrekkingskracht op haar.

Een dag verstreek. Niks. Nog een avond zonder enig teken van leven.

Ze is volledig in de ban van Matteo en vergeet iedereen om zich heen, wat van grote invloed op haar werkprestaties is. Dit in combinatie met de nieuwe manager die de pik op haar lijkt te hebben en de dreigende dakloosheid, brengt haar in een benarde positie.

In haar hoofd dansten echter de letters van het woord Milaan vrolijk op en neer.

Wanneer zich een once in your life chance aandient, bedenkt ze zich dan ook geen moment en besluit het roer volledig om te gooien. Ze slaat haar vleugels uit en verruild haar geliefde Amsterdam voor een baan in haar favoriete vakantieland Italië. Daar waar Matteo ook woont, maar is Matteo wel de persoon die hij zegt te zijn? Zal ze hem ooit vinden?

Ze besefte niet wat voor schok dit bij Naomi teweegbracht. Alsof de mist optrok en Naomi voor het eerst alles helder zag.

Ook in Italië wordt Naomi voor het blok gezet, wanneer ze voor haar werk naar Salerno in het zuiden van Italië wordt gestuurd. Weer moet ze alles achter laten. Is dit wel wat ze wil? Weet Naomi niet alleen Matteo maar vooral zichzelf terug te vinden? En haar thuis te vinden?

O Dio mio. Dit kon nog wel eens voor een flinke storm gaan zorgen.

Op 17 oktober 2023 debuteerde schrijfster Janine D’Augusta-Merema met haar feelgood roman Op zoek naar Matteo, het eerste deel van de Weg van Italië serie. Hiermee kwam haar meisjesdroom uit. De liefde voor Italië werd haar met de paplepel ingegoten en het Italiaanse Salerno heeft een speciaal plekje in haar hart. Janine vroeg mij of ik haar debuut wilde lezen en recenseren en daar zei ik natuurlijk geen nee tegen, ik volgde haar al op Instagram en haar boek klonk mij als muziek in de oren. Daarbij ben ik echt gek op nieuwe auteurs en debuten dus ik kon niet wachten om haar boek te lezen.
Janine heeft rondom de release van Op zoek naar Matteo een soort van blogtour georganiseerd; Bloggers op zoek naar Matteo en vandaag is het mijn beurt om mijn recensie met jullie te delen. Hebben we Matteo gevonden?

Op zoek naar Matteo bestaat uit 52 hoofdstukken en sluit af met een epiloog. Het verhaal is geschreven vanuit hoofdpersonage Naomi Goedhart en gaat echt meteen leuk van start, Janine weet de aandacht van de lezer direct te vangen waardoor je gelijk in het verhaal zit.

Janine D’Augusta-Merema heeft een heerlijke, beeldende en levendige schrijfstijl waardoor je je in het verhaal waant. Vlot, realistisch en eigentijds met humor, het verhaal is heel meeslepend waardoor je door blijft lezen.

In Op zoek naar Matteo maken we kennis met Naomi Goedhart. Naomi is succesvol in haar werk, maar een mess op het relationele vlak. Na een nare relatie twee jaar geleden is ze nog maar een schim van de vrouw wie ze ooit was. De relatie heeft een enorme impact op haar, ze is er heel onzeker door geworden. Ze legt de focus op haar werk, ze is werkzaam als inkoopassistente bij een internationaal software bedrijf genaamd Spanix development. Wanneer Naomi op een stormachtige dag in september de Italiaanse Matteo leert kennen is ze helemaal hotel de botel van hem. Hij is mysterieus en knap en heeft een gigantische aantrekkingskracht op haar, ze vergeet iedereen om zich heen en gaat volledig op in het chatten met Matteo, wat van invloed is op haar werk en concentratievermogen. Dit in combinatie met de dreigende dakloosheid, brengt haar in een lastige positie. Wanneer zich een once in your life chance aandient hoeft ze dan ook niet lang na te denken, ze gooit het roer volledig om en verlaat haar geliefde Amsterdam en slaat haar vleugels uit. Ze gaat aan de slag in haar favoriete vakantieland Italië om haar carrière binnen het bedrijf in Milaan verder te ontwikkelen. Bijkomstig voordeel Matteo woont daar ook, zal ze hem ooit vinden? En is Matteo wel wie hij zegt te zijn? Wie is hij? En dan wordt Naomi wederom voor het blok gezet wanneer ze voor haar werk naar Salerno in Zuid Italië wordt gestuurd. Is dit wel wat ze wil? Lukt het haar om zichzelf te herontdekken en erachter te komen wat ze voor haar belangrijk is in het leven?

Dit verhaal is zo leuk, echt een geweldig aangename verrassing dit debuut. Genieten van de eerste tot de laatste bladzijde. Toen ik het uit had (veel te snel naar mij zin, vanaf dat je begint met lezen blijf je aan de bladzijdes plakken), stuurde ik Janine een berichtje met daarin de vraag wanneer komt deel 2?
Zo zou ik ook graag een boek schrijven, wauw. De verhaallijn is leuk, vermakelijk en vol herkenbare situaties met karakteristieke typetjes die je zo voor je ziet, ze zouden zo het verhaal uit kunnen komen wandelen. Met actuele en herkenbare onderwerpen uit het dagelijkse leven, online daten, de wereld van het internet en de verslaving aan sociale media, woningnood, vriendschap, liefde maar ook eenzaamheid, maar vooral wat is echt belangrijk in het leven?
Boordevol dillema’s, spanningen, innerlijke strijd, opgepropte emoties, frustraties, verdriet, verwarring, ongeloof en teleurstellingen. Maar ook veel humor.

Waan je in de betoverende sferen van Italië alsof je er zelf loopt. Met goed uitgewerkte echte typerende karakters, je voelt als lezer de spanning, het gejaagde gevoel en de innerlijke strijd. Cucciola Naomi is een getalenteerde creatieve persoonlijkheid, die zich laat beheersen door andere mensen. De adrenaline bij het wachten op berichtjes is zo herkenbaar neergezet. Ze maakt gedurende het verhaal een transformatie door en het is mooi om te zien hoe zij zichzelf herontdekt en haar grenzen verlegd in een land waarin zij de taal niet machtig is. Matteo is een nare persoonlijkheid waar ik niet teveel over ga vertellen, daar mag je zelf achterkomen, ga vooral het verhaal zelf lezen. Cinzia, de lieve huisbazin en de leuke barman Ettore van bar Nicola en zijn broertje Guisseppe Simonetti.

Aan het eind van het verhaal introduceert Janine het nieuwe personage Katia en geeft daarmee een voorzet voor het tweede deel van de Weg van Italië serie, die De keuze van Katia zal gaan heten. Komt Katia voor opschudding zorgen in Salerno? Helaas moeten we daarvoor nog heel veel geduld hebben want De keuze van Katia wordt medio oktober 2024 verwacht.

Met Op zoek naar Matteo heeft Janine D’Augusta-Merema een geweldig en verrassend debuut neergezet. Een heerlijke feelgood roman met vermakelijke herkenbare situaties en karakteristieke typetjes die zo uit het verhaal kunnen komen wandelen. En actuele onderwerpen. Waan je in de betoverende sferen van Italië en verlies net als Naomi je hart aan Salerno en geniet van de eerste tot de laatste bladzijde. Ik kijk reikhalzend uit naar het vervolg, maar dat vergt nog veel geduld.

Op zoek naar Matteo, geweldig verrassend debuut, heerlijke karakteristieke feelgood roman, waan je in de betoverende sferen van Italië. Aanrader!



Met dank aan Janine D'Augusta-Merema voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...