dinsdag 24 oktober 2023

Onheilspad - Vera van Beers

Titel: Onheilspad
Auteur: Vera van Beers
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789461098108 en 9789461097385
NUR: 332
Pagina’s: 320

Op dat moment trekt er een wolk voor de maan. De lucht wordt gitzwart en er kruipt een rilling over mijn rug.

Een verlaten bos, een oude Mercedes en een steeds smaller wordend zandpad die de uitgang blokkeert. Lege telefoons en geen enkel contact met de buitenwereld, een horrorscenario wat vriendinnen Christel, Suus, Babette en Sandra overkomt.

De stilte is beklemmend, maar al gauw hoor ik zacht geruis van de wind die sussend mijn zenuwen probeert te bedaren. Dan geritsel. Naast ons. Achter ons. Het komt van alle kanten.

Na een gezellige maar vermoeiende dag op een festival, om hun vriendschapsjubileum te vieren, keren de meiden huiswaarts. Om de file te omzeilen nemen ze een sluipweg via het bospad, in de hoop zo sneller in bed te belanden.

Ze krimpt iets ineen als een angstig konijntje dat beseft dat het de maaltijd gaat worden van een roofvogel die al minutenlang boven zijn prooi cirkelt.

Wat in eerste instantie een goed idee leek, krijgt in werkelijkheid een dramatische wending. Het wordt een festival om nooit meer te vergeten. Het enige wat ze wilden was veilig thuis komen, nu is de grote vraag of ze daar ooit nog veilig zullen aankomen?

Mag ik je er even aan herinneren dat jíj ons dit pad op hebt gestuurd.

Op 1 oktober maakte Vera van Beers haar thrillerdebuut met Onheilspad. Vera moest er lang op wachten, de oorspronkelijke release datum zou eigenlijk al in juni zijn, maar in oktober was het dan eindelijk zover. Met Vera heeft De Crime Compagnie wederom een nieuw talent aan hun uitgeverij toe mogen voegen. Aangezien ik gek ben op nieuwe auteurs en het super leuk vind om debuten te mogen lezen was ik razend benieuwd naar Onheilspad. De cover en achterflap zagen er alvast heel spannend uit, was het verhaal net zo spannend?

Leuk weetje; het begon met een url als cadeau voor haar verjaardag en eindigde met een boek. Voor haar boek liet Vera zich inspireren door een bospaadje in het Tilburgse Wandelbos tijdens een van haar wandelingen.

Onheilspad bestaat uit 73 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Christel, Ben, Suus en inspecteur Onno Oostvogel. Het verhaal gaat van start met een onheilspellend eerste hoofdstuk daar in dat horrorbos, waarmee ze de aandacht van de lezer direct weet te pakken.

Vera van Beers heeft een zeer aangename en spannende schrijfstijl, je zou niet zeggen dat dit een thrillerdebuut is. Meeslepend en vol vaart sleept ze je door de hoofdstukken heen. Met haar beeldende schrijfstijl waan je je in het bos en voel je de spanning van de vriendinnen. Dit resulteert in dat je het boek bijna in een adem wilt uitlezen. Tijd mensen, zorg voor tijd zodat je door kunt lezen.

In Onheilspad maken we kennis met Christel, Babette, Suus en Sandra, vier vriendinnen woonachtig in dezelfde straat. Sinds vijf jaar is er een hechte vriendschap tussen het viertal ontstaan. Om hun vriendschapsjubileum te vieren zijn ze naar een optreden van hun favoriete band op een festival geweest. Na een gezellige maar vermoeiende dag zijn ze ‘s nachts onderweg naar huis, om de file te omzeilen besluiten ze om een sluipweg te nemen en via het bospad sneller thuis in bed te belanden. Wat in eerste instantie een goed idee leek kreeg in werkelijkheid een dramatische wending; het werd een festival om nooit meer te vergeten!

Een verlaten bos, een oude Mercedes, een steeds smaller wordend zandpad, lege telefoons en geen verbinding met de buitenwereld, dat overkomt Christel, Suus, Babette en Sandra. Ze belanden in een benarde positie en komen muurvast te staan en doorstaan doodsangsten, terwijl het enige wat ze wilden veilig thuis komen, was. Nu zijn ze een zenuwinzinking nabij en staat de heftige gebeurtenis op hun netvlies gebrand en is de grote vraag of ze ooit nog thuis zullen komen?
De onderlinge verhoudingen staan op scherp en stelt hun vriendschap behoorlijk op te proef. Kunnen ze elkaar nog vertrouwen? En brengen ze hun families in gevaar? In wat voor ijzingwekkende situatie zijn ze beland?

De verhaallijn en karakters zijn enorm goed uitgewerkt, dat dit een debuut is is haast niet voor te stellen. Met een strak gespannen spanningsboog  en veel vaart, verrassende wendingen en cliffhangertjes, in een sinistere setting met onheilspellende onderhuidse spanning werkt van Beers toe naar een zinderende ontknoping. Hoe de vriendinnen in hun eigen horrorfilm belanden. Vera start direct met het introduceren van de personages, vier vriendinnen met allemaal hun eigen persoonlijkheid. Pedicure Christel, moeder van Sem en getrouwd met Hans. Babette, moeder van een meisjestweeling en vrouw van Nick. Vrijgezelle Suus, die wel houdt van een feestje en kunstenares Sandra getrouwd met David. En rechercheur Ben en zijn meerdere, inspecteur Oostvogel.

Ook een thriller kent verborgen boodschappen in het verhaal, zo ook Onheilspad. Hoe goed ken je iemand echt? Daarnaast weet Vera hevigere onderwerpen door haar verhaal heen te verweven zoals huwelijksperikelen, werkeloosheid, geldzorgen, huiselijk geweld en de daarbij behorende leugens, geheimen en onderlinge verwijten, woede, neerslachtigheid en onbegrip.

Onheilspad
, wat kan ik hier nu over vertellen? Dit is nou typisch zo’n boek waarvan je bang bent om teveel te vertellen, ik wil niet spoileren. Het zit echt totaal anders in elkaar dan ik van te voren dacht. Mijn advies; ga het heel snel zelf lezen.

Met
 Onheilspad heeft Vera van Beers de sleutel tot een succesformule in handen. Een sterk debuut, waarvan haast niet is voor te stellen dat het een debuut is. IJzingwekkende spanning met strak gespannen boog in een sinistere setting, meeslepend en vol vaart naar een zinderende ontknoping. Een thrillerdebuut wat er om vraagt gelezen te worden. Ik kijk uit naar Vera´s volgende boek.

Onheilspad, sterk thrillerdebuut met strak gespannen spanningsboog, weten de vriendinnen aan dit horrorscenario te ontsnappen? Aanrader!

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...