maandag 6 november 2023

Amsterdam - Kiki van Dijk

Titel: Amsterdam
Auteur: Kiki van Dijk
Uitgever: Xander Uitgevers
Genre: Thriller
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789401620673, 9789401620680 en 9789401621328
NUR: 332
Pagina’s: 288


Je bent als aap een beter mens dan ik.


Jolijn en Boaz hebben samen een appartement in het mooiste stuk van Amsterdam gekocht. Voor de verbouwing heeft Boaz drie maanden vrij genomen om zo hun nieuwe thuis te kunnen realiseren. Wanneer Jolijn op een avond laat thuis komt en haar vriend levenloos aantreft, blijkt Boaz op brute wijze te zijn vermoord. Haar wereld stort in, meer dan zeventien jaar elke dag samen en ineens is hij weg.

Hoe ging ze in deze stad overleven? Waar elk huis, elke straat, elk café herinnerde aan haar tijd met Boaz? Als elke steen hier als een messteek in haar buik zou blijven voelen, zou ze dan uiteindelijk niet anders kunnen dan verhuizen?

Jolijn was net begonnen met haar nieuwe baan als dierenarts in de Amsterdamse dierentuin Artis. Haar grote jeugd droom waarvoor ze jarenlang keihard heeft gestreden. Nu staat haar leven volledig op zijn kop en blijft ze achter met zoveel vragen. Jolijn moet door met haar leven, maar weet niet hoe? Gebukt onder schuldgevoelens raakt ze in een sociaal isolement. Wat als zij die bewuste avond op tijd thuis was gekomen, zoals ze afspraken? Zou Boaz dan nog leven?

In mijn hoofd is er nog wel een gewapende strijd gaande. Waarbij het maar niet duidelijk wordt wie er aan het winnen is.

Wie had het op Boaz gemunt? Waarom moest juist hij dood? De politie denkt al snel te weten hoe de vork in de steel zit, maar klopt deze theorie wel?
En waarom stuurt iemand haar briefjes met rare teksten en wordt ze achtervolgd?

Je bedoeld het gouden ei, waar we allemaal naar op zoek zijn?

Wanneer haar geliefde Artis, haar dringend nodig heeft, raapt Jolijn zichzelf bij elkaar en maakt zich hard voor de toekomst van haar dierentuin. Als ze de stadsarchieven induikt, ontdekt ze iets wat ze gehoopt had nooit te vinden. Ze beland in een absurde situatie, die haar mee terugneemt naar de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis en stuit op een duister familiegeheim en brengt hiermee zichzelf en haar familie in gevaar. Wat heeft dit alles met elkaar te maken?

Ook goede mensen konden natuurlijk een duistere kant hebben. Maar dan zou ze toch wel iets hebben gemerkt?

Zal Jolijn de ware toedracht ooit ontdekken?

Het was gekmakend dat de samenleving een spiegelparadijs was geworden. Elke keer weer werd het beeld zo vervormd dat je niet meer wist wat de realiteit was.

Kiki van Dijk, mijn favoriete thrillerauteur, by far de auteur waarvan ik de meeste boeken in mijn kast heb staan, het is simpel ik moet ze gewoon allemaal hebben, en ze staan dan ook met trots te shinen in mijn boekenkast.

In oktober verscheen de nieuwste Kiki van Dijk Amsterdam, bij Xander Uitgevers. Twee boeken per jaar, een zomers verhaal en een winters verhaal, doe haar dat maar eens na.
Altijd leuk om de voortgang van haar nieuwe boeken te volgen op sociale media. Waar ik altijd weer met smart naar uitkijk.
Ik mocht van de uitgever het boek lezen en recenseren, iets wat ik met heel veel plezier gedaan heb.

Leuk weetje; Kiki’s verhalen spelen zich altijd af in een plaats. Dit keer speelt het verhaal zich af in ons eigen land, Amsterdam, hoe kan het ook anders.

De hoofdstukken van Amsterdam zijn geschreven in wisselende tijdspanne en spelen zich af in 2022 en 2023 en Kiki neemt ons mee naar het verleden, naar 1941 en 1942 en 2022. We beleven het verhaal vanuit hoofdpersonages Jolijn en Leon de Jong.
Met een spannend en bizar eerste hoofdstuk is direct de toon gezet.

Kiki van Dijk heeft een geheel eigen schrijfstijl, hierin zit ook haar kracht, ze schrijft zoals alleen Kiki dat kan. Hoe ze het doet, ik weet het niet, maar al haar boeken zijn goed en ook met deze had ik direct weer een klik vanaf de eerste bladzijde. Met haar vlotte beeldende schrijfstijl, in combinatie met onderhuidse spanning en humor, weet ze wederom een boeiend verhaal neer te zetten. Ik begon laat in de middag met lezen en had hem de volgende dag alweer bijna uit, daarna duurde het dan ook niet lang voordat ik hem helaas alweer uit had.

In Amsterdam maken we kennis met Jolijn. Jolijn heeft keihard gewerkt om haar jeugd droom waar te maken, en sinds kort is ze werkzaam als dierenarts in de Amsterdamse dierentuin Artis. Samen met haar vriend Boaz heeft ze een appartement in het mooiste stuk van Amsterdam, gekocht. Boaz heeft drie maanden vrij genomen van zijn werk, als verpleegkundige in het OLVG ziekenhuis, om hun nieuwe appartement te verbouwen en zo samen een nieuw thuis te maken. Wanneer ze op een avond, Boaz levenloos aantreft in hun nieuwe huis, blijkt Boaz op brute wijze te zijn vermoord. De grond wordt in een klap onder haar voeten weggeslagen, meer dan zeventien jaar elke dag samen en ineens is hij weg. Weg vaste basis.

De politie denkt al snel te weten hoe de vork in de steel zit, maar klopt dit wel? Want waarom stuurt iemand haar briefjes met vervelende teksten en wordt ze achtervolgd?
Ze heeft nog zoveel vragen, maar moet door met haar leven, maar weet niet hoe? Ze gaat gebukt onder schuldgevoelens, ze neemt de dood van Boaz zichzelf erg kwalijk. Wat als zij die bewuste avond eerder thuis was gekomen, zou Baoz dan nog leven?

Jolijn raakt in een sociaal isolement en maakt zichzelf gek. Onder lichte dwang besluit ze zich dan maar op haar werk te richten, voor de noodzakelijke afleiding. Haar geliefde Artis, al bijna tweehonderd jaar het gezicht van Amsterdam, heeft haar hulp dringend nodig. Is de toekomst van Artis in gevaar? Wanneer zij de stadsarchieven induikt op zoek naar essentiële informatie, ontdekt ze iets, waarvan ze hoopte dat ze het nooit gevonden had. Al snel beland ze in een absurde situatie, die haar mee terug neemt naar de Amsterdamse oorlogsgeschiedenis. Jolijn stuit op een duister familiegeheim, wat voor altijd verborgen had moeten blijven en brengt hiermee zichzelf en haar familie in gevaar. Wat hebben de oorlog en haar huis met elkaar te maken?

Amsterdam is een tikkeltje anders dan we van Kiki gewend zijn, het is namelijk niet enorm spannend, het verhaal gaat heel spannend van start en verder is de spanning vooral onderhuids aanwezig, maar meer heeft dit verhaal ook niet nodig, het is van zichzelf al heel intrigerend en meeslepend. Zo lees ik bijna nooit een boek over de oorlog en zo lees ik er twee na elkaar. Je kan merken dat van Dijk goede research heeft gedaan voor haar boek, over Artis, de oorlog en de geschiedenis van Amsterdam, het is allemaal verschrikkelijk heftig wat daar gebeurd is.

De setting waarin het verhaal zich afspeelt vind ik bijzonder, zowel het verhaal van Jolijn in het heden, als het verhaal van Leon in het verleden zijn erg onderhoudend. In eerste instantie heb je als lezer geen enkel idee wat de verhaallijnen met elkaar te maken hebben, maar daar kom je gaandeweg wel achter, beide verhaallijnen zijn heel goed uitgewerkt en de karakters zijn ook goed uit de verf gekomen.
Kiki schetst een mooie situatie van de dierentuin, de leef geluiden na sluitingstijd, bijzonder, je ziet het zo voor je. Jolijns liefde voor dieren en haar passie voor Artis zijn mooi beschreven, prachtig hoe ze steun vindt bij de dieren.

Kiki van Dijk heeft gevoelige kwesties en schrijnende onderwerpen op een inlevende en aangrijpende wijze, in haar verhaal verwerven. De overlevingsstrategie in de verdeel en heers maatschappij ten tijden van de oorlog. De angst en onzekerheid waarin de mensen leefden, hopend op betere tijden. En Amsterdam anno nu, de stijgende criminaliteit en het verval waarmee de stad kampt.

Met Amsterdam heeft Kiki van Dijk wederom een uitstekende thriller neergezet. Anders dan we van haar zijn gewend, maar zeker niet minder goed! Intrigerend en meeslepend met gevoelige kwesties en schrijnende onderwerpen. Zoals altijd een klik vanaf de eerste bladzijde, Amsterdam is een vastklever van formaat. Overbodig om te zeggen dat ik me nu alweer verheug op de volgende Kiki van Dijk?

Amsterdam, uitstekende intrigerende meeslepende thriller, anders dan anders, maar een vastklever van formaat. Aanrader!Met dank aan Xander Uitgevers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De smaak van harteschijn - Ine Maria Kiekens

  Titel: De smaak van harteschijn Auteur: Ine Maria Kiekens Uitgever: Loft Books Genre: Feelgood novelle Verschenen: November 2023 Beschikba...