donderdag 9 november 2023

Een duistere plek - Annerieke de Vries

Titel: Een duistere plek
Auteur: Annerieke de Vries
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 978461098177 en 978461098252
NUR: 332
Pagina’s: 300


Met deze zin vatte ze het verleden, het heden en de toekomst samen.


Maud is moeder van de vijfjarige Mees en medewerkster in een mortuarium. Ooit was haar leven een feestje, helaas is daar nog maar weinig van over. Haar overleden ex man plaatste haar in een onmogelijke situatie en heeft er alles aangedaan om haar leven te vernietigen. Voor hij dit recht kon zetten, piepte hij er tussenuit, dood... morsdood. Ondertussen woont Mees in een pleeggezin en ligt Maud haar leven onder een vergrootglas. Ze werkt hard aan zichzelf om de instanties te laten zien, dat ze wél voor haar zoon kan zorgen, dat ze wél een goede moeder is.

Klaas zegt dat jij vals bent. Vals dat is gemeen, toch?

In het mortuarium worden vlak na elkaar de lichamen van twee jonge vrouwen binnen gebracht. Ondanks dat er geen enkel verband is tussen de overledenen, gebeuren er eigenaardige dingen. Maud kan het zich gezien haar privésituatie niet permitteren om zich hiermee te bemoeien, maar ze kan de situatie niet loslaten. Er komen steeds meer vragen bij en de antwoorden ontbreken.

De gedachte dat er een oorwurm zich in mijn trommelvlies boort, een weg naar mijn bovenkamer baant en met de tangen aan zijn achterlijf in mijn hersenen blijft steken om daar vervolgens nooit meer weg te gaan, is onverdraaglijk.

Coco brak jaren geleden met haar familie, haar verleden drukt hard op haar schouders.  Zo goed en zo kwaad als het lukte, heeft ze haar eigen leven weer opgebouwd en nam zich voor om zich nooit meer iets op te laten leggen. En dan staat plotseling na jaren haar tweelingzus voor de deur, om haar leven opnieuw overhoop te gooien.

Mijn gedachten kolken ook alle kanten op, maar leiden nergens heen. Het lijkt of ze met die waterstroom meegezogen worden voor ik ze goed kan overdenken.

Ze zet Coco voor het blok en doet haar een bizar verzoek, waarop nee zeggen bijna onmogelijk is, nieuwsgierig naar haar leven en benieuwd waar ze in verzeild is geraakt stemt ze toe, niet wetende in welk web ze blijft kleven. Trap Coco opnieuw in de val?

De gifbeker moet helemaal leeg. Ik wil geen geheimen meer.

In oktober verscheen Een duistere plek van Annerieke de Vries bij uitgeverij De Crime Compagnie. Annerieke debuteerde in 2018 met haar thriller Sluipwesp en heeft reeds vijf boeken op haar naam staan.
Ik begon dit boek met niet zoveel verwachtingen, onder het mom van alle boeken van De Crime Compagnie zijn goed, dus het kan bijna niet anders of deze moet óók goed zijn, begon ik met lezen. Maar Een duistere plek heeft mij echt verbaasd, hij is echt nog veel beter dan ik had gedacht!

Leuk weetje; Een duistere plek is de tweede thriller met Maud in de hoofdrol. Annerieke introduceerde haar in haar thrillerdebuut Sluipwesp, welke in 2018 bij eveneens De Crime Compagnie verscheen. Annerieke was als manager in de gezondheidszorg altijd al geïnteresseerd in het verhaal achter de mensen met wie ze samenwerkte en naar wat hun bewoog in het leven.

Een duistere plek bestaat uit zeven lange hoofdstukken en is onder verdeeld in subhoofdstukken, geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonage Maud en Coco. Op deze manier lijken de lange hoofdstukken opeens heel kort en vlieg je erdoorheen. Door telkens met een kleine cliffhanger af te sluiten weet je als lezer niet hoe snel je door moet lezen omdat je antwoorden wil over hoe het verder gaat. Het verhaal vindt plaat is een tijdsbestek van een week, van vrijdag tot en met donderdag en sluit af met een epiloog.

Annerieke de Vries heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. Je kan goed merken dat Annerieke naast thrillers ook romans heeft geschreven, Een duistere plek kent namelijk naast spanning ook een hoop diepgang met uiteenlopende heftige en aangrijpende thematiek, welke ze op mooie en passende wijze door het verhaal heen heeft verweven. Het leven en de dood, mishandeling, scheiden met kinderen, indoctrinatie en ouderverstoting, jeugdzorg en pleeggezinnen en de invloed hiervan op ouders en kinderen en tweelingen en het belang ervan om naast tweeling ook je eigen individu te mogen zijn. Vanaf het eerste hoofdstuk wist ze me te boeien met haar rake, meeslepende en beeldende manier van schrijven. De gruwelijke en beeldende herinneringen waar Maud aan onderworpen wordt, het gaf me een unheimisch gevoel tijdens het lezen. De schrijfster beschikt over een levendige fantasie.

In Een duistere plek maken we kennis met Maud van der Wegen en Coco. Maud is moeder van de vijfjarige Mees en werkzaam als mortuariummedewerker. Ooit was haar leven een feestje, daar is helaas niet veel meer van over. Haar narcistische ex man Derek, heeft er alles maar dan ook echt alles aan gedaan om haar te vernietigen en haar hele leven af te pakken. Hij is daarin heel ver gegaan, Maud zit klem in een onhoudbare situatie en voor hij alles recht kon zetten, piepte hij er tussenuit, dood... morsdood. Er rest haar niet zoveel meer dan werken, vooral aan zichzelf en werken in het mortuarium, houdt haar op de been. De doden kunnen zich immers niet tegen haar keren en toch heeft iedere overledene zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Ondertussen vecht ze keihard voor haar zoontje Mees van vijf, die in een pleeggezin woont, om zo de instanties te laten zien, dat ze wél voor hem kan zorgen, dat ze wél een goede moeder is. Daarnaast is daar Coco, Coco brak jaren geleden met haar familie, haar verleden druk hard op haar schouders en zo goed en zo kwaad als het lukte heeft ze hard gewerkt aan het opbouwen van haar eigen leven en werkt sinds kort als zelfstandig belastingadviseur. En dan staat daar zomaar opeens na jaren van afwezigheid, haar tweelingzus voor de deur om haar leven opnieuw overhoop te komen gooien. Ze doet haar een ongepast en onmogelijk verzoek en zet haar hiermee voor het blok, waardoor nee zeggen bijna onmogelijk is. Nieuwsgierig naar haar leven en zich afvragende waar ze in verzeild is geraakt, stemt ze toe, niet wetende in wat voor wespennest ze beland.

De verhaallijn van Een duistere plek heeft iets grimmigs en duisters. De Vries is voor dit verhaal diep onder de huid van de karakters gekropen om ze zo levendig (misschien een rare woordkeuze in dit verhaal) en krachtig neer te zetten.
Het beroep mortuariummedewerker heeft iets duisters, somber en engs voor veel mensen, dat schrikte ook mij in eerste instantie een beetje af in dit verhaal. Maar door middel van personage Maud geeft Annerieke een kijkje in de keuken van een mortuariummedewerkster en doet dat op een integere en liefdevolle manier, knap gedaan.
Het verhaal kent veel spanning en vaart en heeft twee boeiende, hetzij krankzinnige verhaallijnen waarvan je in eerste instantie geen enkele weet heb wat die nu met elkaar te maken hebben? Gaandeweg komen we steeds meer te weten, onder andere waarom Coco zo gek is om op het verzoek in te gaan. Want laten we eerlijk wezen, ‘Mij niet bellen’, mocht mijn zusje mij zo’n verzoek doen! La-la-la-la-la-la-la-la... gaat tijdens het lezen van dit boek niet meer uit je hoofd.

Maud, een kordate medewerkster in het mortuarium, zo goed als ze is in haar werk, zo lastig heeft ze het in haar privésituatie. Ze komt voor een hartverscheurende, extreme en oneerbiedige situatie te staan, heel confronterend beschreven. Het is allemaal heel realistisch beschreven, de zorgen die ze heeft om haar zoontje, wat heeft hij van de hele situatie meegekregen die klein Mees en zijn denkbeeldige vriendje Klaas? Ze heeft veel zorgen om hem en is heel onzeker over haar rol als moeder, zullen ze het redden samen? Maar ook hoe Maud de overleden mensen een laatste eer bewijst in haar werk is heel toegewijd beschreven. En Coco en haar eeneiige tweelingzus, zoveel op elkaar lijken en toch zo verschillend zijn. En hun consequenties van de gemaakte keuzes.

Met Een duistere plek heeft Annerieke de Vries een verrassende, sinistere en bizarre psychologische thriller neergezet. Vol spanning en diepgang en zware thematiek, geschreven met een vlotte pen en veel vaart. Annerieke heeft mij echt verbaas, het verhaal is nog beter dan ik had gedacht. Ik kijk uit naar haar volgende schrijfwerk.

Een duistere plek, verrassende sinistere bizarre psychologische thriller, zullen Maud en Coco de waarheid achterhalen? Aanrader!

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De smaak van harteschijn - Ine Maria Kiekens

  Titel: De smaak van harteschijn Auteur: Ine Maria Kiekens Uitgever: Loft Books Genre: Feelgood novelle Verschenen: November 2023 Beschikba...