vrijdag 23 februari 2024

De nieuwkomer - Martine Kamphuis

Titel: De nieuwkomer
Auteur: Martine Kamphuis
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Psychologische thriller
Verschenen: Februari 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789461098160 en 9789461098313
NUR: 332
Pagina’s: 300

Every Breath You Take.

Sinds acht maanden is de jonge arts Sanne Molenaar werkzaam in de tbs-kliniek. Niet wat ze echt ambieerde maar inmiddels heeft ze haar plek aardig gevonden en draait ze afwisselend spreekuur bij de medische dienst en werkt ze op de therapieafdeling.

Bij sommige tbs’ers heb ik het gevoel dat ik de wereld een plezier zou doen als ik ze stiekem om zeep zou helpen.

Met de komst van klinisch psycholoog Annabella de Jager als baas van de afdeling, wordt de aanwezigheid van Sannes mentor Karel Habets, van wie ze veel heeft geleerd, overbodig. Annabella probeert hem vakkundig weg te werken.

Opeens knalt er iets tegen de ruit achter haar, zo hard dat ze van schrik in elkaar duikt. Ze verwacht het geluid van rinkelend glas, de pijn van scherven die zich door haar huid boren.

Wanneer een levensgevaarlijke serieverkrachter het op Sanne voorzien 
heeft en Karel spoorloos is verdwenen, mist ze haar mentor enorm. En dan blijkt Karel plotseling te zijn overleden. De kliniek staat op zijn kop en Sanne gelooft er niks van en is vastberaden de ware toedracht te achterhalen. En zet hiermee haar baan, haar artsentitel én haar leven op het spel.

Hallo, nieuwkomer. We gaan net een klein feestje bouwen. Doe je mee?

Martine Kamphuis debuteerde in 2006 met Vrij, een psychologische thriller, inmiddels heeft ze al heel wat titels op haar naam staan. Naast schrijfster is Martine psychiater en psychotherapeut. De kennis die ze in haar werk opdoet levert haar veel inspiratie op voor haar boeken, welke zij uiteraard nooit in het echt in haar verhalen zou verwerken, er geld immers een medisch beroepsgeheim.
Vorige maand verscheen haar nieuwste psychologische thriller De nieuwkomer bij uitgeverij De Crime Compagnie. Ik mocht het boek lezen en recenseren, lees met me mee wat ik ervan vond.

De nieuwkomer is het vervolg op De kliniek, welke in 2021 verscheen, waarin Sanne Molenaar centraal staat. Ondanks dat het een vervolg is, kan het ook losstaand gelezen worden. Wat ik dan ook heb gedaan, het eerste deel heb ik overigens wel in de kast staan, dus die ga ik vast nog een keer lezen.

De nieuwkomer bestaat uit 53 korte hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Sanne Molenaar. En gaat van start met een dreigende spannende proloog waarmee de toon direct is gezet en waardoor je meteen wil doorlezen.

Je kunt goed merken dat Martine Kamphuis zelf psychiater is en veel kennis heeft van het vakgebied, dit is terug te vinden in haar iets wat serieuzere inlevende doch wel enigszins spannende schrijfstijl. Hierdoor was met name ruim de eerste helft van het verhaal, wat taaier om te lezen, er zat minder vaart in het verhaal dan ik doorgaans gewend ben van thrillers. Op beeldende wijze neemt ze je mee in de wereld van de tbs-kliniek, waarin niets is wat het lijkt.

In De nieuwkomer maken we kennis met Sanne Molenaar. Sanne behaalde al op jonge leeftijd haar artsenbul en is sinds acht maanden werkzaam als basisarts in de tbs-kliniek. Inmiddels heeft ze haar plaats verworven in de kliniek en werkt ze afwisselend bij de medische dienst, waar ze samen met een collega spreekuur draait en op de therapieafdeling. Toch was dit niet wat ze in eerste instantie ambieerde, maar wat haar toenmalige partner van haar verwachtte omdat het zo lekker dichtbij huis was. Liever had ze op de SEH van een ziekenhuis gewerkt. Sanne heeft veel geleerd van haar mentor en oude rot in het vak, Karel Habets. Eigenlijk was Karel al met pensioen maar omdat het vorige hoofd van de therapieafdeling uitviel en ze omhoog zaten, kwam hij terug. Met de komst van de nieuwe ‘big chief’ klinisch psychologe Annebella de Jager wordt Karels aanwezigheid overbodig, tenminste als het aan de Jager ligt. Karel heeft een uitgesproken mening over de terugkeer van zedendelinquenten in de maatschappij, die niet iedereen met hem deelt. Annabella ziet hem liever gaan dan komen.

In haar privéleven gaat ook niet alles van een leien dakje, haar prille relatie met David staat onder hoogspanning. David zit met zichzelf in de knoop en weet niet goed wat hij wil? Hij draagt een zware rugzak uit het verleden met zich mee en kan niet goed omgaan met de angst en het gevaar dat het werken in de kliniek met zich meebrengt. Komen Sanne en David hier samen sterker uit? Of is hun relatie gedoemd om te mislukken?

Wanneer Karel van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen en een levensgevaarlijke serieverkrachter het op Sanne gemunt heeft mist ze haar mentor meer dan ooit. Wanneer Karel door een noodlottig ongeval om het leven blijkt te zijn gekomen, staat de hele kliniek op zijn kop en is Sanne er klaar mee, ze gelooft er niks van. Ze staat erom bekend een uitdaging niet uit de weg te gaan en gaat op zoek naar de waarheid.
Maar of dat nou zou verstandig was? Zet ze hiermee haar baan, haar artsentitel én haar leven op het spel?

Martine Kamphuis geeft ons in De nieuwkomer een kijkje in het wel en wee binnen een tbs-kliniek. Een wereld waarin je ogen en oren tekort komt, waarin een foutje in klein hoekje op de loer ligt, een wereld vol machtsstrijd en machtsmisbruik, grensoverschrijdend gedrag, ethische dilemma’s en bovendien vol agressie en gevaar.
De verhaallijnen en karakters zitten super goed in elkaar.
Met name het eerst gedeelte van het verhaal kent een wat tragere opstart, over de helft wordt het verhaal spannender en intrigerender en komt er ook meer vaart in het verhaal. De intimidatie en dreiging kruipen onder de huid terwijl het gevaar uit onverwachte hoek komt, of toch niet? Kamphuis weet de lezer telkens op het verkeerde been te zetten. Aan het eind blijkt hoe weloverwogen en ijzersterk het plot in elkaar steekt.

Met De nieuwkomer heeft Martine Kamphuis een psychologische thriller neergezet die als een stoomtrein op gang komt. Waarin ze een kijkje geeft in het wel en wee binnen de tbs-kliniek. Met goed uitgewerkte verhaallijn en karakters, weet ze de lezer telkens op het verkeerde been te zetten met een weloverwogen en ijzersterke plot.

De nieuwkomer, psychologische thriller over het wel en wee binnen de tbs-kliniek met een ijzersterke plot. Zal Sanne de waarheid ontdekken?

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...