woensdag 3 juli 2024

De bonusmoeder - Inge van Prooijen

Titel: De bonusmoeder
Auteur: Inge van Prooijen
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Psychologische thriller
Verschenen: Juli 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789461099150 en 9789461099136
NUR: 332
Pagina’s: 256


Ik wil niet hun verleden uitgummen, ik wil alleen dat ze mij in hun toekomst accepteert.


Nena deed niet aan relaties, tot ze Diederik ontmoette, hij gaf haar het geloof in de liefde terug. Voor hem verhuisde ze naar Den Haag om samen nieuw levensgeluk te vinden. Haar keuze voor Diederik betekende automatisch een keuze voor zijn peuterzoontje Benjamin, die van haar een bonusmoeder maakt. En zijn bemoeizuchtige familie kreeg ze er gratis bij.

Dit is de vrouw die ik tot aan haar dood vaker zal zien dan me lief is.

Niet iedereen juicht haar komst toe, sommige zien haar liever gaan dan komen. Hoe hard Nena ook hard haar best doet, niks is ooit goed genoeg, ze doet altijd alles fout! Op alles hebben ze kritiek, ze vinden haar incapabel en voeren een hetze tegen haar. Hoe is ze hierin beland? Ze wilde alleen maar het beste voor Benjamin en Diederik?

Een kritisch stemmetje in mijn hoofd onderbreekt mijn gemijmer: het is makkelijk om open kaart te spelen als je vooraf alle jokers uit het spel verwijdert.

Ondertussen gebeuren er steeds meer gekke dingen, die zijn tol beginnen te eisen. Nena wordt er paranoia van en is zichzelf niet meer. Wie heeft er zo’n hekel aan haar dat ze weg moet? Nena voelt zich in het nauw gedreven en wil een einde maken aan deze situatie. Maar hoe vecht je terug als je niet weet wie je tegenstander is? En is haar relatie sterk genoeg om dit te doorstaan?

Nobody said it was easy.

Inge van Prooijen debuteerde in 2017 met een non-fictie boek en vorig jaar verscheen haar eerste thriller Zonder angst. Deze maand is haar nieuwste psychologische thriller De bonusmoeder bij uitgeverij De Crime Compagnie verschenen. Hij sprak mij direct aan en dat Hanneke Meier enthousiast was, hielp ook goed. Speciaal voor de release organiseren uitgever en auteur een blogtour en vandaag is het mijn beurt om te laten weten wat ik ervan vind...

Leuk weetje; Inge heeft in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt en ook in haar huidige heeft ze veel te maken met de complexiteit van het menselijke brein. Dat is goed terug te koppelen naar de verhalen in haar thrillers.

De bonusmoeder bestaat uit 30 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Nena. Daarnaast zijn er heftige meeslepende terugblikken naar het verleden in cursieve teksten geschreven, waardoor we steeds iets meer te weten komen. Het verhaal start met een geheimzinnige meeslepende proloog die je ontzettend nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Inge van Prooijen heeft een enorme toegankelijke en intrigerende schrijfstijl waardoor je het verhaal echt met heel veel vaart leest. Op beeldende en inlevende wijze sleept ze je mee in het verhaal wat je vanaf het begin in zijn greep heeft. Aangevuld met humor en romantiek en liefdevolle omschrijvingen ondanks dat bepaalde personages elkaars bloed wel kunnen drinken, staat de liefde voor kleine Benjamin altijd bovenaan, toch?

We maken kennis met Nena. Sindskort woont ze samen met advocaat Diederik, haar lot uit de loterij. Na een jaar besloten ze dat het tijd werd voor de volgende stap in hun relatie. Diederik liet haar weer in de liefde geloven en Nena verhuisd voor hem naar Den Haag, trekt bij hem in en hoopt daar haar levensgeluk te vinden. Bij de keuze voor Diederik kreeg ze er niet enkel en alleen zijn driejarige zoon Benjamin bij, die van haar een bonusmoeder maakt, maar ook een hele familie. Of ze daar nu zo blij mee moet zijn? Niet iedereen is namelijk even blij met haar komst. Sommige zien haar liever gaan dan komen.

Door haar verhuizing heeft Nena niks meer om handen en verveeld zich kapot, geen baan, geen structuur en geen vrienden, enkel de zorg voor de kleine Benjamin op de dagen waarop hij er is. Gelukkig ontmoet ze Lou, een mede bonusmoeder, die kleur geeft aan haar saaie dagen, ze is dankbaar voor zo’n lieve vriendin op haar pad.

Diederik is gescheiden en samen met zijn ex Celeste heeft hij co-ouderschap over hun zoontje Benjamin. Celeste ziet haar droom in duigen vallen en ziet de stiefmoeder van haar zoon als een bedreiging. En ook Diederiks moeder Cato is geen fan van haar nieuwe schoondochter, zij blijft hopen op een hereniging van haar zoon en Celeste. Wat Nena ook doet, hoe hard ze ook haar best doet, ze toch toch altijd alles fout, niks is goed genoeg en alles wordt in twijfel getrokken, de minachting overheerst. Het zal toch nooit goed genoeg zijn.

Ondertussen gebeuren er steeds vaker eigenaardige dingen, die zijn weerslag hebben op haar functioneren, ze herkent zichzelf niet meer. Hoe is ze hierin verzeild geraakt? Ze wilde alleen maar het beste voor iedereen. Ze hoopt dat de gezamenlijke liefde voor Benjamin de verbindende factor zal zijn. Maar is hun relatie sterk genoeg om alles te doorstaan? Wie heeft er zo’n hekel aan haar dat ze weg moet? Hoever is iemand bereid te gaan om zijn doel te bereiken? Nena voelt zich ongewenst en wil een einde maken aan de situatie, maar hoe vecht je terug als je niet weet wie je tegenstander is?

Voor je begint met lezen heb je nog geen enkel idee waar het verhaal heen zal gaan? De verhaallijn kent een boeiende en actuele insteek, de stiefmoeder oftewel de bonusmoeder of vader, veel kinderen leven vandaag de dag in een samengesteld gezin, dus het is echt wel van deze tijd. En we kennen natuurlijk allemaal wel de boze stiefmoeder uit Sneeuwwitje, niet iedereen komt er evengoed mee weg zullen we maar zeggen. De verhaallijnen en de karakters zijn goed uitgewerkt en herkenbaar neergezet. De tenenkrommende bloed onder de nagels uithalende gebeurtenissen zijn heel realistisch uitgewerkt.  Ik denk dat menig bonusmoeder en zelfs schoondochter zichzelf wel zal kennen in de ongewenste situatie waarin Nena zich bevindt, hopelijk niet net zo extreem ;-)
De haat en nijd tussen de Nena en haar nieuwe schoonmoeder en de ex van Diederik, de tegenstrijdigheden komen heel mooi naar voren, Nena die zo graag succesvol wil zijn in haar nieuwe rol als bonusmoeder en daardoor juist wel heel veel verantwoordelijkheid op haar bordje krijgt en haar niet geaccepteerde liefde voor de kleine Benjamin, ze heeft het niet makkelijk. Loyale Diederik, is te lief, hij laat alles maar over zich heen komen, typisch? Hij zou wel wat meer voor zijn vriendin op mogen komen, maar alles om de lieve vrede te bewaren. En dan kenaus Celeste en Cato, twee onuitstaanbare krengen OMG! Statig aan de buitenkant, maar die binnenkant... enorm overheersend, respectloos en denigrerend. Ik voelde zelfs plaatsvervangende boosheid en had nog net de stoom niet uit mijn oren. Ofwel de personages zijn levensecht uitgewerkt.
Ouwe boekenbaas Marinus van Boekhandel Koolhoven geeft een leuke toevoeging aan het verhaal, een kijkje achter de schermen.
De kracht van het verhaal zit hem in deze thriller niet zo zeer in de spanning, die wel aanwezig is maar meer een beklemmend gevoel geeft en geen bloedstollende spanning, maar dat hoef niet perse altijd om een goede thriller te zijn. Maar juist meer in het jasje van mysterie waarin het verhaal in ondergedompeld. Het constante gevoel van naderend onheil, alsof er ieder moment iets kan gebeuren en de onthulling van het grote vraagstuk;  wie heeft er zo’n extreme hekel aan Nena? Gedurende het lezen vallen de verdenkingen alle kanten op en denk je als lezer een idee te hebben van waar het heen gaat, om vervolgens toch weer bij de ander uit te komen, en dan weet Inge er toch nog een verrassing in te gooien bij de uiteindelijke ontknoping.
Met een semi open einde, waarvan de invulling deels aan de verbeelding van de lezer wordt over gelaten, vraag je je af zou er nog een vervolg komen?
Ik heb me er prima mee vermaakt, dankzij de fijne schrijfstijl en de vaart waarin het verhaal geschreven is, de verschillende tijdlijnen, met de meeslepende heftige terugblikken naar het verleden en de bizarre gebeurtenissen in het heden, maken een boeiend verhaal waardoor je blijft lezen.

Met De bonusmoeder heeft Inge van Prooijen een meeslepende psychologische thriller neergezet. Met boeiende verhaallijnen en een actuele insteek helemaal van deze tijd en heftige terugblikken naar het verleden. Waarin de karakters levensecht zijn neergezet en waarbij de lezer het bloed onder de nagels uit wordt gehaald door de respectloze tenenkrommende gebeurtenissen en je last krijgt van plaatsvervangende schaamte en boosheid. Waarin de kracht van het verhaal niet in de spanning zit maar in het beklemmende gevoel van continue aanwezigheid van de dreiging van naderend onheil voor Nena en de onthulling van het grote vraagstuk. Met een toch wel verrassende ontknoping. Ik kijk uit naar het volgende werk van van Prooijen.

De bonusmoeder, meeslepende boeiende psychologische thriller met actuele insteek. Hoe vecht je terug als je niet weet wie je tegenstander is?  Nobody said it was easy.

★★★★

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...