dinsdag 2 juli 2024

Van Droom tot Diva - Liza van der Peijl

Titel: Van droom tot diva, Toscaanse dromen deel 3
Auteur: Liza van der Peijl
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Juli 2024
Beschikbaar: Ebook en Luiserboek
ISBN: 9789047208938 en 9789047208945
NUR: 340
Pagina’s: 219


Vorrei, e non vorrei.


Alle verbouwingsperikelen zijn achter de rug en het grote genieten is begonnen, toch? Mare moet zichzelf knijpen om het te geloven, haar grote droom is echt uitgekomen; een eigen huis op het platteland van Toscane met een eigen olijfbomengaard. Wat wil een mens nog meer? Na zichzelf jarenlang weggecijferd te hebben is het tijd om zich op haar operacarrière te richten en deze verder te ontwikkelen. Helaas heeft Mare aantrekkingskracht tot troubles en wordt ze op alle mogelijke manier tegengewerkt.

Al jouw vingertjes zijn lief, maar in z’n eentje is deze vinger iets minder lief.

Het gezin beleeft drukke tijden en Mare staat er geregeld alleen voor omdat Alex weer voor zijn werk naar Nederland moet, maar ze kunnen het zich niet veroorloven dat hij zijn baan verliest. Mare kijkt uit naar haar belangrijkste avond sinds tijden, een groot optreden waarmee vele deuren geopend zouden kunnen worden. Terwijl Alex zich raar gedraagt, probeert Mare achter te komen wat er met hem aan de hand is, terwijl ze ondertussen alle ballen hoog probeert te houden voltrekt zich een ramp, waardoor ze voor een nog grotere uitdaging komt te staan.

Eerst trekt er een donkere wolk over zijn gezicht en een paar tellen later trekt hij wit weg. Voor ik het weet is hij weg, opgegaan in de menigte.

Vriendin Louise komt wat leven in de brouwerij brengen door een project in een pittoreske dorpje in Toscane op te starten. En wordt daarbij aan alle kanten door de lokale bevolking tegen gewerkt, met een koppige Italiaan als aanvoerder.

Ademloos kijken we toe hoe de zee de zon met zijn zilte lippen kust, waarna de kleuren van de hemel en het water versmelten.

Lukt het ze om de neerwaartse spiraal om te buigen? Lukt het Louise om haar onderneming van de grond te krijgen en vrienden te worden met de oude dorpelingen? En wordt Alex ooit weer zichzelf? En weten ze de amore terug te brengen in hun huwelijk?

Mums get things done.

In oktober 2023 maakte Liza van der Peijl haar feelgood debuut met het eerste deel van de Toscaanse Dromen trilogie Van poepluiers tot Pavarotti. In april 2024 verscheen het tweede deel Van sixpack tot schoonmoeder en het vandaag verschenen derde deel Van droom tot diva, maakt de trilogie compleet. Wat heb ik genoten van de eerste delen, het derde deel mocht ik proeflezen. Heb ik daar net zo van genoten als van de rest? Lees met me mee...

Let op spoilers! Heb jij deel 1 en 2 nog niet gelezen, dan kan het zijn dat er dingen in de recensie staan die je wellicht nog niet had willen weten!

Van droom tot diva bestaat uit 36 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Mare en sluit af met een epiloog. Helaas is deze geweldige serie nu dan toch echt ten einde. Deel 2 eindigde natuurlijk met een gigantische cliffhanger en Liza sleept je in deel 3 direct weer het verhaal in. Ik had meteen de smaak weer te pakken en kon niet meer stoppen met lezen.

Na 3 boeken kan ik inmiddels wel stellen dat Liza van der Peijl zich een unieke eigen schrijfstijl heeft aangemeten. Met haar levendige fantasie en beeldende manier van schrijven weet ze haar lezers een hoop leesplezier te geven. Door de enorme vaart, de vele ontwikkelingen en de grote dosis humor lees je dit verhaal bijna continu met je mondhoeken omhoog gekruld van het lachen.

In deel 3 staat de familie Ebbinga uiteraard weer centraal. Daarnaast neemt ex buurvrouw, geheim agente Poppi, die inmiddels vele harten gestolen heeft, een wat prominentere rol in, in het verhaal, tot ieders vreugde denk ik wel. Zo ook haar beste vriendin Louise en pianist Gianluca.

Mare kan het nauwelijks geloven maar haar grote droom is toch echt uitgekomen, een eigen huis met olijfbomengaard op het Toscaanse platteland, inclusief uitzicht op zee met de allerliefste mensen om zich heen. Wat wil een mens nog meer? Mare weet er nog wel een paar; na jaren van zorgen voor de kinderen en zichzelf weggecijferd te hebben, is het moment daar om haar opera carrière verder uit te bouwen, waarbij het optreden op het kasteel nog maar slechts het begin was. Maar Mare zou Mare niet zijn als er niet alsnog een hoop gedoe om haar heen is, daar heeft ze aantrekkingskracht voor en ze is er een kei in om te veel hooi op haar vork te nemen. Het lijkt alleen wel alsof ze niet mag zingen, want haar plannen worden op alle mogelijk manieren gedwarsboomd. Mare laat zich niet zomaar uit het veld slaan en houdt zich vast aan haar lijfspreuk Mums get things done.

Het zijn drukke tijden, de tropenjaren van hun opgroeiende kinderen, de olijfpluk en een belangrijk operaconcert in het verschiet. Ze staat er regelmatig alleen voor, omdat Alex voor zijn werk op en neer naar Nederland moet, maar ze geniet er intens van om hun kroost te zien opgroeien in Italië. De baldadige tweeling Jonas en Joep zijn inmiddels twee vrolijke kleuters en mogen voor het eerst naar de Grote Jongensschool, bij de strenge juf Fernanda, waar ze allerlei streken uithalen, waardoor het einde nabij lijkt voor het goed en wel is begonnen. Minimensje Luna is alweer twee jaar, seems like yesterday, een handje puur geluk.

Mare leeft toe naar haar belangrijkste avond sinds tijden, een groots optreden wat vele deuren voor haar zou kunnen openen. Ondertussen voltrekt zich een ramp en tijdens een streng regime met veel uitdagingen, wordt de stress haar bijna teveel. Ze probeert zich vast te houden aan de kleine lichtpuntjes in het leven. Terwijl Alex met iets worstelt en niet lekker in zijn vel zit. Hij gedraagt zich afstandelijk, chagrijnig en kortaf en is nog meer dan anders afwezig en er met zijn gedachten niet bij. De sprankeling is uit zijn ogen verdwenen, waar is haar lieve Alex gebleven?

De vreugde is groot als Louise met grootse plannen naar Toscane komt. In het pittoreske dorpje zijn ze niet blij met haar komst. Ze zitten niet te wachten op verandering en massatoerisme en willen hun oude normen en tradities niet verliezen. Arrogante kwal Pietro doet hard zijn best om haar project te laten mislukken. Lukt het Louise om in te burgeren en goodwill te creëren bij de lokale bevolking? En haar project alsnog van de grond te krijgen?

Zal Alex ooit weer zijn relaxte zelf worden? En lukt het Mare om de neerwaartse spiraal om te buigen? En brengt een maand aan de Toscaanse kust de amore terug in hun huwelijk?

Van der Peijl weet je vanaf het allereerste moment op het verkeerde been te zetten en met cliffhangertjes wekt ze de nieuwsgierigheid van de lezers steeds verder op. Het verhaal zit vol vaart, ontwikkelingen en verrassingen en ontzettend veel humor, echt hilarisch, hoe verzint ze het toch? vraag je je af gedurende het lezen. De grappige stoute acties van de tweeling, die naarmate ze ouder worden alleen maar nog ondeugender worden, echt om te gillen. Mare weet soms niet of ze in huilen of in lachen uit moet barsten? Mare met haar ontvlambare temperament zorgt voor komische situaties, al denkt ze daar zelf vast anders over. Het is mooi om de persoonlijke ontwikkeling van Mare gedurende de delen te zien evalueren. Van zwelgen in zelfmedelijden naar vrije vrouw.
Wat heb ik genoten van dit verhaal! Deel 1 en 2 waren natuurlijk al super, maar dit deel is echt kei goed en is mijn favoriet van de serie. Waar bij sommige series het idee ontstaat dat men beter had kunnen stoppen met schrijven op het hoogtepunt van de reeks, is dat bij Toscaanse Dromen van Liza absoluut niet het geval. Met dit derde en laatste deel maakt ze echt dé finaleklapper!
Als lezer lees en voel je dat Liza veel plezier heeft  beleeft aan het schrijven van dit verhaal, waardoor je het zelf ook met een glimlach op je gezicht leest, het is onmogelijk om niet in lachen uit te barsten tijdens het lezen. Met de goed uitgewerkte verhaallijnen en levensechte karakters is er wederom een enorm bruisend verhaal ontstaan, waar ik van A tot Z van heb genoten, ik vind het echt spijtig dat de serie nu klaar is. Gelukkig schrijft Liza vrolijk verder en komt er nog veel moois van haar aan.

Met Van droom tot diva heeft Liza van der Peijl een magisch bruisend derde en laatste deel van de Toscaanse Dromen feelgood trilogie neerzet. Met ontzettend veel humor en vol chaos als altijd, catastrofes, melodrama, mysterie, geheimen en verrassingseffecten aan de azuurblauwe zee, weet ze je continu op het verkeerde been te zetten en dubbel te laten liggen van het lachen. Deel 1 en 2 waren al super, met dit deel maakt ze dé finaleklapper. Mijn favoriet van de serie.

Van droom tot diva, magisch bruisend laatste deel van de Toscaanse Dromen feelgood trilogie. De finaleklapper en mijn favoriet van de serie. Mums get things done. Mustread!

★★★★★

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...