donderdag 25 juli 2024

LEX - Gert-Jan van den Bemd

Titel: LEX
Auteur: Gert-Jan van den Bemd
Uitgever: Manteau
Genre: Psychologische thriller
Verschenen: Juni 2024
Beschikbaar: Paperback
ISBN: 9789022341322
NUR: 305
Pagina’s: 320


Na drie boeken moet je de balans opmaken.
Dat wordt niks met Lex.

Auteur Lex Houtdijk besluit het roer om te gooien, hij neemt ontslag bij de krant waar hij werkt als ervaren journalist met een goede staat van dienst en probeert van zijn droom waarheid te maken; het schrijven van een bestseller. Al blijkt dat in de praktijk vies tegen te vallen, teren op de zak van je vrouw en alle houvast onder je vandaan, geen eigen inkomen, geen structuur en routine meer. Het schrijversbestaan is nogal eenzaam en met die bergen inspiratie wil het ook al niet lukken met als resultaat een writer's block. Kortom het klonk allemaal te mooi om waar te zijn en het echtpaar stevent af op een crisis...

Nee, natuurlijk niet. Dat vind je niet belangrijk. Je hebt mijn geld, tenslotte.

Terwijl Lex krampachtig probeert om zijn leven weer terug op de rails te krijgen is zijn vrouw Karla juist heel succesvol in alles wat ze doet. Wanneer zij tijdens haar wekelijkse Rondje Tomaat iets eigenaardigs ontdekt; een onbekende man die zijn auto parkeert en een parkeerkaartje koopt bij de automaat en vervolgens weer wegrijdt, dat is raar. Eén keer kan gebeuren maar wanneer ze een week later op dezelfde tijd, op dezelfde plek, het ritueel weer aanschouwt ontstaat er een patroon. Ze krijgt een briljante ingeving, dit zou wel eens het begin kunnen zijn van Lex’ doorbraak...

Het was een fantasie, het sloeg nergens op, maar het voelde echter dan welk scenario dan ook.

Lex weet zijn flow weer terug te vinden en duikt in de wereld van de onbekende man en raakt volledig in de ban maar lijkt als snel hoofdpersoon in zijn eigen thriller te worden. Hoe redt hij zichzelf hier nog uit? En lukt het hem om alsnog zijn bestseller te schrijven en zal Karla weer trots op haar man kunnen zijn?

Geloof je het zelf? Als het écht een goed boek was, zou het zichzelf verkopen? 

Gert-Jan van den Bemd heeft al menig titel op zijn naam staan, waaronder zijn roman De verkeerde vriend welke in 2018 verscheen. Dit jaar maakte hij zijn thrillerdebuut met LEX. Voor mij een kennismaking met een nieuwe auteur. New Book Collective vroeg mij of ik LEX wilde lezen en recenseren en aangezien het boek mij wel aansprak én omdat het zich in Breda afspeelt en ik Gert-Jan al geruime tijd volg op Instagram en zo de ontwikkeling van zijn thriller tot stand zag komen, wilde ik het graag lezen. Lees mee wat ik ervan vond...

Leuk weetje; LEX de Bredase thriller speelt zich af in van den Bemd zijn home town Breda. Super leuk is dat er allerlei herkenbare plekken in het verhaal voorkomen die ook echt bestaan en voor mij als rasechte Brabantse ook bekend zijn, dat geeft iets extra's aan het verhaal.

LEX bestaat uit 39 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief voornamelijk vanuit hoofdpersonages Lex Houtdijk en Wander van Aalst. Het verhaal gaat van start met een mysterieus eerste hoofdstuk waarin je echt nog totaal geen enkel idee hebt waar dit verhaal heen gaat?

Gert-Jan van den Bemd heeft een eigenzinnige schrijfstijl die ik met niemand anders kan meten. Intrigerend, vindingrijk, geheimzinnig, beeldend en enorm cynisch ook, waardoor er ondanks dat het om een thriller gaat, veel grappige momenten in het verhaal voorbij komen.

In LEX maken we kennis met thrillerauteur Lex Houtdijk. Vijfendertig en sinds zes jaar samen met de dertigjarige Karla Baal. Een halfjaar geleden maakte hij een ingrijpende maar dappere keuze en deed dat wat niemand durft maar wel van droomt, hij nam ontslag bij de krant waar hij werkte als ervaren journalist met een goede staat van dienst. Om zijn droom achterna te jagen, het schrijven van een bestseller. Het klonk zo mooi fulltime schrijven, na een geslaagd debuut maar was dit wel de juiste beslissing? Het schrijversbestaan is nogal eenzaam. Al snel slaan de twijfels toe, had hij wel ontslag moeten nemen? Heeft hij zich blind in het avontuur gestort? In een klap is zijn hele houvast weg, en zijn financiële zekerheid maar ook zijn dagelijkse routine en structuur zijn weggevallen, hij heeft zichzelf volledig afhankelijk gemaakt van zijn vrouw. Karla is eigenaresse van haar eigen goedlopende marketingbureau Herrie & Kabaal. Hij kan zichzelf wel voor zijn kop slaan, hoe heeft hij zo stom kunnen zijn? Onder druk van het moeten presteren kampt hij ook nog met een writer's block, hij wil geen gezichtsverlies lijden, wat het er thuis allemaal niet gezelliger op maakt, al snel lijkt niemand meer achter de door hem gemaakte keuze te staan en is een crisis nabij...

Tot Karla tijdens een van haar befaamde wekelijkse hartlooprondes iets eigenaardigs ontdekt en een briljante ingeving krijgt. Vier jaar geleden kreeg ze een sporthorloge van haar man voor haar verjaardag en sindsdien is een nieuwe passie geboren en is Rondje Tomaat een feit en is ze razend populair op Instagram. Een onbekende man parkeert zijn auto, haalt een kaartje uit de parkeerautomaat en rijdt weer weg. Waarom zou je betalen en direct weer wegrijden? Een week later zelfde tijd, zelfde plek, gebeurt het weer, zelfde man, zelfde auto, waarom? Al snel ontstaat een grandioos idee voor Lex zijn nieuwe spannende roman. Lex herpakt zichzelf en duikt in de geheimzinnige wereld van de onbekende man maar beland van de regen in de drup en lijkt de hoofdpersoon in zijn eigen thriller te worden.

Wander van Aalst is vijfenveertig en al twintig jaar samen met Laurentien. Een kinderloos stel waarvoor status en aanzien heel belangrijk is in het leven. Wander heeft al veel bereikt en hij heeft zichzelf opgewerkt van algemeen medewerker tot salesdirector van de Nederlandse vestiging van Schoesters, hard werken en mensenkennis brachten hem zover. Laurentien is docent Nederlands en geeft les aan de bovenbouw havo/vwo op het Newmancollege in Breda. Wanneer Wander na tweeëntwintig jaar gedwongen weer terug in de schoolbanken keert voor een cursus advances business Englisch op het Stedelijk Gymnasium, neemt zijn leven een drastische wending.

Lukt het Lex om zijn bestseller te schrijven en zal Karla weer trots kunnen zijn op haar man? Of zien ze zijn carrière in vlammen opgaan?

LEX geen standaard thriller maar een eigenzinnig verhaal over een schrijver, een auto, een parkeerautomaat en een ticket, gehuld in mysterie waarvan je je vooraf geen enkele voorstelling kunt maken waar het verhaal over zal gaan en waar het in hemelsnaam heen zal gaan? Een slowburn die start als een roman en waarvan je je afvraagt wat het met een thriller te maken heeft? Een verhaal dat even op gang moet komen, maar uiteindelijk eindigt als een ware thriller wanneer het kookpunt is bereikt.
De verhaallijnen en karakters zijn tot in de puntjes uitwerkt en neergezet. Bijzonder omdat het zich op Brabantse bodem afspeelt in Breda, met veel herkenbare plekken die mooi worden beschreven. Ik ben dol op Nederlandse thrillers, die zich ook nog eens binnen Nederland afspelen en nog leuker is het als Brabant dan de hoofdrol vervuld.

Gert-jan bezit de gave om van hele doodnormale mensen en hun alledaagse dingen en  gebeurtenissen een bijzonder geheel te maken. Waarin alle karakters nauwkeurig en herkenbaar worden neergezet. Personages die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebben elkaars pad toch te laten doorkruisen in het verhaal. Twee verschillende mannen die meer overeenkomsten met elkaar delen dan ze zelf lief is. Denigrerend en een tikkeltje pervers op een andere manier. Bah wat een egoïstische vent is Wander, die zou je zelf een pak slaag willen geven.
Met aangrijpende thematiek als de writer's block en de invloed in de relationele sferen, relatieperikelen en het contrast tussen arm en rijk, de gevolgen van dementie. Allen mooi door het verhaal heen vervlochten.
Een belangrijk aspect, het is niet enkel spannend maar juist ook héél grappig, bij tijd en wijle zelfs hilarisch, die coniferen :-) Van den Bemd steekt de draak met boekbloggers en recensenten in LEX, ik mag hopen dat het fictie is en niet ook zijn eigen gedachten zijn want want je weet wat ze zeggen... in iedere grapje... ;-)
Gert-Jan werkt met een verrassende en spannende wending toe naar de ontknoping.

Met LEX heeft Gert-Jan van den Bemd een eigenzinnige niet alledaagse thriller neergezet die leest als een roman, met ogenschijnlijk op het eerste gezicht doodnormale mensen die eigenlijk helemaal niet zo’n normale alledaagse dingen doen. Verbazingwekkend en vinnig op zijn tijd. Een slowburn die start als een roman en waarvan je je afvraagt wat het met een thriller te maken heeft? Een verhaal dat even op gang moet komen, maar uiteindelijk eindigt als een ware thriller wanneer het kookpunt is bereikt. Waarin de verhaallijnen en karakters tot in de puntjes zijn uitwerkt en de hoofdrol is weggelegd voor het Brabantse Breda. Bij tijd en wijle hilarisch. Een prachtig thrillerdebuut. Lees en laat je verrassen.

LEX, een Bredase eigenzinnige absoluut niet alledaagse thriller. Leest als een roman, verbazingwekkend en vinnig met ogenschijnlijke doodnormale mensen die eigenlijk helemaal niet zo normaal zijn. Bij tijd en wijle hilarisch. Prachtig thrillerdebuut. Lees en laat je verrassen.

★★★★1/2

Met dank aan New Book Collective en uitgeverij Manteau voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tweelingen, twijfels en tekeningen - Cynthia van de Velde

Titel:   Tweelingen, twijfels en tekeningen, Nanny op wereldreis 2 Auteur:   Cynthia van de Velde Uitgever:   MH Books Genre:   Feelgood Ver...