vrijdag 2 augustus 2024

Naar het eiland - Foske de Kruijf

Titel: Naar het eiland, Buitenliefde deel 1
Auteur: Foske de Kruijf
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood
Verschenen: Juni 2024
Beschikbaar: Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789047209515 en 9789047209522
NUR: 340
Pagina’s: 199

Maar ze moest wat. Het was dat, of meegetrokken worden in het donkere niets in haar dat al maanden groter werd.

Vijf jaar geleden studeerde Kat af en begon met haar baan bij een onderzoeksinstituut. Ze leeft in een vast stramien en sinds haar relatiebreuk een jaar, geleden verlangd ze naar een ander leven, leven in vrijheid zonder het verstikkende effect van de grote stad. De uitnodiging van jeugdvriendin Suzette kon niet beter qua timing. Kat wijkt af van haar routine en neemt een drastische beslissing, zegt haar baan vaarwel en reist af naar het eiland waar Suzette en haar gezin wonen.

Ze ademt uit. Een diepe rust komt over haar. Het lijkt één grote knoop.
Maar dat hoeft het niet te zijn. Denk aan de olifant. Hapje voor hapje.


Tijd voor operatie vrijheid; leven in het hier en nu en op eigen benen staan en een man past niet in dat plaatje. Zonder verder plannen en inkomen geniet ze van de gastvrijheid en rust van het eiland leven zonder gedoe. Wanneer ze tijdens een hardlooprondje door de mooie natuur tegen een eilander op botst weet ze niet of haar voornemen in tegenstelling tot zij zelf, overeind blijft staan?

Het uitzicht maakt stil, telkens weer. De weidsheid, de zon die opkomt in het oosten, vlammende kleuren in de lucht over de uitgestrekte duinvalleien.


Wennend aan het eiland waar niets privé blijft verliest ze langzaam maar zeker haar hart aan het eiland, maar blijft het daar ook bij? Kat wil niet te ver vooruitkijken en genieten van het moment maar wordt het niet eens tijd om in het diepe te springen? Welke koers zal ze varen en lukt het haar om haar eigen benen terug te vinden en haar gevoelens te omarmen?

Of je aardt hier, of je aardt hier niet.


Foske de Kruijf is naast schrijfster ook redacteur en auteursbegeleider. In juni was het eindelijk zover en maakte zij haar debuut met haar feelgood roman Naar het eiland bij uitgeverij Loft Books. Ik ontving een recensie-exemplaar en was heel nieuwsgierig naar het verhaal, lees met me mee was ik ervan vond...

Leuk weetje; Foske is voormalig psycholoog en laat zich inspireren voor haar verhalen door menselijke gedragingen, contact, blikken, gesprekken, liefde en vriendschappen.

Naar het eiland is het eerste deel van de Buitenliefde serie. Het verhaal bestaat uit 36 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Kat en Silas. Daarnaast zijn er cursieve terugblikken. Het verhaal gaat van start met een intrigerend eerste hoofdstuk wat nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Foske de Kruijf heeft een beeldende schrijfstijl die erg aangenaam leest. Op een levendige en liefdevolle manier maakt ze ons deelgenoot van het prachtige eiland door middel van de mooie omschrijvingen van de prachtige natuur en de eilandbewoners. Daarnaast is haar manier van schrijven grappig en erotisch getint, meer dan ik vooraf had verwacht maar heb ik geen enkel probleem mee.

In Naar het eiland maken we kennis met Kat en Silas en de eilanders. Kat is het beu, een jaar geleden strandde haar relatie met Peter en doordat ze bij hetzelfde bedrijf werken loopt ze hem tot haar grote frustratie nog bijna dagelijks tegen het lijf. Alle dagen zijn hetzelfde en dit heeft een verstikkend effect op haar. Ze is niet meer gelukkig in de stad, het is tijd voor operatie vrijheid; leven in het hier en nu. Wanneer ze een uitnodiging ontvangt van haar jeugdvriendin Suzette om bij haar op het eiland tot rust te komen is de timing perfect en maakt ze daar dan ook dankbaar gebruik van. Tijd voor iets nieuws, ze gooit haar zekerheden overboord, zegt haar baan en haar huur op en reist voor onbepaalde tijd af naar het prachtige eiland waar Suzette samen met haar gezin woont op boerderij Mikkelsonhoeve.

Kat neemt haar intrekt in de vrijstaande hut van de familie Mikkelson, haar voorlopige nieuwe thuis en geniet van de warmte en de rust van het eiland leven. Kwetsbaar maar stoer, zonder plan en zonder inkomen en vastberaden alle mannen voorlopig ver op afstand te houden. Geen relatie, geen mannengedoe maar op eigen benen leren staan. Kat is er een kei in om het zichzelf en haar naasten erg lastig te maken. Wanneer ze in alle vroegte tijdens een rondje hardlopen in de wonderschone natuurpracht, in een wankel ogenblik tijdens de afdaling tegen een vreemdeling op botst en betoverd raakt door zijn diepblauwe ogen, weet ze niet of het haar lukt om zich aan haar voornemen te houden.

Silas is geboren en getogen op het eiland en een echte eilander. Hij leeft op het ritme van de natuur en als kunstenaar leeft hij voor zijn hout en de beelden die hij zelf maakt. Daarnaast werkt hij twee dagen in de week op de Jutterschool. Hij geniet van alle elementen van de natuur en het eilandweer, het bos en de dieren horen bij hem.

Leven op een eiland waar niets privé blijft is een heel verschil met de anonieme drukte van de stad. Kat met haar gouden poelen van licht moet wennen maar toch voelt het goed om te onthaasten en om op het eiland te zijn. Ze wil echter niet te ver vooruit kijken en genieten van het moment. Lukt het haar om te aarden, haar wortels te laten groeien en haar hart te verliezen aan het eiland? Zal ze één van de eilanders worden of lonkt de stad teveel? Welke koers zal ze varen? En weet ze haar eigen benen te vinden? En haar gevoelens te omarmen?

De verhaallijnen en karakters zijn levendig en goed uitgewerkt. De wadden en Scandinavië zijn favoriet bij Foske en dat is heel goed te merken. De prachtige omschrijvingen van de wonderschone natuur op het eiland maken de lezer verliefd op het eiland, daar wil ik ook wel wonen, heerlijk. En laten je volledig opgaan in het verhaal, je ziet alles zo voor je afspelen en wil zelf ook de geuren van de bossen en duinen opsnuiven. Echt een fantastisch verhaal voor de zomervakantie.
De vraag die onbeantwoord blijft is; het eiland heeft geen naam gekregen, door welk eiland heeft Foske zich laten inspireren voor haar twinkelende romantische verhaal?
Over oude vriendschap en een nieuw begin. Een authentiek, teder en liefdevol verhaal met een gewaagd stout randje. Een verhaal met mooie uitgewerkte thematiek die eigenlijk onopgemerkt door het verhaal is verweven, levensdoelen, relaties, vriendschap, rijkdom, familie, bindingsangst, keuzes en romantiek, verbinding, onvoorwaardelijke liefde en diepe verlangens.
Silas en Kat, allebei teleurgesteld in de liefde. Draaien enorm om elkaar heen. Zij een moedige vrouw die haar wonden probeert te likken op het eiland, een vrouw met vele kanten en angst voor haar nieuwe leven, hij een avontuurlijke man die al vele reizen heeft gemaakt en nu vastigheid zoekt op het eiland. Zal Kat haar hart aan meer dan alleen het eiland verliezen en in Silas de meest fantastische man vinden of toch niet?
Haar jeugdvriendin Suzette en haar man Kjell hebben ondanks een moeilijk begin, vanwege vooroordelen over hun grote leeftijdsverschil een sprookjesrelatie en vinden elkaar nog altijd heel erg leuk. Samen met zoontjes Lasse en Abe, echte wervelwinden en buitenkinderen, de kinderpraatjes en nog twee zoons uit zijn vorige huwelijk, leven ze het boerenleven. En lieve schattige Borre, de rode kater, zo leuk hoe hij ook een rol heeft gekregen in het verhaal.
Een heerlijk romantisch liefdevol verhaal vol bruisende liefde en een zwoel erotisch tintje, met humor op het wonderschone eiland.

Met Naar het eiland heeft Foske de Kruijf een prachtig feelgood debuut neergezet. Een heerlijk sprankelend romantisch en teder verhaal waar de liefde voor het eiland vanaf spat. Met prachtige omschrijvingen van het natuurlandschap waardoor je zelf ook verliefd wordt op het eiland. Met levendige karakters en verhaallijnen met humor en een zwoel erotisch tintje. Heerlijk lezen en genieten, je krijgt er geen spijt van. Ik kijk uit naar het volgende deel van de Buitenliefde serie.

Naar het eiland, prachtig feelgood debuut. Authentiek liefdevol en teder in een wonderschone setting. Zal Kat haar hart verliezen aan meer dan alleen het eiland? En haar eigen benen weten te vinden? En haar gevoelens te omarmen? 

★★★★1/2

Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...