donderdag 8 augustus 2024

Liefde zonder angst - Anne May

Titel: Liefde zonder angst, Zorgen voor de liefde deel 4
Auteur: Anne May
Uitgever: Woorden van Meij
Genre: New Adult roman m/m
Verschenen: November 2022
Beschikbaar: Ebook
ISBN: 9789403635736
NUR: 343
Pagina’s: 367

Wat we hebben is nu. Het verleden is geweest, en over de toekomst heb je niets te zeggen.

Anne en Rowan wonen beiden in het penthouse van Annes vader en ze werken allebei in het ziekenhuis. Rowan is spoedarts en Anne is een ambitieuze neurochirurg in opleiding met grootse plannen voor de toekomst. Twee kwetsbare mannen die naast vriendschap nog iets anders samen delen; ze laten beide de angst hun leven bepalen.

Laat de liefde niet verloren gaan omdat je dan niet past in het beeld van de ander.

Twee jaar geleden kwam Rowans huwelijk ten einde en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Sindsdien heeft hij de liefde afgezworen. Anne heeft nog nooit een relatie gehad. Beide mannen zijn bang dat de liefde niet voor hun is weggelegd.

Die glasscherven waar ik je van de week op wees, zijn niet alleen scherp, maar ook giftig.

Anne kan geen hoogte krijgen van de eigenzinnige Rowan, wat zit er onder die geheimzinnige laag van deze complexe man? Hij zou graag de man achter River leren kennen. Maar de tentakels van angst reiken ver, Rowan houdt mensen liever op afstand uit zelfbescherming, dat is het veiligst voor iedereen.

Als hij me aankijkt schrik ik van de blik in zijn ogen. Als we ons moeten vergelijken met de natuur, dan zijn we van de lente zo overgesprongen naar de herfst, en lijkt het einde van het jaar al in zicht.

Maar gevoelens laten zich niet sturen, de ongewilde aantrekkingskracht blijft niet onzichtbaar en stelt ze voor een immens dilemma. Meer dan vriendschap mag er niet in zitten. Wat als je hart iets wil maar je verstand zegt nee? In wankele stappen op weg naar de waarheid, zal hun droom werkelijkheid worden of zal de angst hun toekomst bepalen?

But if you never try, you’ll never know.

Anne May is van jongs af aan al gek op alles wat met woorden en verhalen te maken heeft en wist dan al vroeg dat ze auteur wilde worden. Ze blinkt uit in verhalen over liefde voor iedereen en heeft net als ik een hart voor de zorg. In 2021 verscheen haar debuut roman Liefde zonder tijd, het eerste deel van de Zorgen voor de liefde. Anne May deed een oproep voor een blogtour #6voor12 en aangezien ik al lange tijd heel benieuwd was naar haar boeken wilde ik graag mee doen en koos voor Liefde zonder angst. Mijn eerste kennismaking met haar schrijfwerk, lees met me mee wat ik ervan vond...

Leuk weetje; Anne May hoopt met haar verhaal een klein beetje te hebben kunnen bijdragen aan de bewustwording van het probleem huiselijk geweld. Ze heeft ook een persoonlijk tintje aan het verhaal toegevoegd, de keuze voor de naam Anne is niet toevalling, ze delen namelijk niet alleen hun naam.

De Zorgen voor de liefde serie bestaat tot nog toe uit 4 delen, maar daar komt verandering in. De serie gaat over verschillende jonge mensen voor wie het hebben van een relatie en liefde niet vanzelfsprekend is. Ondanks dat het een serie betreft zijn alle delen losstaand te lezen.

Liefde zonder angst is het 3e deel en bestaat uit 39 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Rowan en Anne. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne en gaat van start met een mysterieuze meeslepende proloog die vragen oproep en je prikkelt om snel verder te lezen. En sluit af met een epiloog waarvan je hoopt dat er ooit nog een vervolg zal komen.

Anne May heeft een enorm fijne, prikkelende, intrigerende en empathische schrijfstijl die ontzettend meeslepend, beklemmend en intens is. Wauw wat kan Anne May schrijven zeg, vanaf het begin weet ze de lezer het verhaal in te trekken waardoor je niets anders kan dan doorlezen, dat heb ik dan ook met heel veel plezier gedaan.

In Liefde zonder angst maken we kennis met Rowan (35) en Anne (bijna 27). Rowan alias River is de onderbuurman van Anne, ze wonen in het penthouse van Annes vader, Anne woont op de bovenste verdieping met uitzicht op de sterrenhemel en Rowan op de onderste etage in een omgebouwde schuur. Sinds zijn scheiding twee jaar geleden kan hij zich niets anders permitteren en leeft hij zowat als kluizenaar, zijn werk als spoedarts op de SEH is zijn leven en houdt hem naast het surfen, op de been. Anne is een ambitieuze hardwerkende man met grootse plannen als neurochirurg in opleiding, over twee jaar studeert hij af, een knappe prestatie op die leeftijd. Hij hoopt op een plek in de onderzoeksgroep van dr. Dellmar.

Rowan en Anne zijn vrienden, maar Anne kan niet echt hoogte krijgen van de complexe man zonder gebruiksaanwijzing Rowan, wat zit er onder die geheimzinnige laag? Hij zou graag de man achter River leren kennen, maar het ziet er niet naar uit dat dat gaat gebeuren. De wortels van angst voor de gevolgen wanneer hij mensen dichterbij laat komen in zijn leven, zitten diepgeworteld, dus houdt hij ze maar op afstand, dat is het veiligst voor iedereen, althans dat probeert hij zichzelf wijs te maken. De tentakels van zijn mislukte huwelijk waarvan hij de vernietigende scherven nog steeds bij elkaar moet rapen, reiken ver en diep. Het is hem niet in de koude kleren gaan zitten en ondertussen probeert hij als een vader voor bonuszoon Eden te zijn.

De gevoelige Anne heeft nog nooit een relatie gehad en Rowan heeft de liefde afgezworen. Twee breek- en kwetsbare mannen met diepe krassen op hun ziel, allebei beschadigd op een andere manier, waarbij angst hun leven beheerst. Ondanks alles is daar een ongewenste magnetische aantrekkingskracht tot elkaar. Rowan is altijd op zijn hoede en zit vast in een immens dilemma, de verwarring is groot, maar meer dan vriendschap mag er niet in zitten. Machteloosheid in het kwadraat, wat als je hart iets wil maar je verstand zegt nee? De liefde is er toch voor iedereen?

In wankele stappen onderweg naar de waarheid, zal hun droom ooit werkelijkheid worden en zullen ze samen één worden? Of zal de angst hun toekomst bepalen?

Zoals ik al schreef was dit het eerste boek wat ik van Anne May las en ik kan wel stellen dat dit een zeer aangename kennismaking was, die smaakt naar meer. Komt mooi uit want ze heeft nog genoeg moois geschreven en er komt nog veel meer moois aan. In september verschijnt haar nieuwste tweeluik over Bram & Xeno Voor wie ik ga en Voor wie ik blijf, welke ik binnenkort ga lezen. En Anne May is bezig met een vervolg van Anne en Rowan te schrijven, dat vind ik echt zo leuk.

De verhaallijnen en karakters zijn tot in de puntjes uitgewerkt met heel veel diepgang. Anne May is onder de huid van haar personages gekropen waardoor ze realistisch en levensecht overkomen en wat ze meemaken doordringt tot in iedere porie, echt subliem gedaan. De beklemmende en dreigende sfeer van de toxische setting is zo heftig gesitueerd, zo goed ingeleefd, waardoor er een ontzettend meeslepend, schrijnend en angstaanjagend verhaal is ontstaan, de realiteit van onschuldige mensen achter gesloten deuren. Hoe angst het leven kan beheersen en hoe de giftige scherven van het verleden invloed hebben op het heden. Hoe ver laat jij het komen uit doodsangst? Offer je jezelf op of is het tijd om te gaan leven?
Anne May verstaat de kunst van het blootleggen van taboes en het is aan haar wel besteed om zware thematiek op een intense maar ook mooie manier door het verhaal heen te verweven. Een kleine greep zodat je een beetje weet wat je kan verwachten; angststoornis, eetstoornis, mentale gezondheid, huiselijk/partner geweld, misbruik en gezondheid. Over vriendschap, familie, bonusouderschap, queer, onbereikbare liefde, trauma’s, liefde, hoogbegaafdheid, carriere, onmacht, grenzen, kwetsbaarheid, minderwaardigheid en verlangens.
De groei die de personages doormaken is ook mooi gedaan. Leuk is dat er ook bekenden uit de andere boeken voorbij komen, zoals Miriam en Gideon en Abby en Silas.
Anne en Rowan zijn zo leuk samen, ze moeten alleen zelf ook nog even tot dat besef komen en erin durven geloven en erop vertrouwen. Af en toe wil je ze gewoon even toespreken ‘Doe niet zo ingewikkeld jongens, geef nou gewoon toe aan je gevoelens.’ Ondanks de heftige onderwerpen heb ik geregeld met een glimlach op mijn gezicht gezeten, de grappige momenten met Eden. Met mooie wijsheden, hoe we als mensen in de basis gelijk zijn maar toch zo verschillend zijn allemaal. De de prachtige boodschap; leef nu, we hebben alleen maar het heden. Wees daarin je zelf, er is maar één jij en jij bent uniek. En dat vind ik van Liefde zonder angst in één woord UNIEK!

Met Liefde zonder angst heeft Anne May een in één woord UNIEK verhaal neergezet. Een intense empathische New Adult die magisch is uitgewerkt. Met levensechte karakters en een verhaal met ontzettend veel diepgang. Realistisch en voelbaar tot in iedere porie. Met een diversiteit een schrijnende zware thematiek, waarmee ze zich weet te onderscheiden. En mooie levenswijsheden. Wauw, wat kan Anne May schrijven zeg! Een geslaagde eerste kennismaking, ik heb er een nieuwe favoriete schrijfster bij. En kijk dan ook uit naar haar verdere werk.

Liefde zonder angst, intense empathische New Adult, magisch en levensecht voelbaar tot in iedere porie. In één woord uniek. Zal de angst hun toekomst bepalen? Of worden ze samen één? Mustread!

★★★★★

Met dank aan Anne May voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Target - Hanneke Meier

Titel:   Target - Het beest in mij Auteur:   Hanneke Meier Uitgever:   De Verhalenfabriek Genre:   Erotische thriller novelle Verschenen:   ...