maandag 14 oktober 2024

St Michael's Mount - Esther Stui

Titel: St Michael’s Mount, Cornwall-serie 1
Auteur: Esther Stui
Uitgever: Eigen beheer
Genre: Feelgood roman
Verschenen: September 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789465090153
NUR: 343
Pagina’s: 284

Dat ik dol ben op lezen betekent niet dat ik weet hoe je een boekwinkel moet runnen. Ik heb nog nooit in een winkel gewerkt.

Wanneer Iselle na een roerige tijd gebeld wordt door haar lieve tante Amelia met een vraag voor een absurd plan ziet ze het in eerste instantie niet zitten om daaraan mee te werken, voor deze onzin heeft ze het toch veel te druk als professioneel duiker? Toch bedenkt ze zich omdat ze een vakantie van vier weken in het mooie Cornwall stiekem wel ziet zitten.


Blozend richt ze haar ogen op het water, op de witte schuimkoppen op de golven en het oneindige blauw.
Dit is puur genieten.


Terwijl Amelia een cruise maakt op de Middellandse zee, past Iselle op haar nostalgische boekwinkel, wat ook betekent dat ze na zestien jaar weer terug is Marazion, waar ze als kind de zomervakanties samen met haar ouders doorbracht. Daar waar ze als klein meisje verliefd werd op het getijdeneiland St Michael’s Mount.

De lach die dan doorbreekt op Iselles gezicht voelt voor Nicholas alsof de zon door de dikke bewolking heen breekt, het verwarmt hem tot in zijn ziel.

De Mount en zijn prachtige kasteel hebben nog steeds een betoverende werking op haar, ze kan niet wachten om de meest magische plek op aarde te bezoeken. Terwijl ze onderweg is naar het kasteel ziet ze een jong meisje met hetzelfde rode haar als zij. Het meisje krijgt publiekelijk op haar kop van haar vader en Iselle voelt zich geroepen om zich ermee te bemoeien. Tot ze tot de ontdekking komt dat de vader van het meisje, de man is op wie ze als twaalftallig meisje smoorverliefd was. Hoe is dit mogelijk? Hoe kan die boze man van nu die knappe jongen van vroeger zijn? Verbitterd of niet, hij is nog steeds waanzinnig knap.

Nee, niet doen. Geen hoop krijgen die later de grond in wordt geboord. Vriendschap is wat ze Nicholas kan bieden, dat moet genoeg zijn.

Terwijl Iselle hard haar best doet om het verleden los te laten en de weg naar zichzelf weer terug te vinden en Cornwall als een wam bad voor haar voelt, krijgt ze Mister Castle Steward maar niet uit haar hoofd. Toch is vriendschap alles wat ze elkaar te bieden hebben daar is ze van overtuigd, toch?

Een gewoon kompas wijst het noorden aan. Mijn innerlijke kompas wijst in de richting van mijn hart, waar mijn verlangens, wensen en dromen samenkomen.
Ik vaar op de koers die bij me past en niet op degene die anderen van me verwachten.

Esther Stui droomde al jarenlang van het schrijven van een eigen boek, in 2020 werd haar droom na vele jaren werkelijkheid met haar debuutroman Pencarrow. Aan inspiratie geen gebrek want ze heeft inmiddels 12 titels op haar naam staan. Esther brengt haar boeken met veel passie in eigen beheer uit. Ze schrijft haar boeken op gevoel vanuit haar hart en dat is heel goed te merken, want hierdoor ontstaan er empathische verhalen die de lezer raken. Samen met een selectief gezelschap mocht ik Esther haar nieuwste feelgood roman St Michael’s Mount lezen en recenseren. Ik voelde me vereerd dat Esther mij vroeg, stiekem was ik al langere tijd nieuwsgierig naar haar schrijfwerk en heb met heel veel plezier haar nieuwste gelezen. Ik heb er weer een nieuwe auteur bij op mijn favorietenlijstje.

Leuk weetje; Esther woont samen met haar man afwisselend in het Zeeland en in Zweden. Dat lijkt mij echt fantastisch. Esthers haalde de inspiratie voor haar verhaal uit het mooie eiland St Michael’s Mount in Engeland, dichtbij de zuidkust van Cornwall. Dit eiland veroverde haar hart.

St Michael’s Mount is het eerste deel van de Cornwall duologie en bestaat uit 40 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Iselle Stevens. Sommige hoofdstukken worden onderling afgewisseld met passages vanuit hoofdpersonage Nicholas Trevelyan. Het verhaal gaat van start met een sterk, meeslepend en humoristische eerste hoofdstuk dat direct nieuwsgierig maakt naar de rest. Iets wat kenmerkend is voor het gehele verhaal, eenmaal begonnen kun je niet meer stoppen met lezen.

Esther Stui heeft een krachtige natuurlijke schrijfstijl, waarbij het aanvoelt alsof alles vanzelf gaat, zo puur, hierdoor wordt het verhaal heel toegankelijk en kun je heel ontspannen lezen. Heel invoelend, hartverwarmend, emotioneel en lieflijk waardoor het verhaal raakt, maar is ook stoer en hilarisch op zijn tijd. Dit alles maakt van Esther een ware verhalenvertelster, ze schrijft zo beeldend en filmisch waardoor ze al je zintuigen op scherp weet te zetten, dat je bijna zelf de oude boekwinkel en de prachtige omgeving van de Mount kunt voelen, zien en ruiken en je helemaal opgaat in het schitterende verhaal.

In St Michael´s Mount maken we kennis met Iselle en Nicholas. Iselle Stevens heeft een roerige tijd achter de rug, waarin ze veel op haar bordje kreeg. Haar relatie met Ruben strandde vier maanden geleden na vier jaar samenwonen. Alsof dat nog niet genoeg was overleed haar moeder twee maanden geleden. Het enige mooie dat ze daaraan over heeft gehouden is het contact met haar lieve tante Amelia, die zich als een moeder over haar ontfermd.

Ook Nicholas Trevelyan heeft het op zijn zachts gezegd niet makkelijk gehad. Nick en zijn kinderen Kyle (13) en Skye (6) hebben een hoop meegemaakt en doen hun best om het leven weer een beetje leuk te maken, wat niet altijd vlekkeloos verloopt maar de kinderen geven hem de kracht om door te gaan. Nicholas is Castle Steward op de Mount, zijn absolute droombaan, waar hij de schakel is tussen de St Aubyn familie en het personeel.

Iselle is puur, lief, knap, stoer en bijzonder getalenteerd en behoort tot Nederlands beste professionele duikers en reist voor haar werk als onderwater lasser, de wereld over. Ze geniet intens van de mooie onderwaterwereld, duiken is haar lust en haar leven. In het water kan ze haar zorgen onderdompelen en voor even naar de achtergrond doen verdwijnen. Wanneer haar tante haar belt met een krankzinnig plan voelt ze daar in eerste instantie weinig voor. Zíj een maand lang in de boekwinkel van haar tante? Die is gek, daarvoor heeft ze het toch veel te druk?

Toch lukt het Amelia om haar nichtje naar Engeland te lokken, Iselle gaat de uitdaging aan en kiest voor zichzelf na maanden van vluchten voor de realiteit. Zestien jaar na dato is ze terug in Marazion Cornwall, daar waar ze als kind de zomervakanties samen met haar ouders doorbracht. En waar ze als zevenjarig meisje verliefd werd op het getijdeneiland St Michael’s Mount. Oude tijden herbeleven in de adembenemende nostalgische boekwinkel Sands Bookshop van haar tante, waar ze als kind uren lezend doorbracht in haar favoriete fauteuil in de winkel en waar ze zelfs haar eigen boekenplank had.

Terwijl haar tante een cruise op de Middellandse Zee maakt, houdt Iselle de boekwinkel draaiende, terwijl ze ondertussen weer terug in haar eigen kracht probeert te komen overspoelen mooie herinneringen haar zoals het zoute water. De winkel heeft een prachtig uitzicht op het eiland St Michael’s Mount en Iselle kan niet wachten om het kasteel op haar geliefde Mount te bezichtigen, de meest magische plak op aarde.

Onderweg naar het kasteel ontmoet ze een jong meisje wat haar aan haar jongere zelf doet denken, ze heeft hetzelfde lange rode haar als zij. Het meisje krijgt publiekelijk op haar kop van haar vader, wat Iselle niet kan aanzien en zich niet langer kan beheersen waardoor ze zich ongevraagd met de situatie bemoeid. Niet lang daarna komt ze tot de ontdekking dat de vader van het meisje Nicholas Trevelyan is. De jongen op wie ze als twaalfjarig meisje smoorverliefd was. Hoe kan de goedlachse en joviale surfer van toen de verbitterde strenge vader van nu zijn? Eén ding is zeker hij is nog steeds woest aantrekkelijk.

Terwijl Iselle hard haar best doet om het verleden los te laten en de balans in haar nieuwe leven te vinden, voelt Cornwall als een warm bad. Ondertussen krijgt ze Nicholas maar niet uit haar hoofd, maar meer als een vriendschap hebben ze elkaar niet te bieden, dat is voor iedereen beter. Lukt het haar om de stormen te trotseren en voor het eerst in haar leven een thuis te vinden? En weet ze haar innerlijke kompas de juiste richting op te sturen?

St Michael’s Mount is nou echt zo’n boek waarbij je verliefd wordt op de cover en waarvan je hoopt dat je het mooi zult vinden. Nou dat is helemaal goed gekomen, het verhaal is zelfs nóg mooier dan verwacht. Een boek wat je eigenlijk niet te snel wilt lezen omdat het zó mooi is dat je het nog lang niet uit wilt hebben, iets wat een onmogelijkheid bleek te zijn. En waarvan je had gehoopt dat het nog veel dikker was geweest en je hoopt dat het vervolg niet al te lang op zich laat wachten, no pressure ;-)
Sommige verhalen zijn echt een cadeautje om te mogen lezen. Esther Stui is een geboren verhalenvertelster en weet gedurende het lezen alle zintuigen van de lezer op scherp te zetten waardoor je jezelf totaal verliest in deze originele bijzondere roman, die zich afspeelt op een unieke mystieke setting met zijn hartverwarmende eilandbewoners. St Michael’s Mount is een feest voor je zintuigen.
De verhaallijnen en karakters zijn op magnifieke wijze uitgewerkt waarin Esther onder de huid van de personages is gekropen waardoor ze één met ze lijkt te zijn geworden en ze levensecht overkomen en ze bij wijze van spreken zo uit het boek gewandeld kunnen komen. Ook de mystieke sfeer van het getijdeneiland heeft ze goed op papier weten te vereeuwigen.
Een pure hartverwarmende liefdevolle roman over het vinden van ware liefde, vol diepgang, een ware rollercoaster aan emoties, waar in sommige stukken de spanning om te snijden is met kleine gemene cliffhangertjes aan de hoofdstukeindes, waardoor je almaar wilt blijven lezen en onder hoogspanning hunkert naar het verlossende antwoord van de onthulling, je moet het weten en het liefst nú meteen. Met krachtige levendige maar ook grappige dialogen. Het verhaal kent ook een hoop humor, die scene met die zeemeeuw en het bolletje ijs, echt hilarisch, ik heb dubbel gelegen van het lachen.
Krachtig en stoer, authentiek met een kleine spirituele touch. Met een compleet overdonderende plottwist die je ammenooitniet ziet aankomen, holy fuck Esther wat doe je die arme mensen aan? En ik maar denken dat zoiets alleen in thrillers voorkomt.
De rauwe realiteit van het verleden van de familie Trevelyan en de familie Stevens. Een verhaal met een lach en een traan, met veel emotionele bagage onder een verborgen laag, heel invoelend geschreven, een verhaal wat diep raakt en de lezer kippenvel bezorgd.
De persoonlijke groei en ontwikkeling van Iselle en Nicholas is mooi gedaan. En die kleine lieve Skye en boekenwurm Kyle, die veel te veel verantwoordelijkheidsgevoel heeft voor zijn leeftijd.
Over de geschiedenis van het eiland en waarin de auteur aandacht vraagt voor de aarde en de erfelijke aandoening neurofibromatose.
Met als verborgen boodschap; wees zuinig op wat je hebt!
Ondanks dat Esther al 12 boeken heeft geschreven was dit mijn eerste kennismaking met haar schrijfkunsten, ik schrijf bewust kunst, want als je zo kan schrijven dan heb je echt talent. Ik kan dus wel stellen dat het een zeer aangename kennismaking is geweest en dat ik met smart uitkijk naar haar verder werk. Sowieso ben ik heel benieuwd naar het tweede deel van de duologie.

Iselle en Nicholas.

Natural beauty en professioneel duikster Ariele en Mister Castle Steward.
Een stoere lieve dame met een hart van goud, die niet van shoppen en luxe houdt, maar haar hart heeft verloren aan de onderwaterwereld met een fascinatie voor duiken.
De hunk van vroeger die veranderd is in een uit het veld geslagen verbitterde man, die samen met zijn kinderen heel veel heeft meegemaakt, wat schuilt er achter zijn sluier van verdriet in de puinhopen van zijn leven?
Boekenwurm Kyle, binnenvetter en ontzettend leergierig en lieve kleine ondeugende Skye houden hem op de been, samen zijn ze een goed geolied team.
Lieve dominante tante Amelia die niet met zich laat sollen, een bijzonder exemplaar die moeite heeft met het woordje nee.
Koningin van de eerste verdieping Mary en al haar wijsheid, werken met haar is een feestje.
Weekend en vakantiekracht Evan, een stugge jongen die uiteindelijk helemaal opbloeit.
Haar beste vrienden duikmaatje Mike en spraakwaterval Zoë die altijd voor haar klaar staan en de kleine Loïs.
Chef kok en eigenaar van het Godolphin restaurant en beste vriend van Nicholas Matt.
En tot slot de eilandbewoners, tuinman Will, Boatmen Owen en Michelle, Shirley en John.

Met St Michael’s Mount heeft Esther Spui een unieke pure hartverwarmende mystieke feelgood roman die zich afspeelt op een bijzondere locatie, neergezet. Esther is een ware verhalenvertelster en laat je verliefd worden op het spectaculaire getijdeneiland met zijn betoverende idyllische landschap en zijn liefdevolle eilandbewoners. Waardoor je gedurende het lezen helemaal opgeslokt wordt door de onderwaterwereld en de mystieke sfeer van het eiland. Een wervelwind aan emoties met krachtige verhaallijnen en levensechte personages. Krachtig en stoer, vol diepgang en humor met een spirituele touch. Met een verpletterende plottwist die je ammenooitniet ziet aankomen. Met ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Een cadeautje om te lezen en een feest voor de zintuigen.

St Michael’s Mount, krachtig, stoer en puur, unieke hartverwarmende feelgood roman in een mystieke setting. Een cadeautje om te lezen en een feest voor de zintuigen, Ester Stui is een ware verhalenvertelster. Een wervelwind aan emoties op het spectaculaire getijdeneiland. Zullen ze hun ware noorden op elkaar afgestemd krijgen? Mustread!

★★★★★

Met dank aan Esther Stui voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Oog in oog - Anita Kroef

Titel:   Oog in oog Auteur:   Anita Kroef Uitgever:   Godijn Publishing Genre:   Psychologische thriller Verschenen:   Juni 2024 Beschikbaar...