vrijdag 11 oktober 2024

Eén nacht - Sheila Devaro

Titel: Eén nacht
Auteur: Sheila Devaro
Uitgever: MH Books
Genre: Romance novelle
Verschenen: Oktober 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789492792730
NUR: 343
Pagina’s: 168

Vorig jaar december verscheen de romance novelle Eén avond van Sheila Devaro bij uitgeverij MH Books. Deze heb ik met heel veel plezier gelezen. Iets langer dan vooraf was ingecalculeerd, wegens een writersblock, verschijnt het vervolg Eén nacht. Ik mocht Eén nacht voor de release proeflezen, lees met me mee wat ik ervan vond...

Eén nacht bestaat uit 28 korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Maxim en Julia. Het verhaal gaat van start met een boeiend en broeiend eerste hoofdstuk wat gelijk weer ouderwets vertrouwd leest en waardoor je er direct helemaal in zit, lezen zonder na te denken, heerlijk.

Vanaf Gebonden angst ben ik fan van Sheila Devaro haar schrijfwerk. Sheila heeft een fantastische schrijfstijl, zo invoelend en beeldend geschreven met veel diepgang, waardoor ze je direct het verhaal in weet te slepen. Ik ben echt blij dat Sheila haar schrijfvibe heeft weten terug te vinden en kan niet wachten op het vervolg van Gebonden angst, zonder de druk te erg op te voeren.

Soms hoef je niet altijd sterk te zijn of alles alleen te doen.

In Eén nacht maken we (uitgebreider) kennis met Maxim en Julia. De zevenentwintigjarige Maxim is de broer van Emily uit Eén avond en de beste vriend van Ryder.
Emily en Ryder zijn inmiddels bijna anderhalf jaar gelukkig samen. Maxim is heel blij voor hun, maar zelf gruwelt hij van van relaties, hij vindt vrouwen leuk voor één nacht en daarna gaan ze elk hun eigen weg. Liefde, dat is iets voor andere mensen, niet voor hem, hij is vastberaden dat het niet voor hem is weggelegd en dat vindt hij meer dan prima.

Maar Isabel zal altijd een deel van Julia’s leven zijn. Het allergrootste deel.

De eenentwintigjarige Julia heeft op haar jonge leeftijd een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, dat moet ook wel wat ze is alleenstaande moeder van de kleine Isabel van vier jaar, niet gepland maar onmisbaar in haar leven. Ze heeft al een hoop narigheid meegemaakt, waardoor ze zich alleen moest zien te redden en ze altijd op standje overleven staat. In de avonduren werkt Julia in het café zodat ze overdag bij haar dochter kan zijn. Ze hebben het niet breed, maar samen redden ze het wel, daar hebben ze geen man voor nodig.

Nee, ik moet er niet aan denken om een vaste relatie te hebben. Om elke dag naast dezelfde vrouw wakker te worden. Rillingen trekken over mijn rug bij het idee.


In volle overtuiging wist hij het zo zeker, geen vrouw, geen kinderen. Tot hij Julia ontmoet tijdens zijn werkzaamheden als verpleegkundige op de ambulance. Julia is alles waar hij niet op zit te wachten en toch liegt de aantrekkingskracht tussen beiden er niet om, hij kan haar niet loslaten waardoor plotseling alles in ander perspectief wordt geplaatst. De afkeer en de afschuw van het hebben van een relatie bezorgt hem de rillingen, maar slaat zomaar opeens om in een heel ander soort rillingen. Is de liefde besmettelijk? Heeft hij koorts? Gaat het wel goed met hem? Moet hij zich zorgen maken? Hoe kan dit nu? Dit druist dwars tegen alle voornemens in.

Hoe dan ook, deze man zal net zoals alle anderen, de laatste zijn waarvoor ik ooit zal vallen. Het gaat niet gebeuren. Nu niet. Nooit niet.

Wanneer Julia en Isabel aangereden worden worden door een auto belanden ze bij Maxim in de ambulance. Voor deze onzin heeft ze helemaal geen tijd, ze moet werken en voor Isabel zorgen. Ze wil geen man in haar leven, en al helemaal geen player. Ze heeft alle vertrouwen in het mannelijke geslacht verloren. Isabel weet het wel, die is op slag verliefd.

Beide niet op zoek naar de liefde, maar wat doe je wanneer liefde jouw pad kruist? Wanneer lichaam en brein weigeren nog langer samen te communiceren? Geeft je je daaraan over?  Vindt Julia haar veiligheid bij Maxim of blijven ze beiden stug vasthouden aan hun oorspronkelijke plan?

Alles kan mislukken. Wat nou als het wel lukt?

Sheila kampte met een writersblock ongeveer een halfjaar geleden waardoor het schrijven niet meer als vanzelf ging, en toen de woorden uiteindelijk weer stroomden bracht het verhaal haar heel ergens anders dan ze in eerste instantie voor ogen had.
Eén nacht is onderdeel van een soort tweeluik, maar is uiteindelijk ook een op opzichzelfstaande novelle. Eén nacht speelt zich bijna anderhalf jaar na Eén avond af.
En is totaal weer anders dan Eén avond, die was wat luchtiger en sexyer dan dit deel, wat een stuk zwaardere kost bevat.
Een novelle biedt veel minder ruimte voor de uitwerking verhaallijnen en karakters dan een volwaardige roman, het schrijven daarvan blijft dan ook een kunst op zich. Ik vind dat Sheila daarin wederom bijzonder in geslaagd is. Hoe krijg je zoveel diepgang in zo weinig woorden? Echt magnifiek gedaan! Goed ingeleefd en herkenbaar neergezet.
Verwacht bij Devaro dan ook geen standaard romance, haar verhalen bevatten een diepere laag met zware en emotionele thema’s.
Het verhaal wordt langzaam opgebouwd, je weet dat er iets met Julia is, maar daarvoor moeten we (on)geduldig afwachten. Waarin Sheila je weet te verbazen met onverwachte wendingen en ontwikkelingen in het verhaal. Waarin de heftige thematiek goed en realistisch wordt uitgewerkt. Jong moederschap, familie, angst en paniekstoornissen, bindingsangst, vertrouwensissues, trauma’s, triggers en conflicten, onzekerheid en faalangst, openstellen, veiligheid en geborgenheid en hartstocht. En een emotioneel randje, snik, dat raakt, samen met de benodigde humor om het luchtig te houden. Waarin de kleine slimme bijdehante wervelwind Isabel de show 
steelt.

Met Eén nacht heeft Sheila Devaro een prachtig vervolg op Eén avond neergezet. Een romance novelle over een vederlicht verlangen op ontdekkingstocht naar liefde en vertrouwen. Ongepland, ongewild maar toch zo welkom. Vol diepgang en totaal anders dan Eén nacht. Een zwoel avontuur vol onverwachte ontwikkelingen met zware onderwerpen maar ook humor en romantiek.

Eén nacht, prachtig vervolg, romance novelle, een vederlicht verlangen op ontdekkingstocht naar liefde en vertrouwen, vol hormonen op temperatuur. Verzetten heeft 
geen zin, lezen wel. Aanrader! 

★★★★★

Met dank aan uitgeverij MH Books voor het leesexemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Oog in oog - Anita Kroef

Titel:   Oog in oog Auteur:   Anita Kroef Uitgever:   Godijn Publishing Genre:   Psychologische thriller Verschenen:   Juni 2024 Beschikbaar...