zondag 2 april 2023

Megalomaan - Vicky Verbaenen

Titel: Megalomaan
Auteur: Vicky Verbaenen
Uitgever: Storyland
Genre: Spannende roman
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Paperback en ebook
ISBN: 9789403693026
NUR: 300
Pagina’s: 236

Charlotte, Sam en Fleur zijn drie hardwerkende vriendinnen die de wereld veroveren met hun eigen lederwaren collectie. Ze zijn present op elke première, VIP-party en hun benefits zijn bekend bij de grootste ter wereld. Ze veroveren alle social media’s en ondervinden de druk die er op hun schouders ligt om het ideale plaatje te brengen voor hun volgers.

De roem stijgt Charlotte naar het hoofd en de andere twee weten geen weg met haar allures. Ze waarschuwen haar dat ze de echte waarden van het leven uit het oog dreigt te verliezen. Daar trekt Charlotte zich niets van aan, tot het haar fataal wordt.

Dit is niet de manier waarop je aan je einde komt, Charlotte! Dit is niet genoeg drama voor jou.

De 42 jarige Charlotte Vermeersch is eigenaresse van miljoenen imperium, Vermeersch. Ze is getrouwd met Jack en samen zijn zij de ouders van de 18 jarige Lena en 8 jarige Emma. Met zijn allen wonen ze op een enorm landgoed in St. Martens Latem. Het mag haar kinderen aan niets ontbreken.

Het leven was één groot feest met Charlotte Vermeersch erbij en iedereen nodigde haar dan ook graag uit.

Als stijlicoon staat Charlotte dag en nacht in de schijnwerpers. Dit alles lukt haar natuurlijk niet zonder hulp van haar zusje Sam en hun beste vriendin Fleur. Samen runnen zij Vermeersch en reizen de hele wereld over en gaan van feestje naar feestje.

Als de dingen niet volgens plan verliepen, kwam dit bij Charlotte binnen alsof de Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Als Fleur of Sam dan ook nog niet deden wat van ze verwacht werd, dan veranderde Charlotte in Cruella de Vil.

Fleur en Sam staan steeds vaker in de schaduw van Charlotte’s roem, ze hebben alles voor haar gegeven. Maar haar sterallures zijn tot ongekende hoogtes gestegen, waardoor zij de essentie van het bestaan uit het oog verloren is.

Ze zag al snel dat de mensen en de wereld waarin de Vermeersch-clan leefde twee kanten had. Eén binnen de omheining van het landgoed en een totaal andere erbuiten.

Charlotte Vermeersch, geliefd bij iedereen, maar was dit wel zo? In een wereld waarin niets is wat het lijkt?

Ach, ze is wie ze is en ze zal nooit veranderen.

Op 1 april verscheen Megalomaan, het debuut van de Vlaamse schrijfster Vicky Verbaenen bij Storyland. Ik mocht Megalomaan alvast lezen voor het boek officieel verscheen, en heb dat met veel plezier heb gedaan. Voor iemand die niet van plan was om een boek te gaan schrijven, heeft Vicky me weten te verrassen met haar rijke fantasie.

Leuk weetje; Megalomaan is ontstaan uit een zogenaamd moordspel wat Vicky verzon voor zichzelf en haar vriendinnen ten tijden van de Coronapandemie.

Megalomaan heeft een opvallende cover met een spraakmakende titel, ik vind hem echt geniaal bedacht. Voor dit boek had ik nog nooit van het woord gehoord, maar hij past echt uitstekend bij het verhaal.

Megalomaan bestaat uit 17 lange hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonages Charlotte, Emma, Sam en Fleur. Het verhaal speelt zich af in veel wisselende tijdspanne.
Gedurende het lezen ontdekken we hoe de Charlie´s Angels elkaar ontmoet hebben en komen we steeds een beetje dichterbij de waarheid, wat er zich heeft afgespeeld op de fatale dag? Het verhaal gaat van start met een proloog die precies weer geeft wie Charlotte Vermeersch is.

Vicky Verbaenen heeft een vertellende schrijfstijl, beeldend met een rijkelijke fantasie en veel humor. In het begin moest ik er een beetje aan wennen, maar al snel vond ik het aangenaam lezen.

Wat is nu precies het label wat bij het boek hoort? Een feelgood verhaal? Een roman? Of toch meer een spannende roman? Megalomaan gaat eigenlijk meer als een spanende roman van start met een vleugje spanning en mysterie, met een verrassende plotwending. Het is een beetje zonde dat deze verhaallijn niet net wat verder is uitgediept, omdat het op andere vlakken hier en daar iets te langdradig werd rondom het egocentrische karakter van Charlotte. Het verhaal had zeker wel potentie om nog verder onder de huid te kruipen. Maar nogmaals voor iemand zonder schrijversambities heeft Vicky een vermakelijk verhaal in elkaar weten te zetten.

Verbaenen heeft veel aandacht besteed aan het creëren van de karakters. Vooral Charlotte staat enorm in de picture en wordt heel goed uitgewerkt. Maar ook Sam en Fleur worden herkenbaar neergezet.

In Megalomaan maken we kennis met 42 jarige Charlotte Vermeersch en haar engeltjes Sam(antha) Vermeersch en Fleur Andersen. Charlotte en Fleur zijn zusjes en Fleur is hun beste vriendin. Samen hebben zij een miljoenen bedrijf opgebouwd, het Vermeersch imperium. Charlotte is in 2012 getrouwd met Jack en samen zijn zij de ouders van dochters Lena en Emma. Charlotte is een neurotische egocentrische persoonlijkheid, die geen nee kan accepteren, het is haar way or the highway. De invloed van Charlotte’s gedrag en het leven in de schijnwerpers 24 uur per dag op haar gezin en op Sam en Fleur, zijn groot. De dames zijn elkaars tegenpolen. De verstandige Sam en Fleur die alles opzij hebben gezet voor hun baan bij Charlotte.

Met Megalomaan heeft Vicky Verbaenen een vermakelijk debuut neergezet. Een verhaal over vriendschap, keuzes, verlies, jaloezie, geheimen, leven in een sprookjeswereld waarin niets is wat het lijkt.

Megalomaan, vermakelijk debuut met rijkelijke fantasie, door de jaren heen met de Vermeersch, leven in een sprookjeswereld waarin niets is wat het lijkt.Met dank aan Vicky Verbaenen voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De smaak van harteschijn - Ine Maria Kiekens

  Titel: De smaak van harteschijn Auteur: Ine Maria Kiekens Uitgever: Loft Books Genre: Feelgood novelle Verschenen: November 2023 Beschikba...