zondag 16 april 2023

Tusen waken en slapen - Anika Riemens

Titel: Tussen waken en slapen
Auteur: Anika Riemens
Uitgever: Boekscout
Genre: Thriller novelle
Verschenen: 31 maart 2023
Beschikbaar: Paperback
ISBN: 9789464686104
NUR: 332
Pagina’s: 96

‘Dit ging niet om mij. Dit ging om iets wat veel groter was – iets wat dertien jaar geleden in gang was gezet en nu mijn lot bepaalde.’

De twintigjarige Sophia wordt wakker in een kelder – vastgebonden, gedrogeerd en met geen enkele herinnering aan hoe ze in de handen van haar gemaskerde ontvoerders is gevallen. Het enige wat ze weet, is dat ze moet ontsnappen. Terwijl ze een plan probeert te bedenken, zweeft ze op het randje tussen waken en slapen, waar hallucinaties zich verweven met de werkelijkheid. Als haar herinneringen terugkomen, kan ze niet langer ontkennen dat het verleden van haar familie onlosmakelijk verbonden is met het lot dat haar te wachten staat.

Dit ging niet om mij. Dit ging om iets wat veel groter was - iets wat dertien jaar geleden in gang was gezet en nu mijn lot bepaalde.

De twintigjarige Sophia heeft verkering met Mark en is tot over haar oren verliefd. Op haar zevende verhuisde ze samen met haar ouders vanuit Baltimore naar Amsterdam. Waar ze al dertien jaar met haar ouders in een vrijstaande woning woont.

De volle maan wierp een vaag, wit licht door het in de wind wiegende bladerdek. Schaduwen dansten op de bosgrond en maakten het donkere bos nog dreigender.

Samen met haar beste vriendinnen Britt en Eva, gaat ze stappen in een nieuwe nachtclub, om vervolgens verlamd van angst te ontwaken in een donkere kelder, zonder enige herinnering.

De waarheid ontkennen, doet hem nog niet verdwijnen.

Geplaagd door oude angsten, zakt ze in blinde paniek weg in een soort droomtoestand. Hoe is ze hier beland en wie zijn de gemaskerde ontvoerders? Lukt het Sophia te ontsnappen of is zij voor altijd verloren?

Het was een echo, een resonantie uit het verleden, die me nooit helemaal verliet.

Op 31 maart verscheen de debuut novelle Tussen waken en slapen van schrijfster Anika Riemens. Daarmee is haar grote droom uitgekomen. Anika woont samen met haar vriend in de polder van Terneuzen en is werkzaam als assistent-accountant op een accountantskantoor.
Ik leerde Anika kennen in onze Facebookgroep De Wondere Wereld van Boeken en mocht haar interviewen. En werd nieuwsgierig naar haar boek, welke ik van Anika mocht ontvangen en meteen ben gaan lezen. Ondanks dat ik normaal gesproken eigenlijk vrijwel nooit novelles lees, maakte ik hiervoor graag een uitzondering.
Is het verhaal net zo goed als de intrigerende cover en achterflap doen vermoeden?

Leuk weetje; Tussen waken en slapen is ontstaan uit een schrijf uitdaging die Anika begin vorig jaar is aangegaan. Het was eerst een kort verhaal, wat begon bij een oud blauw wekkertje op een houten tafeltje, wat ze uiteindelijk tot een novelle heeft uitgewerkt.

Tussen waken en slapen bestaat uit 12 hoofdstukken, die mooi zijn vormgegeven, Anika heeft oog voor detail. Het verhaal is geschreven vanuit hoofdpersonage Sophia en speelt zich af in wisselende tijdspanne. En gaat van start met een lange spannende proloog.

Anika Riemens heeft een aangename beschrijvende spannende schrijfstijl, ze heeft de woorden en zinnen zorgvuldig gekozen en weet de spanning goed op te bouwen. Ik vind het knap dat het haar is gelukt om in zo’n compact verhaal, toch zoveel te vertellen. Een goed uitgewerkte verhaallijn en echte karakters met zoveel spanning die zich afspeelt in een mysterieuze setting. Dit samen met een vleugje humor en romantiek en de bizarre wending aan het einde, maakt het een verrassend totaal plaatje. Het verhaal vraagt eigenlijk om een vervolg, dus ik hoop dat Anika dat ziet zitten en het zou leuk zijn wanneer zij hier een lang verhaal van weet te maken. Want ik vond het een aangename eerst kennismaking met haar werk, schrijven kan ze zeker.

In Tussen waken slapen maken we kennis met de twintigjarige Sophia. Sophia heeft verkering met Mark en woont bij haar ouders in Amsterdam. Dertien jaar geleden is ze samen met haar vader en moeder vanuit Baltimore naar Amsterdam verhuisd. Sophia is tot over haar oren verliefd op Mark, hij is alles wat ze zich kan wensen. Britt en Eva zijn haar beste vriendinnen. Sophia´s moeder heeft een angststoornis, die veel invloed heeft op het gezin.

Op dit moment schrijft Anika aan haar volgende boek, een feelgood verhaal. Ondanks dat ze zelf niet zeker weet of dit wel goed bij haar past, denk ik in haar debuut wel heb kunnen proeven dat ook dit genre haar wel past. Ik kijk uit naar haar volgende schrijfwerk.

Met Tussen waken en slapen heeft Anika Riemens een verrassende debuut novelle neergezet. Een aangename eerste kennismaking. Knap uitgewerkt compact verhaal met veel spanning in een mysterieuze setting en bizar einde.

Tussen waken en slapen, verrassend debuut, compact spannend verhaal, weet Sophie te ontwaken uit haar nachtmerrie? Aanrader!



Met dank aan Anika Riemens voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...