zaterdag 8 april 2023

Wakker - Ingrid Oonincx

Titel: Wakker
Auteur: Ingrid Oonincx
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: maart 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en luisterboek
ISBN: 9789461096869, 9789461097095 en 9789461097163
NUR: 332
Pagina’s: 304

Als slapeloosheid leidt tot een nachtmerrie.

Mediaproducer Liz, zangeres Robin en de onlangs vader geworden Jonathan hebben één belangrijke overeenkomst: hun slapeloosheid zorgt voor grote problemen in hun leven.
Uitgeput en ten einde raad melden ze zich aan voor een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Wanneer er een dode valt, ontdekken Liz, Robin en Jonathan dat ontsnappen uit het klooster onmogelijk is. Vechtend tegen de slaap worden ze op de proef gesteld en proberen ze te ontkomen aan de moordenaar.

Ze zou sterven aan slaapgebrek. Hoe ging dat eigenlijk? Bliezen je hersenen zichzelf dan op? Raakten ze oververhit? Viel je gewoon dood neer? Of werd je zo gek dat je met je hoofd tegen de muur sloeg in een wanhoopspoging om alles te doen stoppen?

Liz is alleenstaand moeder van puberzoon Floris, om wie zij zich grote zorgen maakt. Floris begeeft zich in verkeerde kringen. Liz haar baan als mediaproducer slokt al haar tijd op en door alle stress en overgangsklachten kampt zij met chronisch slaaptekort. Waarmee zij zichzelf en anderen in gevaar brengt en zo niet langer verder kan gaan.

Maar natuurlijk zou hij niet meedoen aan een experimentele behandeling, wat dacht zijn huisarts wel niet? Dat hij een proefkonijn was? Daarvoor ging hij zich echt niet lenen.

Jonathan is vader van baby Mees van 6 maanden en heeft een relatie met Elke. Het vaderschap maakt hem kwetsbaar. Mees huilt veel en heeft moeite met slapen, daardoor slaapt Jonathan ook slecht. Deze onderbroken nachten breken hem op, zowel zijn baan als zijn relatie komen onder druk te staan, waardoor onverantwoorde situaties ontstaan.

Eigenlijk had ze dit wel kunnen verwachten, aangezien ‘overprikkeling’ inmiddels als oorzaak werd genoemd van alle problemen van haar generatie.

Robin is cassière in een supermarkt en razend populair als zangeres van de band The Unforgiven. De band staat onder grote spanning want ze hopen met zijn allen op de grote doorbraak. Robin heeft veel zorgen voor een jonge vrouw en heeft last van allesoverheersende tinnitus, niet handig als muzikant.

Ze balanceerde al dagen op de grens tussen waken en slapen en haar hersenen speelden rare spelletjes met haar, maar dit gesprek was onherroepelijk echt geweest en de waarheid bleek nog erger dan de vreselijkste nachtmerrie.

Drie totaal verschillende personen, maar allen hebben zij last van extreme levensbedreigende slapeloosheid. Wat zouden ze graag weer een nacht heerlijk droomloos doorslapen. De slapeloosheid beheerst hun hele leven, ze lopen op de toppen van hun zenuwen en staan op instorten. Uit pure wanhoop en gedwongen door hun omgeving besluiten zij een allerlaatste poging te wagen om hun leven weer terug te krijgen. En melden zich aan voor de alternatieve slaaptherapie van professor Gimbrère, de expert op het gebied van slapeloosheid.

Het was misschien een beetje te sterk uitgedrukt, maar ze voelde zich als herboren, dus wat deed ze hier eigenlijk tussen al die psychiatrische patiënten?

Een week lang zijn ze op elkaar aangewezen in een voormalig abdij. En worden tot het uiterste gedreven in het gevecht tegen hun slaapprobleem. Wanneer er onverwacht een dode wordt gevonden belanden ze in een wakkere nachtmerrie. Lukt het om weg te komen uit deze ommuurde hel?

Kun jij me dan wel laten slapen?

In 2010 debuteerde schrijfster Ingrid Oonincx met haar thriller Nickname. Op 27 maart verscheen Wakker, haar zevende thriller bij uitgeverij De Crime Compagnie. Ingrid heeft haar naam gevestigd in thrillerland en maakt deel uit van het selecte gezelschap van De Moordwijven, een schrijfcollectief van vijf thrillerauteurs.

Leuk weetje; Ingrid liet zich inspireren voor Wakker tijdens een vergadering op haar werk, waarin iedereen die nacht slecht had geslapen.

Wakker bestaat uit 46 korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Liz, Jonathan en Robin. De opbouw van het verhaal is hierdoor heel duidelijk.

Het verhaal gaat van start met een korte onheilspellende krachtige proloog waarmee meteen de toon is gezet en je met veel vaart verder het verhaal induikt.
Ingrid Oonincx heeft een heerlijke spannende vlotte schrijfstijl, beeldend met een vleugje humor. De verhaallijn is origineel en goed uitgewerkt. Leuk vind ik de speciale aandacht voor de VR (Virtual Reality) techniek en dat Tilburg, de woonplaats van Ingrid centraal staat in de bijzondere omgeving van de abdij. Ingrid heeft actuele thematiek in haar verhaal verweven, slaapproblemen, de woningnood, tinnitus en PTSS en heeft dit op een originele manier uitgewerkt. Deze thriller heeft echt alles in zich om lekker te genieten, ik ben fan.

Eén voor een introduceert Oonincx de karakters die zij steeds verder tot leven laat komen waardoor
 je ze steeds beter leert kennen. Liz Jacobs, moeder van puberzoon Floris om wie zij zich veel zorgen maakt, hij heeft foute vrienden en begeeft zich in het verkeerde milieu. Liz is een controlfreak en verslaafd aan haar werk, ze is mediaproducer in de keiharde mediawereld. Jonathan Schipper en zijn vrouw Elke zijn samen de ouders van baby Mees. Jonathan moet wennen aan het vaderschap, Mees heeft moeite met slapen waardoor zijn ouders ook doorbroken nachten hebben, het slaaptekort drijft ze tot waanzin en Jonathan heeft een dwangstoornis. Robin de Graaf, populaire zangeres van de band The Unforgiven, haar grote droom is om zelf liedjes te schrijven en daarmee door te breken. Om bij te verdienen werkt zij de resterende tijd als cassière in de supermarkt. Ze heeft last van tinnitus.


Robin, Liz en Jonathan, drie totaal verschillende personen, elk met hun eigen rugzak, delen hetzelfde probleem. Alle drie hebben ze last van extreme allesoverheersende slapeloosheid, welke hun hele leven beïnvloed. Ze lopen op de toppen van hun zenuwen en staan op instorten. Min of meer gedwongen door hun omgeving en uit pure wanhoop besluiten zij deel te nemen aan de alternatieve slaaptherapie van professor dr. Albert Gimbrère, de slaapwetenschapper. Als hun allerlaatste redmiddel om van hun chronische slaapproblematiek verlost te worden.
De frustratie van Liz, Jonathan en Robin is voelbaar neergezet, de moedeloosheid en wanhoop van het niet kunnen slapen en de druk van de rest van de wereld op hun schouders. Slapeloosheid, we hebben er allemaal wel eens last van gehad. De slaap niet kunnen vatten, de hele wereld slaapt, behalve jij, jij ligt wakker. De klok tikt door, nog zoveel uur voor je weer naast je bed moet staan. De frustratie, de onrust, wie kent het niet? Draaien, woelen, nóg maar een keer kijken hoe laat het is? Eruit, weer terug in bed, etc.

Met Wakker heeft Ingrid Oonincx een originele spannende beangstigende thriller neergezet. Waar ik enorm van heb genoten.

Wakker, originele spannende beangstigende thriller, zou jij experimentele slaaptherapie overwegen als allerlaatste redmiddel? Aanrader!

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...