woensdag 17 mei 2023

Het penthouse - Lotte Boot

Titel: Het penthouse
Auteur: Lotte Boot
Uitgever: Blossom Books
Genre: Young Adult thriller
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Hardcover en ebook
ISBN: 9789463494083 en 9789463494472
NUR: 285
Pagina’s: 184

Het is alsof je bent opgegaan in het niets.
Verdwijnseld.
Poef! Verschijnsel, Roxy!

Twee jaar geleden verdween de vijftienjarige Roxy spoorloos, sindsdien lijkt ze in het niets te zijn opgelost en heeft niemand ooit nog iets van haar gehoord. Iedereen lijkt zich bij haar raadselachtige verdwijning te hebben neergelegd en is verder gegaan met leven. Behalve June, zij weigert te geloven dat haar beste vriendin niet meer in leven is.

Ik klauw in kieren naar minuscule brokjes informatie, om daarna eindeloos te blijven kauwen op elke kruimel die ik vind.

June mist Roxy verschrikkelijk, ze zaten vol toekomstdromen en ze voelt zich enorm in de steek gelaten. De onwetendheid is killing en het beheerst haar hele leven. June heeft zoveel vragen en er zijn geen antwoorden.

Wil je weten wat er met je vriendin is gebeurd?
Kom dan zaterdag a.s. om 10 p.m. naar Het Penthouse op Zuid.
Dress to impress.
* ID Verplicht

- X -

Dan ontvangt ze een bericht van een onbekend nummer met een mysterieuze uitnodiging. Haar hoofd maakt overuren, moet ze dit appje serieus nemen of houdt iemand haar voor de gek? Op zoek naar het antwoord op al haar vragen besluit ze op de uitnodiging in te gaan. En voor ze het weet ontwaakt ze vliegend in een vliegtuig boven Amerika.

Niemand is niet bang.
Maar niemand is op dit moment zo bang als ik.

Waar is Roxy en wat is er met haar gebeurd? Hoe goed kende ze haar vriendin eigenlijk?

Hoe had ik kunnen bedenken dat ik in één avondje jouw verdwijning wel even kon oplossen, wanneer een compleet rechercheteam dat al twee jaar niet voor elkaar kreeg?


In oktober 2013 debuteerde schrijfster Lotte Boot met haar Young Adult Smiley bij uitgeverij Bertram + de Leeuw. Tien jaar geleden las ik Smiley en dit boek heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten. Recent, verscheen Lotte’s nieuwste boek Het penthouse, een Young Adult thriller bij uitgeverij Blossom Books. Na Smiley was ik natuurlijk super benieuwd naar het nieuwe werk van Lotte Boot en ik ben dan ook blij dat ik Het penthouse mocht lezen en recenseren. Heeft Lotte mij wederom weten te verrassen?

Leuk weetje; Lotte kreeg ooit een appje van een onbekende afzender met daarin een uitnodiging voor een spannend feest wat niet voor haar bedoeld was en daardoor sloeg haar onuitputtelijke fantasie op hol en al snel ontstond er een idee voor haar verhaal.

Het penthouse is de eerste thriller binnen de Shortie-reeks van Blossom Books en is verschenen in een prachtige hardcover versie met een luxueuze uitstraling. Het boek is op unieke wijze opgebouwd, de vormgeving alleen al is zo anders dan normaal. Het verhaal bestaat uit delen welke onderling verdeeld zijn in korte hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage June. En gaat van start met korte meeslepende notitieberichtjes geschreven aan Roxy, deze zorgen er direct voor dat het je raakt en je wil weten wat er met Roxy aan de hand is.

Lotte Boot heeft een aangename vlotte en logischerwijs jeugdige schrijfstijl, spannend en meeslepend op een beeldende manier geschreven. Vanaf het eerste hoofdstuk word je het verhaal in gezogen, super nieuwsgierig omdat je wil weten hoe het verhaal precies in elkaar zit en gaandeweg kom je steeds meer te weten. Dit resulteerde er dan ook in dat ik Het penthouse binnen een mum van tijd uit had.

Lotte Boot heeft zich voor Het penthouse laten inspireren door een waargebeurd verhaal en heeft hier een fictief verhaal en dito karakters van gecreëerd, de personages bestaan dus niet echt. Een verhaal waarvan je voor het lezen geen idee hebt welke kant het op zal gaan? Ondanks dat het een novelle is heeft Lotte de verhaallijn en karakters goed weten uit te werken, best knap in een kort verhaal. Gaandeweg wordt de spanning steeds verder opgebouwd en komt daar eindelijk het lang verwachte antwoord op al June's vragen. Het boek is gebaseerd op heftige aangrijpende thematiek die door het verhaal is verweven. En hoewel het een Young Adult is, is het ook prima geschikt voor volwassenen.

In Het penthouse maken we kennis met de zeventienjarige June. Haar beste vriendin Roxy verdween twee jaar geleden van de aardbodem. June mist Roxy verschrikkelijk en voelt zich in de steek gelaten. Iedereen denkt dat Roxy dood is, maar June weigert dit te geloven. Terwijl iedereen verder gaat met leven is June wanhopig op zoek naar de waarheid, het beheerst haar hele leven. Waar is Roxy? En wat is er met haar gebeurd? Zoveel vragen en geen enkel antwoord. Hoe goed kende ze haar beste vriendin eigenlijk?
Wanneer ze een bericht ontvangt van een onbekend nummer met een rare uitnodiging besluit ze dan ook zelf op onderzoek te gaan.

Boot heeft de karakters herkenbaar neergezet, je leert zowel June als Roxy goed kennen. Waarom waren ze eigenlijk vriendinnen? Ze waren in alles elkaars tegenpolen. Roxy was een opvallende verschijning en erg populair, stond altijd overal vooraan en zocht graag grenzen op en wilde graag actrice worden. Naïeve June is een echte brave nerd met schrijfambities. De ouders van Roxy zijn heel oubollig en die van June juist heel ruimdenkend. Hun vriendschap en toekomstplannen werden bruut verstoord door de verdwijning van Roxy. De impact hiervan is immens voor June.

Op dit moment werkt Lotte Boot hard aan haar nieuwe roman en heeft ook nog een heleboel andere ideeën. Ik kijk er naar uit en hoop dat ze dit keer niet weer tien jaar op zich laat wachten.

Met Het penthouse heeft Lotte Boot een unieke spannende Young Adult thriller met heftige thematiek neergezet. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal met fictieve karakters. Uniek in zijn soort, anders dan anders.

Het penthouse, unieke spannende YA thriller, uniek in zijn soort, wat zou jij doen als je June was? Aanrader!



Met dank aan Uitgeverij Blossom Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...