maandag 1 mei 2023

Het zal nooit meer kaviaar zijn - Marja West en Anna Bontekoe

Titel: Het zal nooit meer kaviaar zijn
Auteur: Marja West en Anna Bontekoe
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en luisterboek
ISBN: 9789461097378, 9789461097606 en 9789461098016
NUR: 332 en 444
Pagina’s: 254

En nu zit ze hier, in dit hospice, met niets meer te verliezen dan het leven zelf.

Tweeënzeventig jaar geleden werd Sofia Lombardi geboren in Bussum. Haar vader verdween tijdens haar peutertijd uit haar leven en liet al die tijd niets van zich horen. Tot hij na zestien jaar spijt kreeg van zijn keuze. Sofia deed een financiële studie aan Neyenrode voor een goede toekomst. Nieuwsgierig naar haar vader, besloot zij hem op haar vijfentwintigste op te zoeken in New York. In de 
hoop daarmee twee vliegen in een klapt te slaan, een antwoord op al haar vragen en carrière maken in the big city.

Dit muisje gaat een staartje krijgen, hoorde ik de arts mompelen.
Het leek mij juist verstandig om de muis te laten rennen.

Helaas overleed haar vader vrij snel daarna en liet haar zijn appartement in Brooklyn na, middenin het epicentrum van alle geweld. New York werd in die tijd geteisterd door schietpartijen en bomaanslagen. Sofia ging aan de slag bij de Chase Manhattan Bank.

Ik had me niet alleen in een wespennest gestoken, ik was erin getrokken door het insectenvolk! Sterker nog, ik bivakkeerde gezellig bij de koningin, in dit geval een koning.

Wanneer een klant een hartaanval onderin de kelder van de bank krijgt, neemt haar leven een gigantische wending die haar de rest van haar leven heeft achtervolgt. Vroeger droomde Sofia ervan om kok of bakker te worden en wanneer de kans zich aandient gaat ze aan de slag als kokkin van maffia kopstuk Big Paul. Nam ze daarmee de verkeerde afslag in haar leven?

Het verleden en de toekomst bestonden die avond niet langer, alsof de tijd horizontaal was geworden.

Zevenenveertig jaar geleden keerde Sofia terug naar Nederland. Bijna een halve eeuw later, na een zwijgzaam en eenzaam leven besluit ze de stilte te doorbreken. Sofia is stervende en brengt haar laatste dagen door in een hospice. Daar ontmoet ze onderzoeksjournaliste Evi en vertelt haar haar levensverhaal. Is Evi bereid om op zoek te gaan naar het ontbrekende puzzelstukje in de zoektocht van Sofia? Zodat Sofia in alle rust aan haar laatste reis kan gaan beginnen?

Ze moet stoppen haar pogingen haar levenspad terug te volgen naar het kruispunt waarop ze de verkeerde weg insloeg.

Deze maand verscheen Het zal nooit meer kaviaar zijn van Marja West en Anna Bontekoe bij uitgeverij De Crime Compagnie. Marja en Anna zijn moeder en dochter en Het zal nooit meer kaviaar zijn is hun passieproject, waarin hun disciplines samen komen. Marja West heeft al vele boeken op haar naam staan en Anna is bekend als Chef Bontekoe. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen rondom de New Yorkse maffia in de jaren zeventig. En bevat naast een spannend verhaal ook nog achttien heerlijke vega(n) recepten. Het boek sprak mij als liefhebber van het spannende boek en vegetariër enorm aan. Ben ik na het lezen nog steeds zo enthousiast?

Het zal nooit meer kaviaar zijn bestaat uit vijfentwintig lange hoofdstukken voornamelijk geschreven vanuit hoofdpersonage Sofia en speelt zich af in wisselende tijdspanne. Het verhaal gaat van start met een spannende proloog terug in de tijd, Sofia neemt ons mee naar New York in 1975.

Marja en Anna hebben een zeer aangename schrijfstijl, beeldend, erg spannend en humoristisch afgewisseld met ontroerende gedeeltes. Het verhaal zit zeer goed in elkaar, Het zal nooit meer kaviaar zijn speelt zich af in het Amerikaanse New York in 1975 en in het Nederlandse Bussum in 2022. En speelt zich af in een beklemmende setting, de adembenemende dreiging is bijna continu voelbaar, alsof er ieder moment iets kan gebeuren. Gedurende het lezen wordt de spanning steeds verder opgebouwd, je wilt als lezer weten wat er gebeurd is? Dit zorgt ervoor dat je blijft lezen. Naast het verhaal zijn ook de personages heel goed uitgewerkt waardoor je ze goed leert kennen. De dilemma's waar de jonge Sofia voor komt te staan, de moeilijke keuzes die zij moet maken. Sofia weet er zelfs voor te zorgen dan je ongewild sympathie krijgt voor haar baas Big Paul.

In Het zal nooit meer kaviaar zijn maken we kennis met de tweeënzeventigjarige Sofia Lombardi. Na een lang, eenzaam en zwijgzaam leven besluit Sofia, bijna een halve eeuw later de stilte te doorbreken. Sofia is stervende en brengt de laatste dagen van haar leven door in een hospice, waar Hannah de moeder van Evi ook is opgenomen. Evi is onderzoeksjournalist en tijdens de bezoekjes aan haar moeder ontmoet zij Sofia. Sofia vertelt haar levensverhaal aan Evi. Is Evi bereid om op zoek te gaan naar het laatste puzzelstukje in de zoektocht zodat Sofia in alle rust aan haar laatste reis kan gaan beginnen?

Met Het zal nooit meer kaviaar zijn hebben Marja West en Anna Bontekoe een originele beklemmende spannend thriller neergezet. Een verhaal waarin ware gebeurtenissen uit de jaren zeventig zijn verweven met fictieve stukken. Anders dan de meeste thrillers die ik doorgaans lees. Verrassend zijn de vega(n) recepten achterin het boek. Een origineel, spannend, adembenemend en emotioneel verhaal.

Het zal nooit meer kaviaar zijn, originele boeiende spannende thriller, op reis door het leven van Sofia Lombardi, wat is er gebeurd in de late zomerdagen van 1975? Aanrader!Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De citroen op de taart - Mirjam Mieserius

Titel: De citroen op de taart Auteur: Mirjam Mieserius Uitgever: Luitingh Sijthoff Genre: Feelgood Verschenen: februari 2022 Beschikbaar: Eb...