vrijdag 26 mei 2023

Zwarte leugens - Linda Jansma

Titel: Zwarte leugens
Auteur: Linda Jansma
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: mei 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789461096319, 9789461096340 en 9789461096395
NUR: 305
Pagina’s: 318

Mama, klonk Donnells stem naast haar. Hij stond op zijn tenen bij de kinderwagen, met zijn hanen om de rand, zijn ogen op de baby's gericht. Toen keek hij om naar Alexandra en vervolgde: Mama, waar is Tess?

Op een warme zomerdag in juli 1987 voltrekt zich een drama in de speeltuin van het Utrechtse Julianapark. Alexandra Palmer is samen met haar kinderen het begin van de zomervakantie aan het vieren, wanneer in een onbewaakt ogenblik haar zes maanden oude dochtertje Tess uit de kinderwagen wordt ontvreemd. Tweelingbroertje Matthias blijft alleen achter.

Of eigenlijk: hij voelde zich thuis bij kinderen. Hij hield vooral van baby's, Zo klein. En zo zacht. Ze roken zo lekker. Naar... naar... naar wat eigenlijk?

De ouders van Tess gaan door een hel en ondanks grootschalig politieonderzoek loopt ieder spoor naar hun dochter door en wordt de zaak nooit opgelost. Hun leven heeft altijd in teken van de verdwijning gestaan. Niemand weet waar Tess is gebleven en of zij nog in leven is?

Anoniem zegt
25 AUGUSTUS 2021 OM 20:21
Ze is niet dood!

Vierendertig jaar later buit vlogster Ruby van Wageningen zich over de oude coldcase zaak van Tess Palmer. Ruby heeft haar eigen You Tube kanaal Pathway to justice en coldcases zijn haar specialiteit. Ze ontvangt een raar anoniem bericht, dit bericht blijf maar door haar hoofd spoken en ze kan het niet meer loslaten. Samen met haar beste vriendin Annika en vriend Tristan bijt ze zich vast in de vermissingszaak.

Het was allemaal zo vaag. Alsof ze met een enorme puzzel bezig was waarvan sommige stukjes in elkaar pasten, maar dan weer helemaal geen onderdeel leken te zijn van het hele plaatje.

Zonder een spoor en met gevaar voor eigen leven probeert Ruby de zaak op de lossen, lujt het haar om de waarheid te achterhalen en het ontvoeringsdrama op te lossen?

De vragen zijn er nog in overvloed, maar de antwoorden laten het afweten. Is de zaak dan toch te oud om nog te kunnen oplossen? Zijn alle sporen dusdanig bevroren dat we uitglijden over de té gedateerde informatie?

Recent verscheen het nieuwste boek Zwarte leugens van schrijfster Linda Jansma bij uitgeverij De Crime Compagnie. Linda is een van mijn favoriete thrillerauteurs van Nederlandse bodem. Jaren geleden las ik haar debuut Kwetsbaar en Tweestrijd en was direct verkocht. Linda heeft inmiddels 16 boeken op haar naam staan. Toen ik hoorde dat er weer een nieuw boek van haar zou verschijnen moest ik die natuurlijk wel lezen.

Zwarte leugens bestaat uit 55 hoofdstukken grotendeels geschreven vanuit hoofdpersonage Ruby en een deel vanuit Ellie en speelt zich af in wisselende tijdspanne. Het verhaal begint rustig op een warme zomerse dag op 6 juli 1987 en dan opeens breekt er totale paniek uit. Hierdoor heeft ze je meteen in haar grip en zit je direct in het verhaal.

Linda Jansma heeft een geheel eigen kenmerkende schrijfstijl, filmisch en met veel onderhuidse spanning en vaart. Je ziet en hoort de vlogs van Ruby zo voor je. De verhaallijn is origineel en trendy, vloggers zijn helemaal van nu. De plot is goed doordacht en zit wederom fenomenaal in elkaar. Tijdens het lezen weet Jansma je telkens op het verkeerde been te zetten, als lezer probeer je mee te puzzelen en denkt iedere keer te weten hoe het nu echt zit om vervolgens tot de conclusie te komen dat je er weer naast zit. Het verhaal gaat na een spannende proloog rustig van start om vervolgens opeen in een stroomversnelling te komen, met veel vaart en spanning werkt Linda toe naar een adembenemende bloedstollende eindspurt. Waardoor Zwarte leugens tot het laatst boeiend en spannend blijft en sluit af met een what the fuck ontknoping.

Zoals we inmiddels van Linda Jansma gewend zijn is ze ook in Zwarte leugens weer onder de huid van haar karakters gekropen, waardoor ze weer tot leven lijken te zijn gekomen. Je leert de personages heel goed kennen. We maken kennis met Ruby van Wageningen, dertien maanden geleden is ze gescheiden van haar man Casper, na een huwelijk van negen jaar. Ruby is heel succesvol als vlogster en heeft een eigen You Tube kanaal genaamd Pathway to justice. Haar specialiteit is coldcases en inmiddels heeft ze meer dan twee miljoen volgers. Ze krijgt hierbij hulp van haar beste vriendin Annika, die voor haar als familie voelt en hun vriend Tristan, die stiekem verliefd is op Ruby en zich als in Pitbull overal in vastbijt. Met zijn drieën houden ze wel van een uitdaging en vinden ze regelmatig vermiste personen terug, die door de maatschappij allang zijn opgegeven. In Zwarte leugens richt Ruby zich op een erg oude coldcase zaak van meer dan dertig jaar geleden, de verdwijning van baby Tess Palmer. Met haar goed ontwikkelde voelsprieten en met gevaar voor eigen leven probeert ze de zaak op te lossen. Wat is er met Tess gebeurd? Is zij nog in leven? Of is ze vermoord door de babydief? Eigenwijze Ruby laat zich de les niet lezen, is nergens vang voor en brengt zichzelf met regelmaat in gevaar. Haar ex Casper haalt het bloed onder haar nagels vandaan door te pas en en onpas in haar nek te hijgen en zich overal mee te bemoeien.

Met Zwarte leugens heeft Linda Jansma wederom een echte Linda neergezet. Origineel, meeslepend en spannend. Met levensechte karakters en een fenomenaal goed doordacht plot. Waar ik enorm van heb genoten.

Zwarte leugens, wederom een echte Linda, origineel meeslepend en spannend met fenomenaal plot. Wat is er met baby Tess gebeurd op die warme zomerdag in 1987? Mustread!Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Stikheet - Noortje Brink

Titel: Stikheet Auteur: Noortje Brink Uitgever: Loft Books Genre: Thriller Verschenen: September 2023 Beschikbaar: Ebook en Luisterboek ISBN...