zaterdag 3 juni 2023

Kwaad zaad - Lineke Breukel

Titel: Kwaad zaad
Auteur: Lineke Breukel
Uitgever: Batavia Publishers
Genre: Thriller
Verschenen: april 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 99789493244146
NUR: 305
Pagina’s: 209

Jeanine heeft de jonge barones leren kennen als een charmante en bescheiden persoonlijkheid, maar al fotograferend lijkt ze te muteren in een keiharde miss Hyde.

Wanneer haar moeder na het overlijden van haar tweede man terugkeert naar haar roots in Groningen, ontmoet de Haagse Jeanine de excentrieke succesvolle fotografe en tevens barones Catharina. Tijdens een fotoshoot slaat de vonk tussen beide over en vraagt Cat Jeanine ten huwelijk. Waarna Jeanine bij Catharina in haar luxe villa op haar Groningse landgoed te midden van de bossen gaat wonen.

Dus dat graven is wel iets wat ze gemeen hebben. Hij figuurlijk, zij letterlijk.

Bastiaan woont samen met zijn vrouw Martina en hun vijfjarige zoontje Cory in Emmen. Beide lijken getrouwd met hun werk in plaats van met elkaar. Buitenbeentje Bas is werkzaam als biotechnoloog en Martina is hoogleraar archeologie.

Alle mensen bezitten de sterren, maar ze zijn niet voor iedereen hetzelfde.

Niemand weet dat er een connectie is tussen Bas en Catharina. Ondanks dat ze elkaar haten maakten zij vijf jaar geleden een afspraak voor het leven. Ze begonnen een geheim en extreem gezamenlijk duivels project met helse opdrachten die hun diepste angsten en een enorme beerput blootleggen. Zal er ooit nog licht komen in de duisternis?

Emoties zijn als een kleverige brij waar je onherroepelijk in vast komt te zitten.

Negativiteit sluimert in velen van ons, maar echte kwaadaardigheid heeft soms geen licht nodig om te groeien. Die ontwikkelt zich het beste in een donkere kamer. En soms is pas na het ontspruiten duidelijk wat voor zaad er werkelijk gezaaid is...

Voor hen die menen dat ieder zaadje tot iets moois kan uitgroeien.

Recent verscheen dan eindelijk de nieuwste thriller Kwaad zaad van schrijfster Lineke Breukel bij uitgeverij Batavia Publishers. Het boek liet even op zich wachten maar uiteindelijk kon Lineke haar nieuwste boek met de wereld delen. Lineke is een doorgewinterde schrijfster en heeft inmiddels al 17 boeken op haar naam staan en werkt alweer hard aan nummer 18. Lineke emigreerde in 2012 met haar gezin naar Zweden.

Leuk weetje; voor Kwaad zaad liet Lineke zich inspireren door de schoonzoon van haar zus. Hij is professor en verricht dezelfde onderzoeken als de hoofdrolspeler uit het verhaal. Hier heeft ze haar fantasie op losgelaten en ik weet niet of Lineke nog op haar gemak zit bij bezoekjes aan haar zus en diens schoonzoon, na het lezen van Kwaad zaad, hahaha.

Kwaad zaad is eigenlijk een vervolg op de RAS-serie die Lineke eerder schreef, maar loopt zijdelings langs die verhalen. Een van de hoofdpersonages uit De Erfenis speelt een belangrijke rol in Kwaad zaad. Maar is absoluut niet noodzakelijk om deze boeken eerst te lezen, Kwaad zaad is prima als standalone te lezen.

Linke Breukel begint Kwaad zaad met een voorwoord, iets wat je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Ik vond het een leuke toevoeging, het prikkelt meteen en maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
Kwaad zaad bestaat uit 20 lange hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages SunnyDay, Jeanine, Martina, Bas en Cory. En gaat van start met een enorm creepy en duister eerste hoofdstuk, welke direct aanzet tot verder lezen, de spanning en dreiging zijn direct voelbaar.

Lineke Breukel heeft een aangename beeldende, ietwat grove en lugubere schrijfstijl gecombineerd met humor en heftige thematiek die zij door het verhaal heen heeft verweven. Onder andere alcoholisme, O.C.D., hoogbegaafdheid en autisme en het vastlopen in een vast stramien. De schrijfster beschikt over een rijke levendige fantasie.

Een verhaal met meerdere verhaallijnen die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar is alles wel altijd wat het lijkt? Een goed uitgewerkt plot, rauw, sinister en spannend. Geen dertien in een dozijn thriller met een verrassende wending op het eind. Geen alledaagse karakters, Lineke beschrijft ze als op het oog hele gewone mensen, maar wat is gewoon? Ik vind het zeker geen basic figuren en toch eigenlijk ook weer wel. Lekker vaag he? Precies de bedoeling. Tijdens het lezen vraag je je af wat ze nu eigenlijk allemaal met elkaar te maken hebben? Stuk voor stuk mensen met littekens uit het verleden.

In Kwaad zaad maken we kennis met de Haagse Jeanine Spaak. Jeanines jeugd was niet makkelijk en daarna leidde ze een een simpel leven, tot ze twee maanden geleden Catharina tegen het lijf liep in Groningen. Na een fotoshoot bij fotografe Cat sloeg de vonk over en niet lang daarna, nam  Jeanine haar intrek in de enorme villa op het Groningse landgoed van Barones Catharina Susanna Collot van Coevorden. Opeens leeft ze in luxe en weelde en heeft ze zelfs een butler genaamd Bertrand. Cat en Jeanine komen uit twee totaal verschillende werelden. Jeanine simpel en enorm impulsief, Cat is gevoelig, excentriek en mysterieus en staat bekend om haar karaktervolle werk.
Daarnaast maken we kennis met Bas(tiaan) en zijn vrouw Martina en hun vijfjarige zoontje Cory. Bas is al zijn hele leven een buitenbeetje en hun zoontje Cory is hyper intelligent. Bas is biotechnoloog en Martina is hoogleraar archeologie, ze gaan allebei volledig op in hun werk. En dan is er nog de beschadigde SunnyDay, waar ik niet teveel over ga verklappen.

Houd jij van de thrillers van Judith visser en Lydia Albadorro? Dan zou Kwaad zaad zomaar ook iets voor jou kunnen zijn.

Met Kwaad zaad 
heeft Lineke Breukel een rauwe, spannende, sinistere, absoluut geen dertien in een dozijn thriller afgeleverd. Met een goed uitgewerkt plot en een verrassende wending, geen alledaagse karakters en heftige thematiek.


Kwaad zaad, lugubere geen dertien in een dozijn thriller, durf jij hierna nog een landgoed te betreden? Aanrader!Met dank aan uitgeverij 
Batavia Publishers voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Koud - Barbara De Smedt

Titel:   Koud, Julie Meskens 2 Auteur:   Barbara De Smedt Uitgever:   Hamley Books Genre:   Thriller Verschenen:   Oktober 2024 Beschikbaar:...