zaterdag 10 juni 2023

Vrouwenmantel - Anita Kok

Titel: Vrouwenmantel
Auteur: Anita Kok
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Thriller
Verschenen: mei 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464641158 en 9789464641165
NUR: 332, 305 en 301
Pagina’s: 292


Niemand is hier helemaal open en eerlijk. Iedereen lijkt een verborgen agenda te hebben.

Toen Claires moeder op veel te jonge leeftijd overleed, nam Claire zich voor om cardioloog speciaal voor vrouwen, te worden. En zo geschiedde. Hierbij verloor ze zichzelf een beetje uit het oog, haar drukke baan en gezin slokte al haar tijd op. Wanneer haar man Arnoud haar inruilt voor een twintig jaar jongere vrouw, besluit ze dat het genoeg is geweest en dat het tijd wordt om zichzelf op de eerste plaats te zetten.

Mindfulness is niet iets wat je tussendoor kunt doen. Het is een manier van leven. Een manier van zijn. Meer proberen om te leven in het nu.

Claire voelt zich in de steek gelaten en de muren komen op haar af. In een vlaag van verstandsverbijstering meld ze zich aan voor een retraite week middenin het bos, met een groep gelijkgestemde vrouwen. Op zoek naar zichzelf en in de hoop als herboren terug te keren.

Dit is een schitterende plek. Het zonlicht valt diffuus tussen de bomen door en de schaduwen geven een haast sprookjesachtig effect.

Op een prachtige locatie in een boshuisje diep in het bos samen met zes andere vrouwen, blijkt al snel dat niet iedereen met dezelfde intenties gekomen is. Ze had zich deze week zo anders voorgesteld. Was dit een vergissing? Wat heeft deze week voor ze in petto?

Tussen de bomen beweegt wel iets anders. Een schaduw. Daar loopt iemand. Een gebogen gedaante manoeuvreert zich door het struikgewas.

Wanneer een van de medecursisten wordt vermoord, vreest Claire voor haar leven. In wat voor slechte film is ze beland? Wat een rustig weekje had moeten zijn is veranderd in een nachtmerrie.

Opeens klinkt een ijselijke kreet die door het hele bos galmt. Daarna een gekrijs dat door merg en been gaat. Een naar gevoel zet zich als een teek vast in Claires onderbuik. Ze rent naar de plek waar het geluid vandaan komt, de rest volgt haar. Ze heeft een angstig voorgevoel.

Lukt het Claire om hier levend uit te komen en terug te keren naar haar drukke leven?

Always trust your instincts.
They are messages from your soul.

In 2020 maakte schrijfster Anita Kok haar thrillerdebuut met Venijnig spoor. Recent verscheen haar tweede thriller Vrouwenmantel. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Godijn Publishing. Naast schrijfster is Anita een enorme creatieve persoonlijkheid, mooie kunstwerken tekenen en schilderen en workshops en cursussen geven ze kan het allemaal. Ik was heel nieuwsgierig naar Vrouwenmantel en was blij dat ik het boek mocht lezen en recenseren. Wat vond ik ervan?

Leuk weetje; Anita vindt groepsdynamiek erg interessant en wilde graag een verhaal schrijven over een groep vrouwen met onbesproken zaken en intriges en geheimen. En gebruikte dit als uitgangspunt voor haar boek.

Vrouwenmantel bestaat uit 27 hoofdstukken en een afsluitende epiloog, geschreven vanuit hoofdpersonage Claire. Anita start ieder hoofdstuk met een spraakmakende quote. Het eerste hoofdstuk is vrij lang, de rest van de hoofdstukken zijn een stuk korter.

Anita Kok heeft een aangename vlotte schrijfstijl, beeldend in geuren en kleuren alsof je de geuren van het bos en de thee zo zou kunnen ruiken. Maar ook humoristisch, sensueel en enorm spannend. Het verhaal gaat rustig van start en bouwt zich rustig uit, toch weet ze de lezer meteen te pakken en mee te nemen in de yogaweek van de dames. Waarin ze de broeiende, kille onderlinge sfeer waarin de spanningen om te snijden zijn, uitstekend voelbaar heeft weten weer te geven. En dan opeens slaat het verhaal om en kom je in een stroomversnelling terecht waarin Anita met een onverwachte wending toewerkt naar een adembenemend en superspannende finale.

In Vrouwenmantel maken we kennis met een groep totaal verschillende vrouwen. Allen goed uitgewerkt en herkenbaar neergezet. Claire Clemence had na het vroegtijdig overlijden van haar moeder een missie en werd vrouwen cardioloog. Haar man Arnoud verliet haar voor een twintig jaar jongere vrouw en nam zelfs haar hond Bobbi mee. Claire voelt zich belazert en in de steek gelaten, thuis komen de muren op haar af dus ze besluit aan zichzelf te gaan werken. Ze meld zich aan voor een retraite week met gelijkgestemde vrouwen middenin de bossen om tot zichzelf te komen. Joke, de gastvrouw is sacraal therapeute en leidt de mindfulness retraite. Niet bepaald het zweverige typetje wat je hierbij zou verwachten maar een irritante gestreste hoog uit de bol tuthola. En medecursisten, vriendinnen Els en Lies, weduwe Moniek, een echte kroegtijger, yoga lerares Serena en de vreemde Marion. Stuk voor stuk allemaal met hun eigen karakter en persoonlijkheid en ieder hun eigen rugzak aan ervaringen met zich meedragend.

Anita heeft heftige onderwerpen in haar verhaal verwerkt, scheiding, verlies, loslaten, eenzaamheid en nieuwe liefdes. Wat ik uniek vond omdat je dat niet zo vaak meemaakt in een thriller is het thema de overgang. Met als belangrijkste boodschap leven in het hier en nu.

Met Vrouwenmantel heeft Anita Kok een zinderende goed uitgewerkte spannende thriller met broeiende spanningen neergezet, die ze rustig weet op te bouwen en plotseling om laat slaan in een stroomversnelling met adembenemende finale.

Vrouwenmantel, zinderende thriller met adembenemende finale, iets voor jou zo’n retraite weekje? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...