donderdag 13 juli 2023

Voet op eigen bodem - Vannessa Thuyns

Titel: Voet op eigen bodem
Auteur: Vannessa Thuyns
Uitgever: VBK Lab, VBK Media
Genre: Feelgood roman
Verschenen: juni 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789032520342 en  9789032520069
NUR: 340 en 301
Pagina’s: 303

Home is where people notice when you are not there.

Cat van Vleuten studeerde af aan het conservatorium en speel viool op het allerhoogste niveau. Haar leven is tot in de puntjes uitgestippeld door haar vader, hij voorziet een grootse carrière voor haar bij een groot orkest, maar is dit ook hoe Cat haar leven voor zich ziet? Ze vlucht weg voor haar verantwoordelijkheden en volgt haar hart en reist de wereld over, waarvan ze intens geniet. Tot grote frustratie van haar vader, die vindt dat ze haar toekomst vergooid.

Ik vertelde haar ook in alle eerlijkheid dat de gedachte dat ik weer tijdelijk bij mijn ouders zou gaan wonen, me al in Peru deed hyperventileren.

Aan de andere kant van de wereld, ontvangt ze plotseling een verontrustend telefoontje van haar moeder. Haar vader ontsnapte op het nippertje aan de dood en Cat moet halsoverkop noodgedwongen terug naar Nederland. Waardoor ze na anderhalf jaar weer voet op Nederlandse bodem zet.

Dank je wel, dokter Bastiaan Brandt, je bent een held. Je bent de eerste man die ik ooit heb ontmoet die mijn vader op een respectvolle manier de mond weet te snoeren.

In ons kikkerlandje helpt Cat haar vader bij zijn wekelijkse ziekenhuisbezoekjes en ondertussen gaat ze aan de slag als oppas bij de familie Karstens. Het voelt voor Cat alsof de tijd in Nederland heeft stilgestaan, ze voelt zich hier niet echt meer thuis. Haar enige lichtpuntje tijdens de bezoekjes aan het ziekenhuis, is de aanwezigheid van dokter Brandt. Ze worstelt hard met het zoeken naar haar levensdoel en moet er ondertussen voor waken om niet weer op de vlucht te slaan.

Wij, Leendert en Catharina van Vleuten maken geen ruzie. Wij hebben discussies.

Zal Cat ooit nog viool spelen? En lukt het haar om haar levensdoel te vinden? Of slaat ze weer op de vlucht?

Papa, het is mijn carrière, mijn leven, mijn keuze.

Vannessa Thuyns, de zingende schrijfster, een veelzijdige vrouw want naast zingen en schrijven is ze ook nog juf en moeder. In 2019 debuteerde Vannessa met haar feelgood Knetterverliefd bij uitgeverij Dutch Venture Publishing. Inmiddels heeft ze meerdere titels op haar naam staan. Recent verscheen haar nieuwe feelgood Voet op eigen bodem bij VKB Lab. Ik was blij dat ik Voet op eigen bodem mocht lezen en recenseren van VBK Lab. Het was mijn eerste kennismaking met Vannessa Thuyns schrijfwerk, maar zeker niet de laatste. Ze heeft me aangenaam verrast en super nieuwsgierig gemaakt naar haar overige werk.

Leuk weetje; Hoewel Voet op eigen bodem alle ruimte overlaat om er een vervolg aan het breien en Vannessa daar ook regelmatig over gefantaseerd heeft, moest zij de personages toch los laten om aan haar volgende boek te kunnen gaan schrijven. Waar ze inmiddels druk mee bezig is, in 2024 wordt Thuis in het onbekende verwacht. Stiekem had ik een vervolg op Voet op eigen bodem ook wel heel leuk gevonden, maar wie weet ooit?

Voet op eigen bodem bestaat uit 22 mooi vormgegeven hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Cat van Vleuten en speelt zich af in een tijdspanne van ongeveer een halfjaar.

Vannessa Thuyns heeft echt een heerlijke schrijfstijl die je aantrekt als een magneet. Eenmaal begonnen met lezen word je het verhaal in gezogen en vergeet je de wereld om je heen, ik had zelfs geen tijd meer om te drinken, ik kon niet meer stoppen met lezen en was dan ook direct verkocht. Thuyns schrijft beeldend en filmisch waardoor je het verhaal zo voor je ziet en er helemaal in op gaat. Maar ook enorm grappig, er zit veel hilarische humor in het verhaal. Daarnaast ook enorm meeslepend en hartverscheurend.

Vannessa heeft de verhaallijn ontzettend goed uitgewerkt en heeft verrassende elementen aan het verhaal toegevoegd. Met heftige thematiek, uit het leven gegrepen, op een luchtige manier door het verhaal verweven. Vol humor, maar ook vol liefde, hoop, worstelingen en hartverscheurende momenten. Over vriendschap, ouderschap, familie, liefdesverdriet, de puurheid van kinderen, liefde, intimiteit. Maar ook over dromen en de daarbij behorende schuldgevoelens. En de belangrijke en mooie dingen in het leven.
Een hartverwarmende feelgood. Voet op eigen bodem is echt een beleving an sich. Het verhaal leent zich uitstekend voor een feelgoodmovie, ik zou hem zeker kijken.

In Voet op eigen bodem maken we kennis met de eenendertigjarige Cat(harina) van Vleuten. Cat is afgestudeerd aan het conservatorium en is succesvol als violiste. Haar vader voorziet een grote carrière voor haar bij een professioneel orkest maar daar denkt Cat anders over, zij wil liever over de wereld reizen. Dat neemt hij haar uiterst kwalijk en met deze keuze stelt ze hem enorm teleur, hij vindt dat ze haar toekomst vergooid en vindt al dat reizen maar onzin. In zijn ogen is de enige legitieme reden om te reizen voor haar optredens als violiste. Cat volgt haar hart en reist de wereld rond en geniet hier intens van. Tot ze aan de andere kant van de wereld een verontrustend telefoontje van haar moeder ontvangt en ze halsoverkop noodgedwongen terug naar Nederland moet komen. Haar vader ontsnapte op het nippertje aan de dood en Cat is nodig in Nederland. Na anderhalf jaar zet Cat weer voet op de bodem van het boerenlandschap van ons eigen kikkerlandje.

Ook de karakters hebben een liefdevolle touch gekregen waardoor het echte mensen lijken te zijn geworden. De transformatie die ze ondergaan gedurende het verhaal, heel bijzonder hoe je van irritatie naar warme liefdevolle gevoelens voor ze gaat, knap gedaan.
Het conflict tussen Cat en haar vader en de worsteling van Cat op zoek naar haar eigen identiteit, en niet die van haar ouders die denken haar leven compleet voor haar te kunnen invullen. Leendert van Vleuten is een halsstarrige man die veel druk op zijn dochter legt. Ze hebben een moeizame vader dochter relatie, lukt het ze om nader tot elkaar te komen? En haar moeder die onvoorwaardelijk achter haar man blijft staan, geoorloofd of niet. Cat heeft de eigenschap te vluchten wanneer het leven te lastig wordt. Vlucht ze dit keer weer? De grimmige sfeer bij de familie Karstens, kampioen ruzie maken en de kleine Finn en zijn ontwikkelingen. Het hartverscheurende verhaal van de Afghaanse tuinman Amir. En Cats vriendschap met haar beste vriendin Lieke, Lieke is erg veranderd sinds ze moeder van haar dochtertje Nina is geworden. Kinderarts Bastiaan Brandt die de lezers doet wegsmelten en last but not least  bromsnor opa Hoppenbrouwers, echt geweldig.

Met Voet op eigen bodem heeft Vannessa Thuyns een briljante en hartverwarmende feelgood neergezet. Liefde op alle leeftijden. Een beleving an sich, die zich uitstekend leent voor een feelgoodmovie. Met goed uitgewerkte verhaallijn met verrassende elementen en een liefdevolle touch voor de personages die een wonderbaarlijke transformatie ondergaan. Genieten van begin tot het eind, zorg dat je tijd vrijmaakt om door te kunnen lezen.

Voet op eigen bodem, briljante hartverwarmende feelgood roman. Lukt het Cat om haar levensdoel te vinden? Of slaat ze weer op de vlucht? Mustread?



Met dank aan uitgeverij VBK Lab voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...