dinsdag 29 augustus 2023

Dodelijke cocktail - Nadine Barroso

Titel: Dodelijke cocktail
Auteur: Nadine Barroso
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: Augustus 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789461097453, 9789461097620 en 9789461098139
NUR: 332
Pagina’s: 300

Daar proosten we op. Chicks before dicks!

Sisterhood Charlie, Maaike, Tessel, Isabel en Esmee, vijf jonge studentes denken in de zomer van 2003 de vakantie van hun leven te beleven. Zon, zee, feest, drank, vrijheid én mannen in Bella Italia, zijn hier de perfecte ingrediënten voor. Wat willen ze nog meer?

Zorg ervoor dat degene van wie je houdt ook van jou houdt.

Al snel blijkt dat dit niet de vakantie is die ze voor ogen hadden. Door een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen verandert de vakantie al snel in een grote nachtmerrie, die hun levens voorgoed veranderd. Wanneer een van de vriendinnen tot overmaat van ramp vermist raakt, wil de rest nog maar een ding; linea recta terug naar huis.

Het begon in Italië en het zal eindigen in Italië.

Bijna twintig jaar later ontvangt de een na de ander een ouderwetse ansichtkaart met een boodschap uit het verleden. Dit brengt ze in een klap weer terug naar de plek des onheils, waardoor het hele verleden weer opgerakeld wordt. Wie heeft het op ze voorzien? En lukt het ze om de waarheid boven tafel te krijgen? En zullen ze hierbij spreken of voor altijd zwijgen?

Fronti nulla fides.

In 2016 debuteerde schrijfster Nadine Barroso met haar roman Ego. Een jaar later verscheen haar thriller Ken mij niet, welke in juli 2023 opnieuw is uitgebracht door uitgeverij De Crime Compagnie. In 2022 verscheen haar thriller Verraderlijk spel en recent verscheen haar nieuwste thriller Dodelijke cocktail bij uitgeverij De Crime Compagnie. Nadine Barroso was een voor mij nog onbekende auteur, dus ik was heel benieuwd naar haar werk. Ik mocht haar nieuwste boek lezen en recenseren en heb dat met veel plezier gedaan. Het was een aangename eerste kennismaking. Binnenkort begin ik aan Ken mij niet.

Dodelijke cocktail speelt zich af in het heden en het verleden. De hoofdstukken verspringen telkens in de tijd, waardoor je een totaal plaatje van het verhaal krijgt. Nadine neemt ons twintig jaar mee terug in de tijd, naar Italië in 2003, dat wat de vakantie van hun leven had moeten worden maar in werkelijkheid hun levens voorgoed veranderde. En we krijgen een kijkje in het heden, anno 2023.
Het verhaal gaat van start met een zinderende proloog, die start met een dramatische gebeurtenis heel lang geleden.
We beleven het verhaal grotendeels vanuit vriendinnen Charlie en Maaike.

Nadine Barroso heeft een aangename boeiende filmische schrijfstijl die veel spanning en vaart kent. Door middel van korte hoofdstukken, welke van start gaan met een vinnige tekst vanuit een nog onbekend personage, loods ze ons met veel vaart door het verhaal.

De verhaallijn zit gelikt in elkaar met een relatief onschuldige mooie roze cover en dan in werkelijkheid zo’n grillig verhaal. Vanaf het eerste moment begint je brein mee te ratelen en ben je aan het meepuzzelen, terwijl de verdenkingen over en weer vallen, werkelijk iedereen is een verdachte. Nadine weet de spanning steeds verder op te bouwen en met gemene cliffhangers aan de hoofdstukeindes houdt ze je aan het verhaal gekluisterd. Zo komen we steeds een beetje meer te weten en steeds dichterbij de waarheid. Het laatste gedeelte van het boek, kun je niet anders dan in volle snelheid door blijven lezen. Barroso weet de nieuwsgierigheid van de lezer steeds verder op te jagen tot een climax met bijna ondraaglijke spanning.

Ook de karakters zijn heel goed uitgewerkt. In Dodelijke cocktail maken we kennis met een hechte vriendinnengroep. Destijds jonge studentes, inmiddels veertigers met een eigen leven. Sisterhood; Charlie, Maaike, Tessel, Isabel en Esmee gaan in de zomer van 2003 op vakantie in Bella Italia. Ze verblijven in het pittoreske gebied van het Italiaanse Riviera del Concero. Vrijheid blijheid, zon, zee, feest, drank en mannen, wat willen ze nog meer? Maar wel met afspraak Sisters before misters! Door een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen verandert de vakantie al snel in een angstaanjagende bizarre situatie. Wat de vakantie van hun leven had moeten worden ontplooit zich tot een grote nachtmerrie, die hun levens voorgoed veranderd. Wanneer een van de vriendinnen tot overmaat van ramp spoorloos verdwijnt, wil de rest nog maar een ding; linea recta terug naar huis.
Bijna twintig jaar later heeft iedereen zo goed als mogelijk, hun leven weer opgepakt. Tot de een na de ander een ouderwetse ansichtkaart met een boodschap uit het verleden ontvangt. Welke ze een klap terug brengt naar de plek des onheils en het hele verleden weer oprakelt. Wie heeft het op ze voorzien? Lukt het ze om de waarheid boven tafel te krijgen? En zullen ze hierbij spreken of voor altijd zwijgen?

Een scherpe spannende thriller met dito plottwist waardoor wegleggen geen optie meer is. Met veel erotiek (ook als je hier niet van houdt, laat je niet afschrikken, dan nog steeds is dit verhaal de moeite van het lezen meer dan waard) en thema’s als vriendschap en geheimen, huwelijksperikelen, stigma’s en mentale gezondheid, goed door het verhaal heen verweven. Waarom is iemand geworden tot wat hij of zij is geworden? Wanneer is iemand slachtoffer of juist dader? Welke waarheid is de werkelijkheid?

Met Dodelijke cocktail heeft Nadine Barroso een voortreffelijke cocktail gemixt. Onschuldig van de buitenkant, grillig vanbinnen. En heeft daarmee een ingenieuze vinnige thriller afgeleverd. Met scherpe verhaallijn en gemene cliffhangers en goed uitgewerkte karakters. Vol speed opgejaagd naar een bijna ondraaglijke climax. Een aangename eerste kennismaking, die smaakt naar meer.

Dodelijke cocktail, voortreffelijk gemixte cocktail, onschuldig vanbuiten, grillig vanbinnen. Ingenieuze vinnige thriller. Welke waarheid is de werkelijkheid? Aanrader!

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...