vrijdag 22 september 2023

Stikheet - Noortje Brink

Titel: Stikheet
Auteur: Noortje Brink
Uitgever: Loft Books
Genre: Thriller
Verschenen: September 2023
Beschikbaar: Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789047207962
NUR: 305
Pagina’s: 175

Ze voelde zich een koorddanseres die op een slap touw balanceerde. Elk woord, elke blik, elk gebaar kon een misstap zijn.

Elf jaar geleden verloor Diana de liefde van haar leven en bleef achter met haar kleuterzoon Vincent. Toen kwam Ben in hun leven en ontfermde zich over haar en haar zoon. Hij nam ze mee naar Utrecht, daarna krabbelde Diana weer uit het diepe dal.

Dat is het leven, Diaan. Dát is het leven. Ieder kind heeft recht op z’n eigen bult.

Inmiddels is Vincent verandert in een onhandelbare puber en slokt de alledaagse drukte het gezin volledig op. Diana is druk met haar baan als assistente in het gezondheidscentrum en Ben als chef-kok bij restaurant Mum’s in de Utrechtse binnenstad. Hierdoor verliezen ze elkaar steeds meer uit het oog.

Als je toch eens zo kon koken, hoe fijn zou dat zijn! Dan zouden we elke avond genieten.
Maar goed, de deur van de timmerman hangt thuis scheef, de vrouw van de fysiotherapeut krijgt nooit een massage en de relatietherapeut is zelf twee keer gescheiden. Zodra de gasten straks aan hun voorgerechten begonnen, liep zij in haar uppie door Utrecht. De vrouw van de chef-kok.

Wanneer Ben dan ook nog moet werken in de vakantie, ziet Diana het niet meer zitten. Is dit nu haar leven? Ze vindt het maar saai en voorspelbaar, is dit nu wat ze wil? En dan krijgt Ben een ingeving, ze gaan met zijn allen op citytrip naar Utrecht. Hiermee slaan ze twee vliegen in een klap, tijd voor elkaar én Ben kan werken. En Vincent zit om de hoek bij mysteriefriend Zack.

BOEM!
De knal was zo oorverdovend luid dat zijn hand in de lucht bevroor, de vogels zwegen, het verkeer verstomde en de keuken stillag. Utrecht hield de adem in.

Iedereen tevreden zou je denken, maar dan blijkt Utrecht doelwit van een reeks heftige explosies en staat de schrik ze om het hart. Zet dit Diana met beide voeten terug op de grond? Ziet zij de essentie weer van wat echt belangrijk is in haar leven?

And nothing else matters.

Ik bel dol op de boeken van oa Kiki van Dijk. Nu zag ik Noortje Brink al vaker voorbij komen en dacht dat lijkt me wel wat. Recent verscheen het nieuwste boek Stikheet van Noortje Brink bij uitgeverij Loft Books. En ik mocht Stikheet lezen en recenseren. Wat ik dan ook met veel plezier heb gedaan, het werd een aangename eerste kennismaking.

Noortje Brink heeft inmiddels een heel scala aan boeken op haar naam staan. Waar veel auteurs vandaag de dag via social media aardig in de picture staan, verdwijnt Noortje Brink in de anonimiteit, er is niet echt veel informatie over haar te vinden. Een mysterieuze schrijfster dus.

Stikheet bestaat uit 26 hoofdstukken voornamelijk geschreven vanuit hoofdpersonage Diana en een aantal hoofdstukken zijn in cursieve tekst geschreven vanuit een nog onbekend personage. Het verhaal gaat van start met een beklemmend, huiveringwekkend eerste hoofdstuk. Hiermee heeft ze de aandacht van de lezer direct te pakken en wil je alleen maar heel snel doorlezen.

Noortje Brink heeft een zeer prettige en beeldende schrijfstijl met een verslavende werking, dit heeft als resultaat dat eenmaal begonnen met lezen je het boek eigenlijk niet meer weg kunt leggen. Ik begon ‘s avonds laat met even een beginnetje te maken aan een nieuw boek en de volgende dag had ik hem al uit. Dat is voor mijn doen heel erg snel. Het verhaal is realistisch en puur geschreven, grappig, spannend en niet mooier gemaakt dan het is.

In Stikheet maken we kennis met de drieënveertigjarige Diana Slingerland. Diana is getrouwd met Ben en moeder van een zestienjarige zoon, Vincent. Diana heeft het niet makkelijk gehad, ze is weduwe, haar eerste echtgenoot overleed toen Vincent nog maar vijf jaar oud was. Gelukkig was daar Ben, met zijn drieën verhuisden ze naar de provincie Utrecht om een nieuw leven op te bouwen. Ben beschouwt Vincent als zijn eigen zoon en samen hebben ze hem opgevoed. Inmiddels is hij een eigenwijze opstandige en onhandelbare puber geworden, ze weten niet goed wat ze met hem aanmoeten? Hij drijft zijn ouders tot waanzin en het enige wat belangrijk voor hem is, is zijn mysteriefriend Zack.
Diana werkt als assistente in het gezondheidscentrum en Ben is chef-kok bij restaurant Mum’s in de Utrechtse binnenstad. Door verschillende werkschema’s en werk boven privé te stellen, zien ze elkaar maar weinig. Hierdoor zijn ze in een sleur beland. En dan moet Ben de vakantie ook nog doorwerken. Diana is niet blij, ze vindt alles maar saai en voorspelbaar geworden en vraagt zich af; Is dit nou alles? Totdat Ben een ingeving krijgt en ze op Citytrip naar Utrecht gaan, zo slaan ze twee vliegen in een klap, en wat meer tijd voor elkaar en Ben kan doorgaan met werken. Plus vriend Zack woont in Utrecht. Iedereen tevreden zou je denken, maar dan wordt Utrecht doelwit van heftige explosies en slaat de schrik ze om het hart.

Het verhaal is echt een aanrader voor lezers die net als ik gek zijn op de boeken van oa Kiki van dijk, maar ook Linda van Rijn en Suzanne Vermeer. Ik heb me er echt prima mee vermaakt en zou zo het volgende boek en de voorgaande boeken van Noortje Brink ook lezen. De verhaallijn en karakters zitten goed in elkaar, zelfs totaal anders dan ik in eerste instantie dacht. Met een verrassende plotwending. Het verhaal leest als een sneltrein en de gespannen sfeer, de dreiging en paniek zijn voelbaar overgebracht. Evenals de struggles waar Diana tegen aanloopt, haar zeker en onzekerheden, de daarbij behorende twijfels, frustraties, verwijten, onmacht en onbegrip, het verdriet en de eenzaamheid, en de angst en ook boosheid zijn goed uitgewerkt. Zal Diana er voor zichzelf achter komen wat echt belangrijk voor haar is in het leven?

Met Stikheet heeft Noortje Brink een heerlijke thriller neergezet. Een verhaal dat leest als een trein met verslavende werking, wat net iets anders in elkaar steekt dan je vooraf verwacht en verrassende plotwending. Staat garant voor een aantal uur leesplezier. Iedereen kent Kiki van Dijk, Linda van Rijn en Suzanne Vermeer, Noortje Brink behoort ook tot dit rijtje en zou wel wat meer in de picture mogen komen te staan. Ze heeft mij in ieder geval aangenaam weten te verrassen.

Stikheet, spannende en verslavende thriller, zal Diana ontdekken wat echt belangrijk is voor haar? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...