zondag 15 oktober 2023

Gebonden angst - Sheila Devaro

Titel: Gebonden angst, deel 1
Auteur: Sheila Devaro
Uitgever: MH Books
Genre: Roman
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789492792402
NUR: 343
Pagina’s: 328

Jij. Bent. Van. Mij.

Lindsay genood van het leven, tot de relatie met haar vriend Jacob een bizarre wending nam. Van het een op het andere moment transformeerde Jacob in een monster en werd de liefdevolle relatie er een vol geweld. Jacob denkt haar te bezitten en Lindsay moet continu op haar tellen passen, een nieuwe uitbarsting ligt constant op de loer. De agressie neemt steeds extremere vormen aan en de klappen volgen elkaar in steeds hoger tempo op.

Ik haal opgelucht adem, in de veronderstelling dat het voorbij is. Maar als hij zich heel snel terug in mijn richting draait, weet ik dat ik het mis heb.

Tegen beter weten in blijft Lindsay hopen dat Jacob ooit weer de man wordt, op wie ze verliefd werd. Ze verlangt naar een normaal leven en zoekt een uitweg uit alle ellende, maar zit vast in de uitzichtloze situatie, die ze angstvallig verborgen probeert te houden.

Zijn aanraking voel ik op elke plek van mijn lief, waardoor er een warm, tintelend gevoel door me heen stroomt. Dat deze man iets met me doet kan ik niet meer ontkennen, maar het is het laatste wat ik wil.

Tijdens haar werk ontmoet ze Stef, hij brengt haar compleet in verwarring. Hij maakt iets bij haar los, wat ze nooit meer dacht te kunnen voelen. De chemie tussen Lindsay en Stef is gigantisch. Toch is het allemaal niet zo makkelijk als het lijkt, verloren in het verleden en heden hebben ze beide een torenhoge muur om zichzelf heen gebouwd. Lindsay zit vast in een web van angst, hoe kan zij ooit nog een man vertrouwen? En hoe komt ze los uit de klauwen van Jacob?

De weidse ruimte, de takken van de hoge boom die zachtjes heen en weer deinen, de wolken die voorbijdrijven waarin ik figuren probeer te ontdekken. Ik ben aan het genieten, totdat ik twee armen om mijn middel voel.

Zullen ze elkaar vinden en hun diepste en donkerste geheimen aan elkaar blootgeven? En ooit weer ervaren wat echte liefde is? Lukt het ze om het geloof, de hoop, de liefde en het vertrouwen in de wereld terug te vinden of zijn ze voor altijd verloren?

Mijn hand die hevig tekeergaat, hangt tussen ons in als bewijs van het gif dat ons elke seconde meer uit elkaar drijft.

Vandaag verschijnt Gebonden angst van schrijfster Sheila Devaro bij uitgeverij MH Books. Sheila schreef al meerdere korte verhalen voor de alom bekende verhalenbundels van MH Books. Met Gebonden angst komt haar grootste droom uit, het schrijven van haar eigen boek. En wauw wat voor een boek, een waarvan ik diep onder de indruk ben!
Voor de blogtour die uitgeefster Miranda Hillers en Sheila Devaro organiseren rondom de release van Gebonden angst, mocht ik het boek al vooruit lezen. Wat ik dus ook met heel veel plezier heb gedaan. Vandaag mag ik mijn recensie met jullie delen.

Leuk weetje;
Dit intense verhaal heeft jarenlang door Sheila’s hoofd gespookt voor het daadwerkelijk tot publicatie is gekomen, Stef en Lindsay hebben haar vele slapeloze nachten bezorgd. Menigmaal begon ze met schrijven om het vervolgens weer aan de kant te gooien en het toch maar weer op te pakken, ze dacht dat het boek er nooit zou komen. Ze zorgden er uiteindelijk voor dat Sheila verliefd werd op het schrijven en wat ben ik daar blij om want deze schrijfster heeft talent!

Gebonden angst is deel een van een tweeluik en bestaat uit 37 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Lindsay en Stef. De meeste tijd wordt het verhaal vertelt vanuit Lindsay. Sommige stukken zijn in cursief geschreven, hierin neemt Sheila je mee terug in de tijd. Het verhaal gaat van start met een zeer schrijnend en angstaanjagend eerste hoofdstuk, waaruit direct duidelijk wordt dit wordt een heftig verhaal. Let op het verhaal heeft een trigger warning voor huiselijk geweld!

Sheila Devaro heeft een heerlijke schrijfstijl, filmisch, meeslepend, spannend en levensecht. Het verhaal leest alsof je naar een film kijkt en is zo levensecht geschreven, van het lezen alleen al kreeg ik het Spaans benauwd, echt heel knap gedaan. Vanaf het begin zuigt het verhaal je aan als een magneet en laat je zelfs na het lezen niet meer los. Ik was en ben volledig in de ban van dit intense boek.

In Gebonden angst maken we kennis met Lindsay en Stef. Lindsay is zevenentwintig en dochter van Ethan Shaw, de grootste en rijkste zakenman van de stad. Ze groeide op bij haar vader en is succesvol in haar werk bij interieurbureau Stone Works. Haar werk is een van de weinig dingen waar ze nog plezier aan beleeft. Ze genoot van het leven tot haar relatie met Jacob een nare wending nam, van het een op het andere moment transformeerde de liefdevolle relatie in een gewelddadige relatie en veranderde Jacob in een monster. Hij beheerst haar hele leven, Lindsay moet continu op haar tellen passen, het gevaar van een nieuwe uitbarsting ligt constant op de loer, de agressie neemt steeds extremere vormen aan en de klappen volgen elkaar in steeds sneller tempo op. Tegen beter weten in blijft ze hopen dat hij ooit weer de lieve man zal zijn op wie ze destijds verliefd werd, ze verlangt terug naar de tijd toen alles nog normaal was en hoopt op een uitweg naar een beter leven. Maar ze zit vast in een uitzichtloze situatie, die ze angstvalling voor de buitenwereld verborgen probeert te houden, een last die ze helemaal alleen draagt.

Wanneer ze voor een nieuw project eigenaar Stef Taylor van reclamebureau Ragz ontmoet is de verwarring in haar leven compleet. Hij is veruit de knapste man die ze ooit zag, met zijn lichtblauwe ogen is hij onweerstaanbaar, hij brengt gevoelens bij haar naar boven waarvan ze niet had verwacht deze ooit nog te voelen. Maar hoe komt ze uit uit de klauwen van Jacob? En hoe kan ze ooit nog een man vertrouwen, nadat ze al haar vertrouwen verloren is? Ook Stef voelt deze gigantische aantrekkingskracht, maar ook hij draagt een behoorlijke rugzak met zich mee. Beide verschuilen zich achter een torenhoge muur die ze om zich heen hebben opgebouwd, lost in this world. Vinden ze elkaar ondanks al hun trauma’s en durft Lindsay haar diepste en donkerste geheimen bloot te geven en zal Stef zich over haar ontfermen? Zullen ze samen vechten tegen hun demonen? En ooit weer ervaren wat echte liefde is? Of haalt het verleden ze in? Lukt het ze om het geloof, hoop, de liefde en het vertrouwen in de wereld terug te vinden of zijn ze voor altijd verloren?

Dit verhaal wow wow wow! Gebonden angst is zo heftig, overweldigend, huiveringwekkend en intens, echt zo levensecht geschreven, chapeau!
MH Books heeft wederom groot talent tevoorschijn getoverd.
Sheila Devaro is onder de huid van haar personages gekropen, waardoor je de angst in iedere vezel van je lichaam kunt voelen, alleen van het lezen krijg je het al Spaans benauwd. Heen en weer geslingerd tussen gevoelens, de blind woede en razernij, altijd leven in angst, het  verhaal slokt je op en leest als een waargebeurde thriller. Heel realistisch geschreven, de flashbacks en de paniekaanvallen. Een siddering, telkens weer opnieuw, zo adembenemend spannend.
De thematiek die Devaro voor haar verhaal heeft aangesneden is heel zwaar en heftig, huiselijk geweld, mishandeling en stalking, trauma’s en PTSS en bindingsangst, desondanks is het verhaal prima te doen. Het is heftig, meeslepend en sommige momenten zijn juist luchtig en grappig en natuurlijk ontbreekt ook de erotiek niet in dit verhaal, om het evenwichtig te houden.
Het leed achter gesloten deuren, de doodsangsten wanneer liefde veranderd in haat. Een complex aangrijpend verhaal vol kwetsbaarheid, aantrekken en afstoten, wat raakt.
De spanning wordt steeds verder opgevoerd naar een bloedstollende climax en sluit af met een gigantische cliffhanger, maar niet getreurd, er komt een vervolg op het verhaal van Stef en Lindsay.

Met Gebonden angst heeft Sheila Devaro een intense, overweldigende levensechte roman neergezet. Waarin zij onder de huid van haar karakters is gekropen wat resulteert in voelbare angst in iedere vezel van je lichaam. Het verhaal slokt je op en leest als een waargebeurde thriller en laat je zelfs na het lezen niet meer los. Het leed achter gesloten deuren vol heftige thematiek. Ik kijk uit naar het vervolg van Stef en Lindsay. En heb er weer een favoriete auteur bij op mijn lijstje.

Gebonden angst, intense overweldigende levensechte roman die leest als een waargebeurde thriller. Waar ligt voor jou de harde grens? Mustread!



Met dank aan uitgeverij MH Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...