donderdag 23 november 2023

De lijst - Marelle Boersma

Titel: De lijst
Auteur: Marelle Boersma
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: September 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789461098085, 9789461098221 en 9789461098207
NUR: 332
Pagina’s: 330

Zoek altijd onder het oppervlak. Aan het oppervlak vind je de feiten, maar verder houdt het alles verborgen. Pas als je graaft kom je de diepere waarheid tegen, waar kennis vanuit je intuïtie komt bovendrijven.

Archeologe Erin werkt 
bij Naturalis in Leiden, waar zij dagelijks door de oudheid heen reist. Op ontdekkingstocht naar het het verhaal achter de levens van de dieren wiens botten ze hebben gevonden en onderzoeken. Erin is verloofd met Wim en is gek op Astrid, haar adoptiemoeder.

Ineens duikt er een gedachte op. Die groeit daarna uit tot een niet weg te duwen vraag die als een fel alarmlicht in mijn hoofd knippert.

Patissier Charlotte woont in het Franse Orléans, waar zij haar eigen bakkerij heeft en doet mee aan dé wedstrijd binnen haar vakgebied, welke de prestigieuze  titel Meilleur Ouvrier de France op kan leveren.

Het hangt als de nevel om ons heen, als een bijna ondoordringbare wand.

Couturier Max uit het Italiaanse Milaan heeft het inmiddels ver geschopt in de modewereld en hoopt tijdens de fashionweek de klapper van zijn carrière te kunnen slaan.

Er is niet echt iets gebeurd, maar toch blijft het akelige gevoel dat ik in de gaten gehouden word als een jeukende muggenbult achter.

Wanneer Erins adoptiemoeder plotseling overlijd staat haar leven totaal op zijn kop. Haar moeder wilde haar iets belangrijks vertellen, maar nu zal ze nooit te weten komen wat ze haar moest vertellen? Waar was haar moeder mee bezig en wat wilde ze haar zo dringend vertellen?

Die botten houden al miljoenen jaren hun geheimen vast, dus die paar weken extra maakt niet uit.

Wat hebben een archeologe, patissier en een beroemde modeontwerper met elkaar te maken? Behalve dat ze alle drie succesvol zijn in hun werk? En wat is er toch met de lijst?
Met gevaar voor eigen leven gaat Erin op zoek naar wat haar moeder haar wilde vertellen. Zal ze ooit antwoord krijgen op al haar vragen of zal het verleden voor altijd in stilte zwijgen?

Er is altijd een opening te vinden, hoe donker het leven ook is. Focus op het licht.

Marelle Boersma debuteerde in 2005 met haar thriller Nephila’s netwerk. Inmiddels heeft een heleboel thrillers, een aantal korte verhalen en een autobiografische roman, op haar naam staan. In veel van haar thrillers schrijft Marelle over actuele misstanden, gebaseerd op waargebeurde verhalen, zo ook in De lijst, haar nieuwste thriller die in september verscheen bij uitgeverij De Crime Compagnie. De lijst, je kon er niet omheen, het boek heeft de afgelopen periode veel in de picture gestaan. Ik mocht het boek lezen en recenseren en was erg heel benieuwd naar.

De lijst bestaat uit 67 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Erin, Charlotte en Max en gaat van start met een meeslepend eerste hoofdstuk, wat zich afspeelt in 2023.

Marelle Boersma heeft een toegankelijke schrijfstijl, welke aangenaam leest. Door de pakkende en beeldende wijze van schrijven zie je alles zo voor je en ga je helemaal op in het verhaal. Boersma start het verhaal in het heden, 2023 en neemt ons vervolgens mee op een spannende reis bijna dertig jaar terug in de tijd, naar het Ierland van 1995. Wat voor leed heeft zich daar voltrokken?

In De lijst maken we kennis met Erin, Charlotte en Max. Erin Reinders werkt als archeologe in het natuurhistorisch museum Naturalis, in Leiden waar zij haar werk met passie ten uitvoer brengt. Dagelijks reist ze miljoenen jaren terug in de tijd, op ontdekkingstocht naar het levensverhaal van de dieren wiens botten ze gevonden hebben. Erin is verloofd met Wim, de liefde van haar leven. Sinds het overlijden van haar adoptievader, zijn haar adoptiemoeder Astrid en zij nog meer naar elkaar gegroeid. Wanneer Astrid totaal onverwacht overlijd staat Erins leven op zijn kop. Haar moeder moest haar iets belangrijks vertellen, maar nu zal ze nooit meer weten wat dat was? Ze gaat gebukt onder schuldgevoelens en de vragen blijven maar door haar hoofd spoken. Waar was haar moeder mee bezig? En wat wilde ze haar zo dringend vertellen?
Charlotte Moreau emigreerde jaren geleden samen met Faye naar Frankrijk, waar zij samen hun eigen bakkerij zijn begonnen. Inmiddels is Charlotte een uitmuntende patissier in het Franse Orléans. Haar werk is haar grote passie en ze probeert mee te dingen naar de prestigieuze titel van de Meilleur Ouvrier de France, dat is de belangrijkste wedstrijd en titel in haar vakgebied.
Max O’Connor kwam twintig jaar geleden als twintiger naar het Italiaanse Milaan om het daar te gaan maken. Hospita Mimi heeft zich over hem ontfermd en leerde hem alles over de modewereld en inmiddels heeft Max het geschopt tot bekende couturier en modekoning van Milaan. Hij hoopt zijn klapper te kunnen maken met het pronkstuk van zijn carrière tijdens de fashionweek.
Wat hebben een archeologe, patissier en een beroemde modeontwerper met elkaar gemeen? Behalve dat ze alle drie succesvol zijn in hun werk? En wat is er toch met de lijst? Met gevaar voor eigen leven gaat Erin op zoek naar de wat haar moeder haar wilde vertellen. Zal ze ooit antwoord krijgen op al haar vragen of zal het verleden voor altijd in stilte zwijgen?

Het is lastig om te bepalen wat ik over dit boek met jullie kan delen want ik wil namelijk absoluut niet teveel prijsgeven. Het verhaal is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen die geëtst staan in de geschiedenis van Ierland, verweven met fictie. Marelle kwam op het idee door een krantenartikel wat haar onder ogen kwam. Alles rondom dit boek is mysterieus en dat moet het ook eigenlijk wel blijven zodat je zoveel mogelijk onwetend het verhaal in gaat. Het is heel dapper dat Marelle Boersma dit boek heeft durven schrijven, de gebeurtenissen zijn namelijk echt shockerend en gruwelijk, maar het is wel een verhaal dat verteld moest worden.
Het verhaal en de verhaallijnen zijn heel goed uitgewerkt, hierdoor is het een verhaal wat inslaat als een bom, geworden. Tijdens het lezen is de spanning voornamelijk onderhuids aanwezig, de dreigende mysterieuze sfeer zorgt ervoor dat het een enorm meeslepend verhaal is geworden waarin de verdenkingen over en weer vallen. De onderwerpen van dit verhaal zijn zoals aan Marelle wel besteed is, zeer heftig en shockerend en meer ga ik er niet over vertellen.

Met De lijst heeft Marelle Boersma een gruwelijke thriller neergezet, met zeer heftige thematiek. Een verhaal dat verteld moest worden, wat inslaat als een bom, gebaseerd op ware gebeurtenissen verweven met fictie. Iets waar Boersma naar mijn mening in uitblinkt.

De lijst, gruwelijke meeslepende thriller, een verhaal dat geschreven moest worden, ware gebeurtenissen verweven met fictie. Spreken of voor altijd zwijgen? Aanrader!Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...