dinsdag 28 november 2023

De smaak van harteschijn - Ine Maria Kiekens

 

Titel: De smaak van harteschijn
Auteur: Ine Maria Kiekens
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood novelle
Verschenen: November 2023
Beschikbaar: Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789047208716 en 9789047208709
NUR: 340
Pagina’s: 124


Het lukt me nog net om niet te gaan stampvoeten, maar het kind in mij dat zelf ooit droomde van een sprookjeshuwelijk met alles erop en eraan en tot nog toe haar zin niet heeft gekregen, dringt zich steeds meer op de voorgrond.


Mandy volgde haar droom en startte haar eigen bedrijf Tarte à deux vanuit haar keuken, die wegens succes uit zijn voegen barstte. Inmiddels runt ze de bruidstaartenwinkel vanuit een authentiek pand, samen met meesterbakker Jonas en administratieve duizendpoot Marcel.

Over achtenveertig uur sta ik oog in oog met mijn ex. Mijn ex, met wie ik drie jaar samen ben geweest. Mijn eerste liefde. En ook mijn enige.

Iedereen wil een bruidstaart van Mandy, zo ook haar ex François. De schrik slaat haar om het hart wanneer haar ex samen met zijn verloofde een taart bij haar wil bestellen. Is dit toeval of een trap na? Met François weet je het immers maar nooit, die krijgt altijd wat hij hebben wil.

Gewapend met schalen vol lekkers, de glazen en de champagne gaan we de andere kamer binnen, maar we konden evengoed een ander tijdperk zijn binnengestapt, en wel dat van de ijstijd.

Mandy heeft wel voor hetere vuren gestaan en haar klanten verdienen enkel het beste. De confrontatie met François is vervelend, Mandy doet wel alsof ze happy is als single maar ondertussen knaagt het aan haar. Jonas heeft een plan waarmee ze François voor de gek houden, maar wie houden ze hier nu eigenlijk mee voor de gek? Ze brengt zichzelf in een lastige positie en weet ze zichzelf hier ooit nog uit te redden?

Is het toevallig drie op een rij?
François, Jonas en Levi? De Heilige Drie-eenheid?

Schone schijn of ware liefde?

In zoete en zure dagen.

Ine Maria Kiekens won de schrijfwedstrijd Dubbelleven van uitgeverij Loft Books en debuteerde in november met haar novelle De smaak van harteschijn. Hiermee kwam haar meisjesdroom om ooit een boek te schrijven uit. Wanneer ze geen les geeft of schrijft zijn haar hobby's feelgoodboeken lezen en bakken in de keuken, een ideale mix voor het schrijven van een super leuke feelgood novelle.

De smaak van harteschijn bestaat uit 18 hoofdstukken en sluit af met een epiloog. Het verhaal is geschreven vanuit hoofdpersonage Mandy. Het verhaal gaat origineel van start en sluit ook in stijl af, heel leuk bedacht.

Ine Maria Kiekens heeft een toegankelijke vermakelijke schrijfstijl, dit in combinatie met haar beeldende en grappige schrijfstijl resulteert erin dat eenmaal begonnen met lezen je heel graag verder wilt blijven lezen. Ik heb me er prima mee vermaakt tijdens een aantal drukke dagen, het verhaal heeft gezorgd voor de benodigde ontspanning.

In De smaak van hartschijn maken we kennis met Mandy de Laet. Na een gestrande relatie volgde Mandy haar droom en startte haar eigen bedrijfje Tarte à deux vanuit haar keuken. Bakken en decoreren is haar grote passie en inmiddels blijkt ze met Tarte à deux een succesformule in handen te hebben, iedereen wil een bruidstaart van Mandy. Haar keukentje werd te klein en ze verhuisde naar een authentiek pand waarin ze haar eigen bruidstaartenwinkel opende. Samen met bakker Jonas Groenewegen, vormt ze een gouden team en werken ze hard om hun goede naam hoog te houden.
De schrik slaat haar om het hart wanneer haar ex François, samen met zijn verloofde, werkeloze actrice Aline van Wijck, een bruidstaart bij haar wil bestellen. Is dit toeval of een natrap? Met François weet je het immers maar nooit. Ze heeft wel voor hetere vuren gestaan en aangezien haar klanten enkel het allerbeste verdienen gaat ze ervoor. De confrontatie met François is vervelend, hij lijkt het allemaal perfect voor elkaar te hebben, waardoor Mandy zich minderwaardig voelt. Ze doet wel alsof ze een happy single is, maar is ze dat ook echt? Haar familie legt veel druk op haar omdat ze vinden dat ze aan de man moet. En daar is Jonas met een plan, waarmee ze haar naïeve zelf in een lastige positie brengt, hoe redt ze zich hier ooit nog uit?

Met De smaak van harteschijn heeft Ine Maria Kiekens een echte feelgood novelle gebakken. Geen ingewikkeld verhaal, maar gewoon alle ingrediënten voor een smaakvol verhaal. Leuke en goed uitgewerkte verhaallijnen, altijd knap in een betrekkelijk kort verhaal wat toch af is en ook nog verborgen boodschappen bevat. Met typische karakters, hardwerkende mensen versus extreme veeleisende figuren. Lieve naïeve Mandy heeft hart voor haar zaak. Bakker Jonas en zij waren collega’s bij Hotel Rozenrood en vormen nu het perfecte team bij Tarte à deux. Met behulp van administratieve duizendpoot Marcel. Haar moeder is een wandelende krant en haar beste vriendin Alicia staat aan het hoofd van vijfsterrenhotel Hof van Erin. Jonas, waarom is hij nog single? En zijn verborgen kanten en zijn broer(tje) Levi. En dan de egoïstische miljonairszoon François en zijn voormalige actrice Aline.
Een verhaal om lekker even een paar uur te genieten, bij voorkeur met iets lekkers erbij. Ik ben benieuwd naar het volgende schrijfwerk van Ine.

De smaak van harteschijn, perfect gebakken feelgood novelle, schone schijn of ware liefde? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...