donderdag 21 december 2023

De huizenruil - Noortje Brink

Titel: De huizenruil
Auteur: Noortje Brink
Uitgever: Loft Books
Genre: Thriller, novelle
Verschenen: November 2023
Beschikbaar: Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789047207986 en 9789047207993
NUR: 305
Pagina’s: 103


Voor sommige mensen is de waarheid een rekbaar begrip.

Om hun vijfjarig jubileum te vieren en om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen gaan Sieb en Anna vakantie vieren in Brussel, de geboorteplaats van Anna. Hiervoor doen ze mee aan een vakantie huizenruil, de eigenaren trekken een maand lang in hun Amsterdamse appartement en zij in dat van hun in België. Lekker goedkoop en een goed plan, dachten ze.

We hebben hier niets, maar we kunnen wel asperges eten.

Dat liep alleen even net iets anders dan ze hadden gedacht. Anna krijgt nog voor vertrek vervelend nieuws en is er met haar hoofd niet bij en dan gedraagt Sieb zich ook nog raar, ze is bang dat hij iets voor haar verborgen houdt. Het appartement blijkt in werkelijkheid een grote teleurstelling te zijn en lijkt zelfs niet eens op de foto’s.

Het was alsof hun harten elkaar raakten, alsof ze samenvloeiden.

Wanneer ze denken alles te hebben gehad worden ze ook nog lastig gevallen door onverwacht bezoek. Is dit alles een foutje of zijn ze belazerd?
Anna wil nog maar een ding, met gierende banden terug naar huis.

Op dat wij elkaar nooit meer vergeten, schat.

In september las ik Stikheet van schrijfster Noortje Brink met veel plezier. In november verscheen alweer haar volgende novelle De huizenruil welke ik mocht lezen en recenseren van uitgeverij Loft Books. Noortje Brink schrijft in razend snel tempo en heeft al heel wat verhalen op haar naam staat, toch doet dit niet af aan de kwaliteit van haar boeken. Haar schrijfstijl doet mij altijd denken aan die van Kiki van Dijk, niks mis mee! Aangezien ik fan ben van haar schrijfwerk. Ben ik over De huizenruil ook weer zo enthousiast? Lees met me mee...

De huizenruil is zoals ik al schreef dus een novelle en bestaat uit 24 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonages Anna en Sieb, dit wordt afgewisseld met een aantal hoofdstukken geschreven in cursieve tekst vanuit een onbekende naargeestige man. En gaat van start met een meeslepend eerste hoofdstuk.

Noortje Brink kan schrijven als de beste en heeft een ontzettend fijne schrijfstijl, het lezen van haar verhalen gaat echt vanzelf, daar hoef je totaal geen moeite voor te doen. Vanaf de eerste pagina weet ze de aandacht van de lezer te pakken en vanaf dat moment vliegen de bladzijdes voorbij en eenmaal begonnen met lezen dan moet het verhaal ook in een ruk uitgelezen worden. Haar manier van schrijven is zo beeldend dat je Brussel bijna kan ruiken en proeven.

In De huizenruil maken we kennis met Anna en Sieb. Sieb en Anna zijn al vijf jaar samen en wonen in een appartement in Amsterdam. Anna werkt in een café en Sieb werkt op een accountantskantoor. Om hun jubileum te vieren gaan ze samen op vakantie naar Brussel, de stad waar Anna opgroeide. Een maand lang heerlijk samen genieten, zonder de dagelijkse beslommeringen en tegen niet al te duur. Een huizenruil leek ze wel een goed idee, via een website kwamen ze in contact met een ander stel en zo geschiedde de ruil. Alleen dat liep ietsje pietsje anders dan ze zich hadden voorgesteld.
Anna krijgt nog voor vertrek vervelend nieuws en maakt zich zorgen, ze is er met haar hoofd niet bij, en dan gedraagt Sieb zich ook nog raar, ze heeft het gevoel dat hij iets voor haar achter houdt. En dat terwijl ze afspraken altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Het appartement blijkt in werkelijkheid een grote teleurstelling en ziet er echt totaal anders uit dan op de foto’s. Wanneer ze denken alles te hebben gehad worden ze ook nog lastig gevallen door ongewenst bezoek. Is dit een foutje of zijn ze belazerd? Anna wil nog maar een ding, met gierende banden terug naar huis.

Een novelle en dan zo het verhaal uit kunnen werken, met goed uitgewerkte verhaallijnen en ingeleefd in de personages, dat blijf ik een kunst op zich vinden. Spanning, emotie en een onverwachte plotwending. Van de cursieve verhaallijn blijft echt tot het allerlaatste moment onduidelijk wat die ermee te maken heeft? En dan valt het plot plots volledig in elkaar en zijn alle eindjes rond, mooi bedacht. Het verhaal kent actuele aangrijpende thematiek die op de juiste en realistische manier door het verhaal is verweven en dan doel ik op Anna en haar moeder. Ik ga er niks over verklappen, dat mag je zelf lezen. Durf jij nog mee te doen aan een vakantie huizenruil?

Met De huizenruil heeft Noortje Brink een heerlijke spannende meeslepende novelle neergezet. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en karakters en een onverwachte plotwending. Garant voor een paar uur heerlijk leesplezier.

De huizenruil, spannende meeslepende novelle. Vakantiehuizenruil yes or no? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij Loft Books voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...