woensdag 20 december 2023

Doden praten niet - Tamara Geraeds

Titel: Doden praten niet
Auteur: Tamara Geraeds
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Paperback, Ebook
ISBN: 9789461098115 en 9789461098245
NUR: 332
Pagina’s: 304


Geen greintje begrip of medeleven toonde hij. Sterker nog, hij was nog botter dan het oude vleesmes in de keukenla.


Sinds drie maanden is al Maud haar hoop vervlogen. Alsof de dood van haar vader al niet erg genoeg was, bleef ze achter met schulden, raakte ze haar baan kwijt en tot overmaat van ramp werd ze ook nog dakloos. Van een warm thuis naar de winterse kou op straat, leeft ze nu als zwerver bedelend naar voedsel en wanhopige op zoek naar een uitweg uit deze hel.

Daarnaast geeft de warmte die via zijn vingers in de mijne stroomt me om de een of andere reden weer wat hoop. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Ze staat op het punt van opgeven, de enige uitweg die haar nog rest is de dood. Tot een wildvreemde passant op straat haar de hand reikt. Hij biedt haar hulp in de vorm van onderdak en voedsel maar voor wat hoort wat! Hij wil dat Maud hem helpt bij zijn meedogenloze wraakplan.

Nu ben ik zonder zwemvest in het diepe gesprongen.

Reddeloos verloren beseft Maud dat ze geen kant meer op kan en stemt toe in dit plan van waanzin. Ze laat haar oude leven op straat achter zich in de hoop daarmee van de ellende verlost te zijn, niet wetende waarin ze beland. Uit angst om weer alles te verliezen, is ze hard op weg het allerbelangrijkste kwijt te raken; zichzelf.

In mijn hoofd tuimelen gedachten over elkaar als hamsters in een looprad.

Was dit het allemaal waard? Waar ligt voor haar de grens?

Het koninkrijk is uit elkaar gespat en de onderdanen zijn vrij.

Tamara Geraeds debuteerde in 2012 met Nergens bij uitgeverij Kluitman en in 2017 verscheen haar eerste thriller Echo bij Kabook Uitgevers. Begin dit jaar verscheen haar thriller Woede bij uitgeverij De Crime Compagnie en in oktober volgde de thriller Doden praten niet.

Een boek met een wel heel opmerkelijke titel, wat kun je daar nu van verwachten? Ik had werkelijk geen idee. De achterflaptekst sprak me aan en ik dacht het is een boek van De Crime Compagnie dus het moet bijna wel goed zijn, dus nieuwsgierig en zonder verwachtingen begon ik met lezen. Voor mij de eerste kennismaking met Tamara haar schrijfwerk en ik moet zeggen dat ze me aangenaam heeft weten te verrassen.

Leuk weetje; in het verhaal is een rolletje voor Mickey de kat, Mickey is gebaseerd op een kat uit Tamara’s jeugd.

Doden praten niet bestaat uit 46 hoofdstukken en een afsluitende epiloog. Het verhaal is geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Maud en een nog onbekende kraker en gaat van start met een intrigerend eerste hoofdstuk waardoor je direct het verhaal in worden gezogen. Dat is zo gebleven gedurende het gehele verhaal. Tamara Geraeds heeft een enorme vlotte schrijfstijl met veel vaart. Spannend, mysterieus en met een diepzinnige ondertoon.

In Doden praten niet maken we kennis met Maud. Alsof de dood en het verlies van haar vader al niet erg genoeg waren, bleef ze achter met schulden, raakte tot overmaat van ramp haar baan kwijt en kwam ze drie maanden geleden op straat te staan. Moederziel alleen en nog maar een schim van wie ze ooit was, gaat ze nu als zwerver door het leven. Van een warm thuis naar de winterse kou op straat, bedelend naar voedsel en zoekend naar een uitweg uit deze ellende.

Ze is de hoop en de moed aan het verliezen en staat op het punt om op te geven, haar ideeën zijn op, de enige uitweg die er voor Maud nog rest is de dood. Tot ze aangesproken wordt op straat door een wildvreemde man die haar de hand reikt. Hij wil haar helpen en biedt haar eten, onderdak en warmte, maar daar moet ze wel iets voor doen. In ruil voor dit alles moet Maud hem helpen bij zijn meedogenloze wraakplan.

Ten einde raad en reddeloos verloren stemt Maud toe en gaat mee in dit plan van waanzin en laat haar oude leven op straat, achter zich, in de hoop daarmee uit de goot te krabbelen. Uit angst om weer alles kwijt te raken is ze hard op weg zichzelf kwijt te raken Was het dit allemaal waard? Waar ligt voor haar de grens?

Mezelf afvragende waar gaat dit verhaal heen? Lange tijd blijft onduidelijk wie nu wat met elkaar te maken heeft? De twijfels en verwarring van Maud wie ze wel of niet kan vertrouwen wordt goed overgebracht op de lezer. Hoever zal ze gaan en waar liggen haar grenzen? Het verhaal en de karakters zitten goed in elkaar, het deed me een beetje denken aan de serie Arrow, voor wie de serie ook kent. Geraeds weet je telkens weer op het verkeerde been te zetten door de vele wendingen en ontwikkelingen die het verhaal kent.
Wel moet ik opmerken dat ik verbaasd ben over hoe makkelijk Maud overal in mee ging, zonder daar teveel over te willen verklappen, vraag je jezelf wel af, waarom is Maud zo naïef, meegaand en zo goed van vertrouwen? Want hoe moeilijk ze het ook heeft waaróm zou ze in zoiets meegaan? Naast spanning kent het verhaal ook diepere onderwerpen als het verborgen leed in de wereld zoals aan de onderkant van de maatschappelijke ladder, dakloosheid, schulden en verlies, het vertrouwen in de mensheid en de niets voor niets mentaliteit en het rechtssysteem, maar ook onvoorwaardelijke liefde.

Leesplezier staat voorop bij Tamara, zo staat op de website van de uitgever te lezen. Nou dat is uitstekend gelukt. Alles wat voor haar belangrijk is in een verhaal zit in haar boek. Vlot leesbaar, spanning en onverwachte wendingen kent het verhaal ook meer dan genoeg. Missie voltooid.

Met Doden praten niet heeft Tamara Geraeds een spannende mysterieuze thriller met een monsterlijke gedachte en een diepzinnige ondertoon neergezet. Wat als je op straat beland, je niemand meer hebt en iemand zoiets van je vraagt? Hoe ver is iemand bereid om te gaan? Wanneer is iemand slachtoffer en wanneer dader? Kan een dader ook slachtoffer zijn en andersom? Knap hoe Geraeds het verhaal heeft uitgebouwd en het cirkeltje weer rond heeft weten te krijgen vol spanning en vaart. Ik vond het een aangename eerste kennismaking.

Doden praten niet, meeslepende meedogenloze thriller, slachtoffer of dader? Aanrader!



Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...