vrijdag 29 december 2023

Gerechtigheid - Jené Mollenhorst

Titel: Gerechtigheid
Auteur: Jené Mollenhorst
Uitgever: De Verhalenfabriek
Genre: Spannende novelle
Verschenen: December 2023
Beschikbaar: Ebook
ISBN: 9789461098542
NUR: 332
Pagina’s: 100

De vlinders in haar buik maakten het haar niet gemakkelijk. Ze verspreidden zich door haar lichaam als dolgedraaide steekvliegen.

Wanneer het lichaam van dorpsdokter Kevin van Leeuwen onder verdachte omstandigheden wordt gevonden in het bos, staat de hechte gemeenschap volledig op zijn kop. Men gaat er al snel vanuit dat het om zelfmoord gaat.

De gedachte gaf haar één seconde hoop. Eén seconde voordat de realiteit haar weer inhaalde.

Docent beeldende vorming Suzan, die samen met Kevin een buurtcentrum voor jongeren probeerde op te richten kan het niet geloven. Kevin was gelukkig getrouwd en vader van een jong dochtertje. Waarom zou iemand als Kevin zichzelf van het leven beroven? Maar de andere overgebleven optie is helemaal ondenkbaar, waarom zou iemand Kevin vermoorden?

De laatste foto had ondanks de prachtige kleuren en schaduwen iets dreigends. Alsof het bos wist wat er op het punt stond te gebeuren.

Allemaal vragen zonder antwoorden. De leerlingen van Suzan hebben als opdracht gekregen het Goudenuur te laten zien. Wanneer ze de foto van een van haar leerlingen onder ogen komt, doet ze een schokkende ontdekking. En besluit zelf op onderzoek naar de waarheid te gaan.

Ze hoorde zichzelf praten, alsof ze een spin was die een vlieg in haar web probeerde te lokken.

Op 24 december verscheen het spannende Tussendoortje, de novelle Gerechtigheid van Jené Mollenhorst bij uitgeverij De Verhalenfabriek. Ik mocht het verhaal lezen en recenseren en was daar erg benieuwd naar, voor spannende verhalen en thrillers moet je immers bij mij zijn.

Jené Mollenhorst deed mee aan de Cosy & Crime verhalenwedstrijd van Schrijven Online, de Online Schrijfschool en De Verhalenfabriek. De wedstrijd werd officieel gewonnen door Nora Schenk maar alle 11 longlist inzendingen hadden zoveel potentie dat ze allemaal een contract aangeboden kregen, zo ook Jené. Hiermee komt haar droom om auteur achter haar naam te mogen zetten, uit.

Gerechtigheid bestaat uit 20 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Suzan, Laura en Michael. Daarnaast zijn er nog de stukken cursieve tekst vanuit de man. Het verhaal gaat van start met een naargeestige proloog die direct nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Jené Mollenhorst heeft een aangename schrijfstijl, waarmee zij heel veel weet te vertellen in een betrekkelijk kort verhaal. Hierdoor leest het verhaal prettig en met veel vaart en worden de karakters goed uitgewerkt.

In Gerechtigheid maken we kennis met Suzan, Laura en Michael. Suzan is werkzaam als docent beeldende vorming op de school waar ze als tiener zelf op zat. Met behulp van de financiële steun van haar ouders en haar beste vriend en makelaar Sebas, kon ze twee jaar geleden haar oude huisje vlakbij het bos, kopen.
Laura is een jonge gedreven politieagente, ze droomt al haar hele leven van een carrière bij de recherche en is toe aan de volgende stap in haar loopbaan.
Michael is eigenaar van een aannemersbedrijf en de klusjesman van het dorp.

Op 11 oktober ‘s avonds wordt het dorp waar Suzan woont, opgeschrikt door een sterfgeval onder verdachte omstandigheden. Wanneer blijkt dat het gaat om de dorpsdokter Kevin van Leeuwen, staat de hechte gemeenschap op zijn kop.

Kevin wordt gevonden in het bos en men gaat er al snel vanuit dat het om zelfmoord gaat. Suzan die samen met Kevin bezig was met de oprichting van een buurtcentrum voor jongeren, kan niet geloven dat de gedreven huisarts zichzelf iets aan zou doen. Hij was getrouwd, vader van een dochtertje en runde samen met zijn vader de plaatselijke huisartsenpraktijk.

Waarom zou iemand als Kevin zelfmoord plegen? De overgebleven optie heeft iemand Kevin om het leven gebracht? Maar waarom? Deze optie is al helemaal ondenkbaar. Allemaal vragen zonder antwoorden.
Suzan heeft haar leerlingen de opdracht gegeven om op zijn of haar eigen manier de magie van het Goudenuur te laten zien. Wanneer zij de foto van een van haar leerlingen ziet, doet zij een schokkende ontdekking. En besluit zelf op onderzoek te gaan om de waarheid te achterhalen.

Met Gerechtigheid heeft Jené Mollenhorst een spannende novelle neergezet. Ik vond het een enorm amusant verhaal, waar ik erg van heb genoten. Niet overdreven spannend, maar intrigerend en met voldoende onderhuidse spanning om door te blijven lezen. Goed uitgewerkt en met een serieuze ondertoon voor wat betreft het stukje vreemdelingenhaat en een ontknoping die toch net iets anders in elkaar steekt als je wellicht vooraf had gedacht.

Gerechtigheid, amusant Tussendoortje. Zal Suzan de waarheid achterhalen? Aanrader!

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Verhalenfabriek voor het recensie-exemplaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...