woensdag 27 december 2023

Stille nacht - Carmen Prins

Titel: Stille nacht
Auteur: Carmen Prins
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Spannende roman
Verschenen: December 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789461098092 en 9789461098184
NUR: 332
Pagina’s: 300


Je begrijpt... een eiland, de boot wacht niet.


Wanneer ex foodvlogger Carmen Prins na een exclusief foodevent in Amsterdam, een maand voor kerst, de laatste boot terug naar Terschelling probeert te halen, raakt ze hopeloos verdwaald op een bedrijventerrein. Tot overmaat van ramp wordt ze vanuit het niets van achter aangereden in de fonkelnieuwe auto van haar vriend. De bestuurder gaat er als een haas van door en Carmen weet niet goed wat ze moet doen?

Mijn hersenen leken op een kast waar de lades in razend tempo een voor een open en dicht werden geschoven. De laatste bleef openstaan.

Aangezien zowel Carmen als de wagen er niet zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen, doet ze na lang wikken en wegen aangifte van het misdrijf. Dat kan iemand in het bijzonder niet zo waarderen. Al snel beginnen de bedreigingen aan haar adres. Wat begon als een simpele aanrijding eindigt met gevaar voor eigen leven.

Ik zit in een soort van stuck in the middle zoals dat heet. Er is in deze kwestie geen keuze tussen goed, beter, best. Ik kan alleen maar kiezen uit: slecht, slechter, slechtst.

Gelukkig is haar bijna dertienjarige jongenstweeling op vakantie bij hun vader in Amerika. Maar wat een me-time vakantie had moeten worden, wordt er een met een wel heel raar staartje.

Ik zag de kamer achter mij weerspiegeld in het glas. Buiten een donkere nacht met zo nu en dan een sliertje maanlicht.

Waar is Carmen in beland en zal de rust ooit wederkeren?

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen.

Foodblogger Carmen Prins debuteerde in 2020 met haar spannende roman Carmens kookpunt bij uitgeverij De Crime Compagnie. In 2022 volgende het vervolg Deadline en in december verscheen Stille nacht, eveneens bij De Crime Compagnie.

Leuk weetje; Carmen werd geboren op Terschelling en verliet het eiland om een aantal jaren in Amsterdam te wonen maar het eilandbloed kroop toch waar het niet gaan kon en inmiddels is ze samen met haar gezin weer terug verhuisd naar haar Terschelling. De hoofdpersoon heet net als zijzelf Carmen Prins, is ook foodblogger en moeder van een tweeling. Hierdoor loopt fictie en non fictie door elkaar heen en weet je als lezer dus niet wat wel/niet op waarheid berust is.

Stille nacht is alweer het derde boek met Carmen Prins in de hoofdrol. Ondanks dat het een vervolg is was het voor mij mijn eerste kennismaking met het werk van Carmen. Het is ook prima als losstaand verhaal te lezen. Hier en daar refereert Carmen terug naar de eerdere delen, maar dit stoort totaal niet, stiekem maakt het mij wel nieuwsgierig om deze delen ook te gaan lezen. Komt mooi uit aangezien Deadline in de kast staat te pronken.

Stille nacht bestaat uit 44 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Carmen Prins. Carmen Prins heeft een toegankelijke, beeldende en eigentijdse schrijfstijl. Wat ook niet ontbrak aan het verhaal was de benodigde humor, geregeld heb ik hardop moeten lachen om de acties van Carmen haar vader.

Met een rustige opbouw en de gedetailleerde beschrijvingen van alle mooie plekjes van dit prachtige eiland en de levensechte personages, kenmerkt Stille nacht zich echt als een heerlijk spannende roman.
Langzaamaan weet Prins de spanning in het verhaal op te bouwen en de hoofdstukeindes met zinderende cliffhangertjes af te sluiten. Hierdoor ga je als lezer helemaal op in het verhaal en blijf je maar doorlezen.

Prins heeft een levendig en boeiend verhaal geschreven waarin heel veel gebeurd en met een verrassende wending.
Met een totaal ander einde dan ik had verwacht en een toch wel gemene keuze van Carmen, sluit het verhaal af met een soort van open einde. Dat is een keuze en daar houd je van of niet. Ik had graag iets meer antwoorden gehad op de open eindjes. Maar hiermee zet Carmen de deur niet slechts op een kier maar wagenwijd open voor een vervolg. Waar ik evenwel erg benieuwd naar ben.

In Stille nacht maken we kennis met foodvlogger Carmen Prins. Na het overlijden van haar moeder verhuisde ze vanuit Amsterdam terug naar haar ouderlijke woning Huize Zeester op het mooie eiland Terschelling. Waar iedereen elkaar kent en in de gaten houden.
Carmen is gescheiden en moeder van de twaalfjarige tweeling Mick en Luuk. Ze was jarenlang heel succesvol als vegan foodvlogger maar dat was haar om allerlei redenen steeds meer en meer tegen gaan staan. Inmiddels is ze aan de slag als caterende ex food vlogger. Carmen maakt zich zorgen om haar vader Bert met beginnende dementie die steeds erger wordt. Haar jongens gaan voor de kerst twee weken op vakantie naar hun vader in Amerika, waar hij werkt als buitenland correspondent. Wat een me-time vakantie voor Carmen had moeten worden, werd er een met een wel heel raar staartje.

Wanneer Carmen een maand voor kerst, na afloop van een exclusief foodevent in Amsterdam de laatste boot terug naar Terschelling probeert te halen, verdwaald ze hopeloos en wordt vanuit het niets van achteren aangereden in de fonkelnieuw auto van haar friend with benefits, tot overmaat van ramp rijdt de bestuurder ook nog door.
Aangezien dat zowel Carmen als de wagen er niet zonder kleerscheuren vanaf zijn gekomen, deed ze thuis aangifte van het misdrijf, daar is iemand echter niet zo blij mee. Al snel ontvangt Carmen bedreigingen aan haar adres, wat begon als een simpele aanrijding eindigt in gevaar voor haar eigen leven. Waar is Carmen in verstrikt geraakt en weet ze hier ooit nog uit te komen?

De karakters zijn zoals ik al schreef levensecht neergezet. Carmen en haar dementerende vader, de dementie levert grappige situaties, die realistisch zijn neergezet, maar die eigenlijk heel schrijnend zijn. De zorgen om de de gevolgen van dementie, het advies van de huisarts en de vraagtekens wanneer het juiste moment aan is gebroken om naar het verpleeghuis te gaan. Evenals het scheiden en de gevolgen daarvan.

Met Stille nacht heeft Carmen Prins een eigentijdse spannende roman met veel liefde voor het eiland Terschelling en humor neergezet. Een zinderende rit in een boeiende verhaallijn in een mysterieuze setting, met hoofdstuk cliffhangertjes en een verrassende keuze voor het verhaaleinde waarmee ze de deur wagenwijd openzet voor een vervolg.

Stille nacht, eigentijdse spannende roman, fake it till you make it! Aanrader!

★1/2

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...