maandag 4 december 2023

Van poepluiers tot Pavarotti - Liza van der Peijl

Titel: Van poepluiers tot Pavarotti, Toscaanse dromen deel 1
Auteur: Liza van der Peijl
Uitgever: Loft Books
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Oktober 2023
Beschikbaar: Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789047208891 en 9789047208907
NUR: 340
Pagina’s: 192


Wat heb ik me in mijn hoofd gehaald om hieraan te beginnen? Ik ben te moe om ‘s avonds een hele film te kijken, dacht ik dan echt dat emigreren een goed idee was?


Een leven geleden studeerde Mare operazang in het Italiaanse Siena en was succesvol als operazangeres in haar droomland Italië. Tot ze stapelverliefd werd en haar grote liefde terug volgde naar Nederland, weg Italiaanse droom. Inmiddels ziet haar leven er totaal anders uit als (huis)moeder van drie jonge kinderen.

Het is een beetje alsof ik langzaamaan word uitgewist, alsof ik niet meer kan zijn wie ik ooit was.

Haar gezin zit midden in de tropenjaren en staat altijd op nummer één, waardoor Mare zichzelf wegcijfert en met enige regelmatig dreigt kopje onder de gaan. Mare vraagt zich af of dit wel het leven is wat ze voor zich zag?

Het koude angstzweet gutst over mijn rug als ik terug het plein op ren. Het herfstbriesje voelt als een ijzige poolwind die striemt over mijn met tranen bedekte wangen.

En dan dient zich de ultieme kans aan, de perfecte baan, op de perfecte plek, in het perfecte land. De familie Ebbinga verhuisd naar Italië en gaat het grote avontuur tegemoet. Mare gaat aan de slag als PR medewerker in een historisch kasteel. Even niet alleen maar vrouw en mamma van zijn maar ook gewoon Mare.

Italianen steken hun neus graag in andermans zaken - dat herinner ik me nog maar al te goed - maar deze signora is echt niet op haar mondje gevallen!

Tot ze oog in oog komt te staan met haar Italiaanse ex Luca en hij ook nog haar nieuwe baas blijkt te zijn. En tot overmaat van ramp doet haar man Alex geheimzinnig. De twijfels slaan toe, was het land van de passie en amore wel zo’n goed idee? Houdt haar Toscaanse droom stand?

Italië. Niet het modernste land, maar wel het fijnste. Mijn droomland.

Liza van der Peijl is een veelzijdige dame, operazangeres, docente, coach, schrijfster én mamma van twee kindjes. Eerder schreef ze kinderboeken en in oktober verscheen haar 
feelgooddebuut Van poepluiers tot Pavarotti bij uitgeverij Loft Books. Ik mocht het boek lezen en recenseren, lees met me mee om erachter te komen wat ik ervan vond.

Een boek met een wel heel opmerkelijke titel Van poepluiers tot Pavarotti, opvallen doet hij zeker, maar is het verhaal net zo opvallend? Van poepluiers tot Pavarotti is het eerste deel van de Toscaanse dromen trilogie.

Van poepluiers tot Pavarotti bestaat uit 39 korte hoofdstukken met veel vaart, geschreven vanuit hoofdpersonage Mare.
Liza van der Peijl heeft een ontzettend aangename schrijfstijl waarmee ze de aandacht van de lezer direct voor zich weet te winnen. Vlot, beeldend en vol humor, ik moest meermaals keihard lachen en vloog door het verhaal heen.

In Van poepluiers tot Pavarotti maken we kennis met de familie Ebbinga. Een leven geleden studeerde Mare operazang aan het conservatorium in Siena en woonde en werkte als operazangeres in haar droomland Italië. Tot ze Alex ontmoette en stapelverliefd werd, iets wat ze nooit meer had gedacht gebeurde, ze verliet haar geliefde Italië om samen met Alex een leven op te bouwen in Nederland. Inmiddels is ze moeder van drie jongen kinderen en ziet haar leven als fulltime huismoeder er heel anders uit. Mare en Alex zijn de ouders van de driejarige peuter tweeling Jonas en Joep en baby Luna. Jonas en Joep zijn twee boefjes en zorgen ervoor dat hun ouders zich geen seconde hoeven te vervelen en brengen een hoop leven in de brouwerij. Haar gezin staat op nummer één en Mare cijfert zichzelf weg. Is dit het leven wat ze zich heeft voorgesteld, het zijn tropenjaren als moeder van drie jonge kinderen. Sinds haar moederschap heeft ze geen enkele keer meer op het podium gestaan. En dan doet zich de ultieme kans voor, de perfecte baan, op de perfecte plek in het perfecte land. Beste vriendin Louise overtuigt haar om te solliciteren en nu is het zover en emigreert het gezin om een jaar in Italië te gaan wonen, het grote avontuur tegemoet. Tot grote teleurstelling van haar moeder, die het niet eens is met haar keuze. Mare spreekt vloeiend Italiaans en gaat aan de slag als PR medewerker in een luxueus sprookjesachtig kasteel. Na jaren niet gewerkt te hebben is het heerlijk om even zichzelf te kunnen zijn en niet alleen mamma en vrouw van te zijn. Tot ze oog in oog komt te staan met haar Italiaanse ex Luca, die ze nooit meer had gedacht ooit nog te zullen zien. En alsof dat niet genoeg is zet de tweeling met hun grijpgrage peuterhandjes Italië op zijn kop en houdt hun nieuwe buurvrouw, de beruchte Poppi Leonora hen nauwlettend in de gaten en tot overmaat van ramp doet ook Alex geheimzinnig. De twijfels slaan toe, was het land van de passie en amore wel zo’n goed idee? Hebben ze hier wel goed aan gedaan? Of had ze gewoon genoegen met haar leven in Nederland? Houdt haar Toscaanse droom stand?

Van poepluiers tot Pavarotti is echt een feest der herkenning, vooral voor ouders (met kleine kinderen), maar ook voor voor iedereen die van een leuke feelgood roman houdt. Ik vond de verhaallijn met de stoute tweeling jongetjes erg grappig en herkenbaar als moeder van een tweeling.
Grappig om te lezen dat Liza zoals menig schrijver elementen van zichzelf in het verhaal heeft gestopt, zo is Liza zelf ook operazangeres en moeder van twee jonge kinderen.
Liza van der Peijl is echt een verborgen talent, echt een ontdekking! Dit boek is een aangename verrassing, zo leuk en zit vol hilariteiten. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en dito karakters, vol plaatsvervangende schaamtevolle situaties en worstelingen, zoals alleen een moeder die begrijpt. Maar ook vol angsten, twijfels onzekerheden en romantiek. Maar het verhaal is niet alleen maar grappig, achter het masker van Mare zit een diepgeworteld litteken.
Vol belevenissen onder de Toscaanse zon.

Met Van poepluiers tot Pavarotti heeft Liza van der Peijl een feest der herkenning geschreven. Beeldend, vlot en vol humor, voor iedereen die een feelgood kan waarderen. Een groot verborgen schrijverstalent. Vol hilariteiten en belevenissen onder de Toscaanse zon. Garant voor een aantal uur heerlijk leesplezier. Ik kijk uit naar het vervolg van de trilogie.

Van poepluiers tot Pavarotti, hilarische feelgood roman, een feest der herkenning van een verborgen talent, aanrader!Met dank aan uitgeverij Loft Books van het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefde in de schaduw - Lana Lain

Titel:   Liefde in de schaduw Auteur:   Lana Lain Uitgever:   MH Books Genre:   New Adult Verschenen:   Mei 2024 Beschikbaar:   Paperback en...