vrijdag 26 januari 2024

In een ander licht - Joke Lanting

Titel: In een ander licht
Auteur: Joke Lanting
Uitgever: Hamley Books
Genre: Psychologische thriller
Verschenen: November 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464661897 en 9789464661880
NUR: 330
Pagina’s: 237

De ferme dreun van de deur die tegen de muur aan kwam, was eenzelfde uiting van woede als die zich diep vanbinnen bij haar ontwikkelde.

Juf Robin en dokter Egbert hebben het perfecte huwelijk. Samen sinds hun jeugd en zestien jaar getrouwd. Niets kan hun breken. Totdat een tragisch ongeval alles in een ander perspectief plaatst.

Dit was dus het gezicht van iemand die een kind had doodgereden. Ze dwong zichzelf te blijven kijken.

Robin ontwaakt in het ziekenhuis zonder actieve herinnering aan hoe ze daar is beland. Al snel staat de politie aan haar ziekenhuisbed met vreselijk nieuws. Samuel de Roo, haar buurjongen van acht, is omgekomen bij een noodlottig ongeval. En dat is háár schuld.

Zou ze de uiteindelijke waarheid ooit voor waar kunnen aannemen of was ze daarvoor te ver afgezakt in haar eigen wereld?

Het alcoholpromillage in haar bloed was te hoog, met drank op achter het stuur. Ze drinkt nooit, ondenkbaar ook in het strenggelovige Grimsbergen. Er klopt iets niet, maar de feiten liggen op tafel en bloed liegt niet.

Daarom ben ik er voor je, ik leid de verwarde schaapjes weer terug op het pad.

Al snel wordt ze aan de schandpaal genageld en is ze niet langer die lieve juf van groep vijf maar de moordenares van het jongetje van Grimsbergen. Ze kan niet geloven dat zij dit op haar geweten heeft en is vastbesloten de waarheid over die fatale avond naar boven te halen.

Het voelde alsof ze een mijnenveld in liep waar elke stap fataal kon zijn.

Wat blijft er over van in voor en tegenspoed wanneer alle bewijzen zich tegen je keren?

Wat in het geheim achter een voordeur plaatsvond, zag maar zelden het daglicht.

Debutant Joke Lanting deed mee aan de thriller schrijfwedstrijd van uitgeverij Hamley Books, samen met drie andere deelnemers belande ze in de favorieten top vier. Gewonnen heeft ze de wedstrijd niet, maar wat begon als een droom resulteerde in een prachtig resultaat, haar thrillerdebuut In een ander licht, welke in november 2023 bij Hamley Books verscheen. Ik mocht het boek lezen en recenseren van de uitgever en heb dat met veel plezier gedaan. Lees mee wat ik ervan vind...

In een ander licht bestaat uit 44 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Robin, Immanuel en Daan. En speelt zich af in wisselende tijdspanne, in 2018 en terug naar het verleden tussen de jaren 2000 en 2009. De proloog waarmee het verhaal van start gaat is afgrijselijk, weerzinwekkend en shockerend, wat een nachtmerrie, de nervositeit is direct voelbaar, wat een benauwdheid  en hiermee is de toon direct gezet.

Joke Lanting heeft een aangename schrijfstijl, die beeldend, inlevend, meeslepend, spannend en pakkend is te noemen, hiermee kruipt ze bij de lezer onder de huid. Dit verhaal heeft iets waardoor je door moet blijven lezen, je moet weten hoe het zit?

We maken kennis met Robin. Ze is al sinds haar jeugd samen met dorpsgenoot Egbert, waarmee ze al zestien jaar is getrouwd. Het volmaakte huwelijk; Egbert is arts in het ziekenhuis en Robin juffrouw op basisschool Het licht. Ze wonen in het strenggelovige dorp Grimbergen, een ons kent ons dorp waar niets geheim kan blijven en waar ze zijn blijven hangen in het gedachtegoed van de vijftiger jaren. Hun onvervulde kinderwens staat tussen hen in, het perfecte plaatje, trouwen en kinderen krijgen, one big happy family. Ze willen voor altijd bij elkaar blijven, totdat die ene fatale klap hun leven voorgoed veranderd. Een tragisch ongeval, plaatst alles in een ander daglicht.

Wanneer Robin ontwaakt in het ziekenhuis, heeft ze geen enkele actieve herinnering aan hoe ze daar terecht is gekomen en wat ze daar doet? Plotseling staat de politie aan haar ziekenhuisbed met de verschrikkelijkste woorden die ze ooit gehoord heeft. Haar achtjarige buurjongetje Samuel de Roo is omgekomen bij een noodlottig ongeval. En daarvoor houden ze haar verantwoordelijk.

Ze zou dronken achter het stuur zijn gekropen. Zij, dronken en dan ook nog achter het stuur? Ze drinkt nooit alcohol, nog geen druppel en kwam nog nooit eerder in aanraking met de politie. Er klopt iets niet, maar volgens de politie is alles zo klaar als een klontje, de feiten liggen op tafel, bloed liegt niet.

Ineens staat ze bekend als de moordenares van het kleine jongetje van Grimsbergen en is ze hoofdrolspeelster geworden in een slechte film. Ze durft haar buren en tevens vrienden, niet meer onder ogen te komen. Ze kan niet geloven dat zij dit op haar geweten heeft en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Robin is vastbesloten om de waarheid te achterhalen wat er precies is gebeurd die noodlottige avond?

Wat blijft er over van in voor en tegenspoed wanneer alle bewijzen zich tegen je keren?

De verhaallijnen en karakters zijn heel goed uitgewerkt. Ik vind het een origineel uitgangspunt, wat als je beschuldigd wordt van iets waarvan je overtuigd bent dat jij de dader niet kan zijn? Maar wanneer alle bewijzen van jouw schuld liggen op tafel en je over het randje wordt geduwd. Wat doe je dan? Ga je de strijd aan of geef je op?

Joke Lanting is onder de huid van de personages gekropen en met name Robin komt heel goed uit de verf. Je leeft met haar mee, ondanks dat zij geprofileerd wordt als de dader, empathie voor de dader, is wel een dingetje. Robin, die lieve juf van groep 5, eigenwijs maar gelijkertijd super onderdanig, haar levensmotto ‘niet denken maar doen’, brengt haar geregeld in de problemen. Ze draagt een behoorlijke rugzak uit haar verleden met zich mee. Wanneer ze voor een schrijnende situatie komt te staan en aan de schandpaal wordt genageld verliest ze het vertrouwen in het geloof. Haar eenzaamheid, onmacht, vertrouwen, paniek en verwarring, wantrouwen en haar verstikkende schuldgevoelens.
En dan Egbert, wat een walgelijke dominante man is dat, zijn laagdunkende ouderwetse opvattingen over vrouwen.
Het hoofd van de kerk, dominee Immanuel, een rare zenuwpees. En het onbeschofte agentenduo Bovendorp en Nijboer.

Het verhaal kent gewaagde zware thematiek, waaronder geloof en het afzetten hier tegen, ziekte en verlies, het maken van keuzes in een streng gelovige gemeenschap. Waar ik niet teveel over wil uitweiden.

In dit verhaal zit de spanning onderhuids, het psychologische aspect van het willen weten wat iemand tot dit soort waanzin drijft?
Als ik in een woord dit boek moet schrijven dan zeg ik waanzin.
Een waanzinnig debuut, een beklemmende thriller die bij tijd en wijle ook las als een Young Adult. Waarin de verdenking op iedereen valt en de spanning langzaam aan wordt opgebouwd door middel van gemene cliffhangertjes en we steeds meer komen te weten, op zoek naar dat ene passende puzzelstukje. Om uiteindelijk vol gas naar de finale te gaan.

Met In een ander licht heeft Joke Lanting een waanzinnig debuut neergezet. Een beklemmende en meeslepende psychologische thriller waarin de verdenking op iedereen valt. Kruipt onder de huid van de lezer en leest als een trein. Met gewaagde thematiek en zeer goed uitgewerkte verhaallijnen en karakters. Een debuut om trots op te zijn.

In een ander licht, waanzinnig thrillerdebuut. W
at blijft er over van in voor en tegenspoed wanneer alle bewijzen zich tegen je keren? Mustread!

★1/2


Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...