zondag 28 januari 2024

Vluchten voor het leven - Michelle Verheul-van Doorn

Titel: Vluchten voor het leven
Auteur: Michelle Verheul-van Doorn
Uitgever: Boekscout
Genre: Young Adult
Verschenen: December 2023
Beschikbaar: Paperback
ISBN: 9789464894677
NUR: 285
Pagina’s: 184

Weg van de wereld om zich heen. Het waren Laura en de sterren, tegen de rest van de wereld. Maar bovenal was het Laura, tegen zichzelf.

Laura wist het allemaal precies, ze had haar hele toekomst al uitgestippeld, van haar studie psychologie tot aan haar blauwe kantoor, zo zou het gaan. Drie maanden geleden maakte ze samen met haar ouders, ter afsluiting van haar jeugd, hun droomreis naar Amerika. En sinds twee maanden is haar lang gekoesterde wens als student 
psychologie, in vervulling gegaan.

De leegte kwam binnen in het huis. De stilte nam plaats aan de ontbijttafel.

Vol toekomstdromen op weg naar een zelfstandig leven, zonder de beschermende vleugels van het christelijke gezin, waande ze zichzelf gelukkig. Tot die ene nacht, waarin ze een onherroepelijk besluit neemt. De wanhoop nabij vlucht ze als een dief in de nacht weg van alle herinneringen.

Het hongerige gevoel maakte plaats voor het gevoel van adrenaline. Haar gedachten leken de windstille periode in haar hoofd te verruilen voor een storm.

Laura komt er helemaal alleen voor te staan in een uitzichtloze situatie. Zal ze de weg naar zichzelf hervinden? En herenigd worden met haar ouders? Of zal ze voor altijd het weggelopen meisje blijven?

Dat ze aan alle kanten bekeken werd, gaf haar een onbestemd gevoel. Het voelde alsof de hele wereld om haar heen tolde en draaide, maar zij geen onderdeel meer uitmaakte van het plan.

In december 2023 debuteerde Michelle Verheul-van Doorn met haar Young Adult Vluchten voor het leven bij uitgeverij Boekscout. Michelle is werkzaam om het voortgezet speciaal onderwijs en het schrijven van psychologische verhalen is haar passie. Speciaal voor de release van haar debuut organiseert ze een blogtour, waaraan ik mee mag doen. Ik ben gek op debuten, dus ik was enorm benieuwd om erin te beginnen. Vandaag is het mijn beurt om jullie te laten weten wat ik ervan vind.

Vluchten voor het leven bestaat uit 36 hoofdstukken, weergegeven in Romeinse cijfers en is voornamelijk geschreven vanuit hoofdpersonage Laura en wordt later in het verhaal afgewisseld met hoofdstukken vanuit moeder Martha en Jason.

Michelle Verheul-van Doorn heeft een makkelijke, vlotte en beeldende schrijfstijl, passend bij de doelgroep Young Adult. Door middel van zorgvuldig gekozen woorden weet zij het verhaal op een mooie manier te beschrijven, de omgeving en het heelal. Klein puntje van kritiek is het herhalend woordgebruik, het vluchten en het rennen, met name in het begin van het verhaal.

Vluchten voor het leven gaat van start met een beklemmend en lang eerste hoofdstuk, welke direct vragen oproep, waarom en waarvoor is Laura op de vlucht? Michelle sleept je samen met Laura mee het donker in op de vlucht voor haar angsten op weg naar? Dat blijft lange tijd dé vraag? Binnen no time zat ik er helemaal in en wist haar schrijfwijze mij te prikkelen om snel verder te lezen.

We maken kennis met de twintigjarige, jongvolwassen Laura. Laura groeide als enigst kind, op onder de beschermende vleugels van haar moeder Martha in een christelijk maar hecht en gelukkig gezin. Het huwelijk van haar ouders legt de perfectie lat hoog voor haar. Thuis is haar veilige haven en haar moeder is niet alleen haar moeder maar ook haar beste vriendin. Samen met haar vader en moeder vormt ze een echte drie-eenheid.

Laura wist het allemaal precies, ze had haar hele toekomst al uitgestippeld. Haar studie psychologie, welke altijd haar levensdoel is geweest, zelfs haar blauwe kantoor zag ze al helemaal voor zich. Drie maanden geleden maakte ze samen met haar ouders de reis van hun leven, als afsluiting van haar jeugd en het begin van haar verdere leven. Sinds twee maanden is haar lang gekoesterde wens in vervulling gegaan en is ze student psychologie.

Laura’s opvoeding was heel beschermend en ze hunkert naar zelfstandigheid en het maken van eigen keuzes. Ze waande zichzelf gelukkig en zat vol toekomstdromen. Tot die ene dag, middenin de nacht, waarop ze een onherroepelijk besluit neemt. De wanhoop nabij en alle hoop vervlogen vlucht ze als een dief in de nacht weg van alle herinneringen en komt ze er helemaal alleen voor te staan in deze uitzichtloze situatie.

Zal Laura de weg terug naar zichzelf hervinden? En herenigd worden met haar ouders? Of zal ze voor altijd het weggelopen meisje blijven?

Vluchten voor het leven vertelt de complexe situatie waarin Laura zich bevind. De ontdekkingstocht van een jong meisje wat beschermend is opgevoed en probeert te overleven in de grote boze wereld. Het doet hier en daar wat oubollig aan, maar dat is wellicht ook het gelovige klimaat van de setting.
Door middel van flashbacks komen we steeds een beetje meer te weten over Laura en haar jeugd en het drastische besluit wat ze heeft genomen. Haar geheim wordt lange tijd goed bewaard gebleven, hierdoor ben je als lezer benieuwd hoe het verhaal zich verder ontwikkelt?
De verwarring en verlorenheid van Laura is goed overgebracht en de angst, hoop en vrees van haar moeder ook.
De onvoorwaardelijke liefde van ouders naar hun kinderen.

Vanuit een wat als scenario met een verborgen boodschap voor adolescenten; wat er ook gebeurd weglopen en vluchten is nooit een optie! Praat over je angsten, gevoelens en emoties. En in dat laatste zit Michelle haar kracht, deze boodschap met een heleboel heftige thema’s heeft ze uitstekend weten over te brengen.
Kun je vluchten voor jezelf? Het antwoord daarop is nee, er is maar een jij en daar heb je het mee te doen. You can’t run from yourself.

Met Vluchten voor het leven heeft Michelle Verheul-van Doorn een prima Young Adult debuut neergezet. Beklemmend en vol verborgen boodschappen en heftige thematiek.
Michelle schrijft op dit moment aan haar volgende boek en ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van haar als schrijfster.

Vluchten voor het leven, beklemmend Young Adult debuut. Komt berouw na de zonde?Met dank aan Michelle Verheul-van Doorn voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...