dinsdag 23 januari 2024

Inspecteur Holländska - Mirjam Everhard

Titel: Inspecteur Holländska
Auteur: Mirjam Everhard
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Scandinavische thriller
Verschenen: November 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464641509 en 9789464641516
NUR: 305 en 332
Pagina’s: 266

Lieve inspecteur Holländska, denk je nu echt dat je een vermissing binnen vierentwintig uur kan oplossen?

Nederlandse Maja Hove alias Inspecteur Holländska werd tweeëndertig jaar geleden geboren in Nederland. Vijf jaar geleden emigreerde ze naar Zweden, het geboorteland van haar moeder. Ze is werkzaam op het politiebureau in Neläs, waar ze samenwerkt met haar mentor Sven Johansson. Er ligt een grootse carrière voor haar in het verschiet.

Het is absoluut verboden om Sámisch te praten. Wie dat toch doet krijgt met het zweepje een zeer pijnlijke tik op beide handen.

De hoofdcommissaris zet haar op de vermissingzaak van Ivalu, een Sámi-vrouw, in de omgeving van Kömkoj. Hiermee komt haar lang gekoesterde wens in vervulling, haar eerste zelfstandige zaak en ze wordt meteen in het diepe gegooid.

Ondertussen ziet Maja hoe er zwarte stoffelijke resten van iemand die een uur geleden nog leefde uit het wrak worden gehaald.

Verpleegkundige Ivalu is al bijna een week vermist en lijkt van de aardbodem verdwenen. Niet lang na Maja’s komst worden er twee mensen vermoord. Terwijl er steeds meer lijkt te gebeuren, zit het onderzoek muurvast en komen er alleen maar meer vragen bij. Maja en haar team, waartoe Winner, haar nieuwe trouwe metgezel, ook behoort, staan voor een raadsel.

Het leek alsof de wereld in slow motion verder ging. Was dit een misplaatste grap?

Met gevaar voor eigen leven stort Maja zich op de gecompliceerde vermissing en doet bijzondere ontdekkingen. Terwijl de tijd verder tikt, wordt met iedere verstreken minuut de kans op een goede afloop kleiner, de tijd dringt. Weet Maja de zaak tot een goed einde te brengen en zal Ivalu ooit nog leven gevonden worden?

Maar intuïtie is geen feit.

Eind november 2023 debuteerde Mirjam Everhard met haar Scandinavische thriller Inspecteur Holländska bij uitgeverij Godijn Publishing. Haar passie voor schrijven ontdekte ze pas op latere leeftijd en haar boek kwam op bijzondere wijze tot stand. Voor ik begon met lezen wist ik op de flaptekst na, niet goed wat ik kon verwachten, maar wauw wat een prachtig debuut heeft Everhard neergezet.

Inspecteur Holländska is het eerste deel met Nederlands Zweedse politie inspecteur Maja Hove. Op dit moment werk Mirjam hard aan het tweede deel, waar het politiebureau van Zaandijk een prominente rol in gaat vervullen.

Inspecteur Holländska bestaat uit 26 hoofdstukken met een titel, die de inhoud van het hoofdstuk weergeeft. Het verhaal vindt plaats in wisselende tijdspanne, het heden en we duiken het verleden in. We beleven het grotendeels vanuit inspecteur Maja Hove maar er zijn ook hoofdstukken vanuit Ristin waarin we terug blikken naar het verleden. En cursieve teksten waarvan tot het einde spannend blijft wie die toebehoren? En er is meer maar daar verklap ik niks over, lees en je zult het ontdekken.
Het verhaal gaat van start met een geheimzinnige proloog, die direct nieuwsgierig maakt naar de rest van het boek. En deze extreme nieuwsgierigheid is zo de rest van het boek gebleven, heel knap gedaan.

Mirjam Everhard heeft een toegankelijke schrijfstijl, op beeldende wijs beschrijft zij de mooie Zweedse sneeuwlandschappen. Spannend, mysterieus en met een emotioneel randje. Door haar boeiende manier van schrijven had ze mijn aandacht direct te pakken en dit is zo gebleven tot de laatste bladzijde. Hierdoor ga je helemaal op in het verhaal en blijf je lezen, dag nachtrust.

In Inspecteur Holländska maken we kennis met Maja Hove alias Inspecteur Holländska. Maja werd geboren in Nederland en op haar zevenentwintigste besloot ze na een mislukte relatie, de roots van haar moeder te gaan ontdekken en te emigreren naar Zweden. Sinds vijf jaar is ze werkzaam op het Zweedse politiebureau in Neläs, een waar wintersportparadijs. Maja voelt zich als een Zweedse vis in het water en spreekt de taal vloeiend. Ze werkt samen met haar mentor Sven Johansson en er ligt een grootse carrière voor haar in het verschiet.

En deze dient zich eerder aan dan ze zelf dacht, wanneer de hoofdcommissaris haar belt met de mededeling dat Sámi-vrouw Ivalu, vermist wordt in de omgeving van Kömkoj, wordt Maja hier naartoe gestuurd om de vermissingszaak samen met de plaatselijke politie, te leiden. Hiermee gaat een langverwachte wens in vervulling. Ondanks haar vliegangst is dit een geweldige kans die ze niet mag laten lopen.
Verpleegkundige Ivalu is al bijna een week vermist en er is geen enkele aanleiding voor een eventueel misdrijf. Haar ouders zijn intenst verdrietig en willen weten waar hun dochter gebleven is?

Het blijft niet alleen bij deze gecompliceerde vermissingszaak, niet lang na haar komst worden er twee mensen vermoord, een opeenstapeling van gebeurtenissen volgt. Terwijl het onderzoek lijkt te stagneren en steeds ingewikkelder wordt komen er alleen maar meer vragen bij. Maja en haar team, bestaande uit Lena, Johan en haar nieuwe trouwe metgezel Winner, staan voor een raadsel. Haar eerste zelfstandige zaak en ze is meteen in het diepe gegooid. De loodzware zaak vergt veel van haar.

Met gevaar voor eigen leven gaat Maja tot het uiterste haar intuïtie achterna en komt daarbij tot bijzondere ontdekkingen. Ondertussen tikt de tijd verder en met iedere verstreken minuut wordt de kans op een goede afloop kleiner. De tijd dringt. Weet Maja de zaak tot een goed einde te brengen en zal Ivalu ooit nog levend gevonden worden? Of is het te laat?

De verhaallijnen en karakters zijn goed uitgewerkt. De eigenzinnige, ambitieuze en ongeduldige inspecteur Maja, met haar sterk ontwikkelde intuïtie, buiten de gebaande paden gaan is aan haar wel besteed. En haar nieuwe metgezel Winner, een Hollandse Herder, afgekeurd als politiehond omdat hij bang is voor onweer, Maja heeft er een vriend voor het leven bij. Haar collega’s Johan, Lena en Valdemar. Johan en Lena kunnen elkaars bloed wel drinken en daar moet ze dan mee samenwerken. Johan, op het eerste oog een norse man maar blijkt in werkelijkheid juist een kwetsbare grappige en bovenal een fijne collega te zijn. Ondoorgrondbare Lena, wispelturig en ongeduldig, maar zo knap. En Valdemar, een commando in hart en nieren maar sinds een halfjaar werkzaam op het bureau. Emoties, onzekerheden, wie is te vertrouwen? Rancune en vernederingen. De schrijnende en ontroerende verhaallijn van de Sámi’s. En Winner is zo’n leuke toevoeging, je ziet hem zo voor je.

Boeiende verhaallijnen die je aandacht continu vast weten te houden met een traan en kippenvel momenten, in de prachtige setting van het Zweedse landschap. Niet nagelbijtend spannend maar ontzettend meeslepend en intrigerend omdat je niet weet waar het verhaal heen gaat, of althans dat denk je te weten, maar niets is wat het lijkt. Gedurende het lezen is het goed opletten en je aandacht erbij houden want het zit ingewikkeld in elkaar, het verhaal is een belevenis an sich. De mysterieuze spanning hoopt zich steeds verder op en uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes tezamen in de sensationele ontknoping.

Politiethrillers, ik ben er dol op. Deze is uniek in zijn soort vind ik omdat de meeste zich in Nederland of België zich afspelen. Inspecteur Holländska onderscheid zich hierin door de locatie waar het verhaal zich afspeelt. En de indrukwekkende geschiedenis van de Sámi-bevolking.

Sommige boeken word je mee bedolven op het internet, Inspecteur Holländska zie ik helaas niet zo vaak voorbij komen. Maar dit boek is zeer zeker de moeite van het lezen waar en verdiend echt een aanbeveling. Ik vind het een indrukwekkend debuut, een verborgen talent. En wil zeker meer van Mirjam Everhard lezen.

Met Inspecteur Holländska heeft Mirjam Everhard een enerverend en indrukkend debuut neergezet. Een laatbloeier met een verborgen talent. Spannende Scandinavische politiethriller van eigen bodem met een illuster team met boeiende maar ingewikkelde verhaallijn, die je aandacht continu vast weet te houden. Ik kijk uit naar het vervolg. Houd jij van politiethrillers? Dan moet je deze écht lezen.

Inspecteur Holländska, enerverend indrukwekkend debuut. Spannende Scandinavische thriller van eigen bodem. Mustread!

★1/2

Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...