donderdag 18 januari 2024

Uitgedokterd - Antoinette Kalkman

Titel: Uitgedokterd
Auteur: Antoinette Kalkman
Uitgever: Godijn Publishing
Genre: Psychologische thriller
Verschenen: November 2023
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464641424 en  9789464641431
NUR: 332
Pagina’s: 334


Een ijzingwekkende gil klinkt over het veld. Met een ruk draai ik me om naar ons doel. Die stem herken ik.


Hockeybelofte Valérie Johansen staat op het punt om in de voetsporen van haar beroemde vader te treden. Wanneer zij tijdens haar debuutwedstrijd plotseling op het veld in elkaar zakt, wordt ze met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. De dokters tasten volledig in het duister wat er met haar aan de hand is en aanvullende onderzoeken volgen.

Wat kan ik haar bieden? Zenuwen zijn geen touwtjes die je aan elkaar kunt knopen.

Men ontdekt een tumor in Valéries wervelkolom en er volgt een routine operatie. Tijdens de operatie treden er complicaties op. Valérie ging lopend het ziekenhuis in en komt er in een rolstoel weer uit. Hockey was haar levenselixer, nu is het nog maar de vraag of ze ooit weer zal kunnen lopen? Laat staan hockeyen?

Mensen zijn geen machines. Eén verkeerd schroefje kan fataal zijn.

Terwijl hun wereld volledig is ingestort is de grote vraag; hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? Zijn er cruciale fouten gemaakt? Had dit voorkomen kunnen worden? Moeder Eveline is ervan overtuigd dat er iets is gebeurd in de operatiekamer en gaat op zoek naar harde bewijzen om de onderste steen boven te krijgen. Ze wil nog maar één ding, de verantwoordelijke aan de schandpaal nagelen. Dit mag nooit meer gebeuren.

Jij wilt champagne drinken, maar slootwater betalen. Zo zit de wereld niet in elkaar.

Als de leugen regeert zal de wraak dan zoet zijn?

Met het hoofd boven het maaiveld pak je de mooiste zonnestralen.

Antoinette Kalkman maakte in 2019 haar thrillerdebuut met Bonuszoon bij Godijn Publishing. In november 2023 verscheen haar nieuwste thriller Uitgedokterd. Daaraan voorafgaand verscheen in oktober 2023 het Godijntje Groeistuipen, een novelle over de jeugd van de hoofdpersonen uit 
Uitgedokterd. Zelf heb ik deze niet gelezen voor ik aan Uitgedokterd begon en heb niet de indruk dat ik heel veel heb gemist, kortom het verhaal is dankzij Antoinette haar prettige schrijfwijze ook prima los te lezen. Een voor mij nieuwe schrijfster en dat vind ik altijd super leuk, ik hou van nieuwe schrijvers ontdekken. Heeft Antoinette mij weten te verrassen? De achterflap en de titel spraken mij heel erg aan, ik was dan ook blij dat ik het boek mocht lezen en recenseren van Godijn. Gaandeweg het lezen kom je erachter dat de titel een dubbele betekenis heeft en heel goed gekozen is.

Met een hoop medische kennis en nul vertrouwen meer in ziekenhuizen en artsen begon ik aan dit boek.

Uitgedokterd 
begint op een originele manier met de Eed van Hippocrates, de artseneed. Het verhaal is opgedeeld in seizoensdelen en bestaat uit 29 hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Eveline, Justus en Ferdinand. En gaat van start met een mysterieuze proloog, wat is er aan de hand? Een proloog waarvan je aan het einde denkt ahá geniaal. Hij zet direct aan tot heel snel verder lezen.

Aan het eind verantwoord Antoinette nog over het hoe en waarom zij dit boek heeft geschreven. Dat vond ik erg interessant om te lezen. Ze vertelt dat 
Uitgedokterd niet gerust op autobiografische gebeurtenissen en toch in zekere zin ook weer wel. Tijdens de zoektocht naar de juiste arts en behandelmethodes, in de tijd dat haar oudste dochter een heftige diagnose kreeg stuitte zij op een documentaire van Zembla over ziekenhuiscalamiteiten en medische missers. Voor haar dochter precies op tijd, daarmee zijn ze door het oog van de naald gekropen. Maar hiermee werd wel een zaadje gepland voor dit boek.

Antoinette Kalkman heeft een enorm toegankelijke schrijfstijl. Realistisch, inlevend en ontzettend aangrijpend, meeslepend, eigentijds, spannend en beeldend. Vanaf het moment dat je begint met lezen is wegleggen geen optie meer, je moet doorlezen.

In Uitgedokterd maken we kennis met drie totaal verschillende personages, wiens wegen elkaar plotseling kruisen. Moeder Eveline, neurochirurg Justus en hoofd van de afdeling neurochirurgie Ferdinand.

Journalist Eveline is getrouwd met ex hockey international Matthijs Johansen. Hockeybelofte Valérie staat op het punt om in de voetsporen van haar beroemde vader te treden, als jongste in de historie van Kampong ooit. Wanneer ze tijdens haar debuut wedstrijd plotseling in elkaar zakt op het veld en met spoed wordt afgevoerd naar het Ter landen ziekenhuis.
Is het een epileptische aanval? Of is er meer aan de hand? De dokters tasten nog volledig in het duister en aanvullende onderzoeken zijn noodzakelijk. Terwijl de tijd voorbij tikt is de angst en onzekerheid groot. Achtenveertig uur geleden zag hun leven er nog heel anders uit, nu is het veranderd is een nachtmerrie met hun dochter op de Medium Care.

Neurochirurg Justus Zuiderwijk ontfermd zich over haar en ontdekt dat er veel meer met haar aan de hand is en vindt een spinale tumor in Valéries wervelkolom.  Zo snel mogelijk opereren luidt het advies. Een routineklus zo beweerde men, maar tijdens de operatie treden er complicaties op met als gevolg een neurotrauma. Valérie ging lopend het ziekenhuis in en kwam er invalide uit.

Terwijl hun wereld instort schieten ze in de overlevingsmodus. Hockey was haar levenselixer nu is het nog maar de vraag of Valérie ooit nog zal kunnen lopen? Hoe heeft dit kunnen gebeuren in een toonaangevend academisch ziekenhuis? Zijn er cruciale fouten gemaakt? Die voorkomen hadden kunnen worden? Eveline is ervan overtuigd dat er iets is gebeurd in de operatiekamer wat onder het groene laken had moeten blijven. Ze volgt haar moederinstinct en gaat op zoek naar harde bewijzen om de waarheid boven tafel te krijgen. En wil nog maar één ding, de verantwoordelijke aan de schandpaal nagelen, dit mag nooit meer gebeuren.

Alle drie struggelen ze op een andere manier door het leven. Eveline Johansen maakt zich grote zorgen over haar dochter en de drang naar gerechtigheid. En voor neurochirurg Justus en medisch afdelingshoofd neurologie Ferdinand wordt dit een hoofdpijndossier.

Justus studeerde cum laude af als arts en is samen met wannabee kunstenares Isabella. Arts worden was zijn roeping, hij wil mensen beter maken en het ziekenhuis is zijn leven maar hij is het altijd maar op zijn tenen moeten lopen zat, hij voelt zich niet gewaardeerd als arts in het ziekenhuis waar hij werkzaam is. Zijn leidinggevende Legende Ferdinand van Grunsven, hoogleraar en markant vakman en voelt zich bovenal verheven boven iedereen en wordt op handen gedragen. Hij zwaait al vele jaren de scepter en heeft altijd het laatste woord en ga je tegen hem in, dan kan hij het je behoorlijk zuur maken. Thuis heeft deze bullebak niets te vertellen, zijn vrouw Laurette is daar de baas. Ferdinand en Justus zijn als water en vuur en Justus is het niet eens met het beleid van Ferdinand.

Antoinette is onder de huid van de personages gekropen waardoor ze je ze uitvoerig leert kennen en je geheel tegen je wil in zelfs hier en daar sympathie krijgt voor iedereen, knap staaltje werk.
De angsten, het wantrouwen, wanneer je je moet overleveren aan de kunde en onkunde van artsen. Wat als ze nooit geopereerd was?
Na de broeierige proloog gaat het verhaal rustig van start en dan ineens boem, schering en inslag. De angstaanjagende gebeurtenis vliegt je naar de keel en hiermee is de toon gezet.
Het verhaal zit voortreffelijk in elkaar, ik ben ervan onder de indruk. Na het lezen valt alles op zijn plaats.

Uitgedokterd is geen bloederige thriller maar een echte psychologische thriller met een heel zwaar en indrukwekkend thema, die onder de huid kruipt. In Uitgedokterd stelt Kalkman medische missers die onder de radar verborgen hadden moeten blijven aan de kaak. Fictief maar ik ben ervan overtuigd dat dit in het dagelijkse leven aan de orde van alle dag is. De werkdruk, bureaucratie, het beleid wat ten koste gaat van de patiënten, vriendjespolitiek, reputatieschade, verzekeringsmaatschappijen en machtsmisbruik in een wereld waarin alles om geld draait! Het is goed te merken dat ze een gedegen research heeft gedaan.
Het psychologische aspect van het verhaal is zeer goed belicht en uitgewerkt. De verstrekkende gevolgen van een medische misser, voor de patiënt in kwestie en hun gezin maar ook voor degene die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Wat doe jij met degene waarvan jij denkt dat hij of zij verantwoordelijk is voor het leed wat jouw kind is aangedaan? Wat drijft iemand?
Wie is er in deze casus nu fout? Het afdelingshoofd? De neurochirurg? De regering? De verzekeringsmaatschappijen? Of een opeenstapeling van alles bij elkaar? Eén ding is zeker; de patiënten zijn het grootste slachtoffer.
Volg altijd je eigen intuitie. Het moederinstinct, moeders weten alles en zijn als leeuwinnen als je aan hun kostbaarste bezit, hun kind komt.

Met Uitgedokterd heeft Antoinette Kalkman een indrukwekkende aangrijpende psychologische thriller die onder de huid kruipt neergezet. Met zeer goede uitwerking van het psychologische aspect van het verhaal. Over de verstrekkende gevolgen van een medische misser, voor een ieder die hiermee te maken heeft, slachtoffer en het gezin, maar ook de verantwoordelijken. Het verhaal zit voortreffelijk in elkaar. Waar gehakt wordt vallen er spaanders? Of is dit te makkelijk gedacht? En bestaat er zoiets als gerechtigheid?

Ik hoop dat Antoinette op dit moment alweer bezig is aan haar volgende thriller, want die ga ik zeker lezen.

Uitgedokterd, indrukwekkende aangrijpende psychologische thriller. Als de leugen regeert zal de wraak dan zoet zijn? Mustread!



Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Titel:   Van sixpack tot schoonmoeder, Toscaanse dromen deel 2 Auteur:   Liza van der Peijl Uitgever:   Loft Books Genre:   Feelgood roman V...