donderdag 23 mei 2024

Huisarrest - Simone Kortsmit

Titel: Huisarrest,
Auteur: Simone Kortsmit, Veritas deel 2
Uitgever: Clavis
Genre: Jeugdthriller, Young Adult
Verschenen: April 2024
Beschikbaar: Hardcover
ISBN: 9789044842289
NUR: 284
Pagina’s: 184

Tja, het leven is niet eerlijk, Lola. Ben je daar ook meteen achter.

De consequentie van het niet luisteren naar haar moeder, is huisarrest. Puber Lola is daar op zijn zachts gezegd niet blij mee. Een heel weekend lang met haar kleuterbroertje aan huis gekluisterd zijn is een drama. Ze kon niet weten dat dit drama zich tot een ramp zou voltrekken.

Ik denk dat er heel wat jongeren zijn die hetzelfde willen doen.
Het enige verschil? Ik héb het gedaan.


Justin vermoordde twee jaar geleden zijn mentor tijdens de les op school. Hij
 werd veroordeeld tot een jaar gevangenis en jeugd-tbs. De maatschappij heeft hem uitgekotst, zijn behandelaren niet. Ze zijn tevreden en hij mag op onbegeleid proefverlof.

Plots hoort ze iets achter zich. Het is slechts een klein kraakje, nauwelijks hoorbaar, maar het zorgt ervoor dat haar nekharen overeind gaan staan.

Alsof Lola’s leven sinds de scheiding van haar ouders al niet ingewikkeld genoeg is, wordt ze tijdens dit weekend gegijzeld in haar eigen huis. Door een onbekende jongen, amper ouder dan zijzelf. Waarom doet hij dit? Wat wil jij van haar?

De wereld is geen veilige plek.

Terwijl Lola en haar broertje doodsangsten uitstaan en vrezen voor hun leven, staat het land op zijn kop in verband met de vermissing van een ander meisje. Ondertussen keert Justin niet terug van verlof wat hem hoofdverdachte maakt in deze zaak.
Zal er ooit een einde komen aan deze nachtmerrie? En zullen ze het overleven?

Iemand die zoiets moois kan maken, kan toch niet slecht zijn?

Waar veel schrijvers er altijd al van droomden om ooit een boek te schrijven, was Simone Kortsmit dat niet direct van plan. Ze dacht dat het haar niet zou lukken maar op een dag ging ze aan het schrijven en haar peuterboek Kusjes voor oma, cakejes voor Cas is daarvan het resultaat. Samen met goede vriend Emile Lotz schreef ze voor de grap een thriller, in 2009 verscheen Zusters in het kwaad. Van het een kwam het ander en inmiddels heeft Simone al vele thrillers, kinderboeken en jeugdboeken op haar naam staan. Ik mocht haar jeugdthriller Huisarrest welke in maart verscheen bij uitgeverij Clavis, lezen en recenseren. Lees met me mee...

Zelf ken ik Simone alleen van haar thrillers voor volwassenen, die ik met veel plezier heb gelezen. Ik was dan ook heel benieuwd naar haar jeugdthriller.

Huisarrest is het tweede deel in de Veritas reeks. Schoolfeest, welke in 2019 verscheen, is het eerst deel van de reeks. Ondanks dat het een tweede deel is, is het geen vervolg en is het boek losstaand te lezen. Het is een jeugdthriller voor lezers vanaf ongeveer 14 jaar.

Huisarrest is opgedeeld in 3 delen; Justin, Lola en Lola en Justin. En bestaat uit 33 korte hoofdstukken geschreven voornamelijk vanuit hoofdpersonages Justin en Lola. Ook zijn er stukken cursieve teksten vanuit de dader. Het boek begint met een uitleg over jeugd-tbs en de PIJ maatregel. Daarna gaat het verhaal van start met een bizarre, beklemmende en beangstigende, spannende proloog die direct onder de huid kruipt en aanzet tot snel verder lezen. En sluit af met een epiloog.

Simone Kortsmit heeft een gedetailleerde, beschrijvende, vlotte schrijfstijl met veel vaart, waarmee ze de aandacht van de lezer direct te pakken weet te krijgen. Haar taalgebruik is populair en puberaal, waarmee ze zich perfect heeft weten in te leven in de leeftijdsgroep en heeft aangepast aan de doelgroep, knap gedaan. Vanaf de eerste bladzijde heeft ze je in haar greep en dit blijft zo gedurende het hele boek.

In Huisarrest maken we kennis met Justin en Lola. De vijftienjarige Lola woont sinds de scheiding van haar ouders, samen met haar broertje Daniël bij haar moeder in een oersaai dorp in de buurt van Amsterdam. Liever had zij net als haar vrienden in het bruisende Amsterdam gewoond, nu moet ze iedere dag ver fietsen en de pont over naar school. Lola heeft het niet makkelijk thuis met de depressieve buien van haar moeder. Als haar moeder haar plannen in de war gooit en Lola niet luistert is haar moeder het zat, de gevolgen zijn voor haar, Lola heeft huisarrest. Een heel weekend lang aan huis gekluisterd en dat is nog niet alles, ze moet op haar broertje passen. Haar moeder is onverbiddelijk, er is niks tegenin te brengen, Lola staat er alleen voor. Maar Lola wil gewoon puber zijn en zit niet te wachten op de verantwoordelijke taak om haar zesjarige bloedirritante energie slurpende broertje met bananen in zijn oren, te passen.

Twee jaar geleden werd het Justin allemaal teveel, tijdens het tweede lesuur in een volle school stak hij in een vlaag van waanzin, zijn mentor Max Steur op het Damstede Lyceum, dood. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen en de kans op herhaling is groot. Het vonnis luidt dan ook twaalf maanden jeugddetentie en jeugs-tbs. Justin beland in Teylingereind, een justitiële inrichting voor de zwaarste gevallen. Volledig uitgekotst door de maatschappij zijn zijn kansen heel klein, wat heeft het allemaal nog voor zin?

Zijn behandelaren zijn tevreden, Justin is toe aan zijn onbegeleide proefverlof. Maar dan gaat het mis. Hij sluipt de woning van Lola en Daniël binnen en houdt ze gevangen in hun eigen huis. Lola snapt er niets van, waarom doet hij dit? En hoe kan iemand die zo knap is zo lelijk zijn vanbinnen? Ondertussen staat het land op zijn kop in verband met de vermissing van de vijftienjarige scholiere Nina en keert Justin niet terug van verlof.

Zal Nina gevonden worden? En zal er een einde komen aan de nachtmerrie van Lola en Daniël en weten ze hier levend uit te komen?

Huisarrest kent een originele opbouw met aan het begin een minutieuze verslaglegging van een gebeurtenis waarop het boek gebaseerd is. De verhaallijnen en karakters zijn heel goed uitgewerkt. Simone verteld veel in relatief korte stukken tekst. Je leert de personages goed kennen.
Gek genoeg lukt het jeugdthriller auteurs vaak om veel beklemmende spanning aan hun boeken toe te voegen. Soms zelfs nog meer dan aan een thriller voor volwassenen. Waar dat in zit? Geen idee. Maar ik vind het wel een hele kunst op zich.
De heftige maar realistische en actuele thematiek is op een mooie wijze door het verhaal heen verweven. De toenemende mate van onveiligheid waarin de wereld zich helaas bevindt en de stijging van wapenbezit onder jongeren. Een kijkje binnen de jeugd-tbs en de behandeling. Werkt het systeem wel naar behoren? Hoe kunnen dergelijke fouten voorkomen? Langzaamaan krijgen we steeds meer inzicht in het leven van Justin en vormt zich een beeld wat hem heeft gedreven? En hoe het zover heeft kunnen komen? Kortsmit weet het zelfs een kortstondig moment voor elkaar te krijgen dat je een bepaalt soort van medelijden weet te hebben met Justin, maar dat duurt maar heel kort hoor. Maar ook het leed achter gesloten deuren en wat dit kan berokkenen, een scheiding, etc. Over familie, vriendschap, vertrouwen, emoties, wraak en onrecht.
Met veel onheilspellende spanning en onverwachte twists, weet ze de lezer op het verkeerde been te zetten en uiteindelijk alle puzzelstukjes op passende wijze samen te laten komen.

Met Huisarrest heeft Simone Kortsmit een originele beklemmende spannende jeugdthriller neergezet. Waarmee ze mij aangenaam heeft verrast. Met puberaal en populair taalgebruik passende binnen de doelgroep. Realistisch en actueel met hevige goed uitgewerkte thematiek. Met onheilspannende spanning en onverwachte twists. Over familie, vriendschap, vertrouwen, emoties, wraak en onrecht. Voor de liefhebber van de jeugdthrillers van Mel Wallis de Vries, Margje Woodrow en Cis Meijer.

Huisarrest, originele beklemmende spannende jeugdthriller. Actueel met onheilspellende spanning en onverwachte twists. Hoe kan iemand zo knap en lelijk tegelijk zijn?

★★★★

Met dank aan uitgeverij Clavis voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefde in de schaduw - Lana Lain

Titel:   Liefde in de schaduw Auteur:   Lana Lain Uitgever:   MH Books Genre:   New Adult Verschenen:   Mei 2024 Beschikbaar:   Paperback en...