dinsdag 28 mei 2024

Verlaat de gevangenis zonder betalen - Marjolein van der Gaag

Titel: Verlaat de gevangenis zonder betalen
Auteur: Marjolein van der Gaag
Uitgever: De Crime Compagnie
Genre: Thriller
Verschenen: Maart 2024
Beschikbaar: Paperback, Ebook en Luisterboek
ISBN: 9789461098825, 9789461098832 en 9789461098931
NUR: 332
Pagina’s: 300

Voor jou is iedereen een nummer. Moeten wij soms ook een nummertje trekken?

Het leek een dag als alle andere, maar niets bleek minder waar.
Brenda van Ameland is toeslagen directeur bij de belastingdienst en bekleed daarmee een lastige functie, zij wordt verantwoordelijk gehouden voor het grootste schandaal van de afgelopen vijfentwintig jaar. Werken onder hoogspanning en iedereen kan haar bloed wel drinken. Dreigmails en bedreigingen behoren tot haar dagelijkse gang van zaken. Daarnaast is zij moeder van Marit en Joep en vrouw van Roland, maar dat lijkt ze wel eens te vergeten.

Brenda voelt het lood in haar schoenen. Ze durft het gaspedaal nauwelijks in te trappen, bang om iets te missen en tegelijkertijd bang om iets te vinden.

Een dringend telefoontje van haar man plaatst alles in ander perspectief, in één klap dringt de bittere ernst tot ze door. Marit is die ochtend niet op school aangekomen en sindsdien ontbreekt ieder spoor van haar. Alle scenario’s liggen voor de hand er zijn gegadigden in overvloed, benadeelde mensen zijn tot alles in staat. Het is zoeken naar de welbekende speld in de hooiberg maar zolang er hoop is.

Toch had ze nooit kunnen bedenken dat het zo erg zou worden dat zelfs haar kinderen niet meer veilig zouden zijn.

Is dit de impact van de puinhoop die ze ervan heeft gemaakt? Voor alle levens die zij willens en wetens verwoest heeft? Levend tussen hoop en vrees nestelt een verlammende angst zich in iedere verzel van haar lichaam, is dit haar schuld omdat zij niet wilde luisteren?

U denkt dat iedereen met een achternaam die u niet kunt uitspreken niet te vertrouwen is.
Nou, 
ík weet wel wie er niet te vertrouwen is. Dat is de fucking Belastingdienst.

Zal ze haar dochter ooit weer in haar armen kunnen sluiten of is haar grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden?

Maar ja, spijt is altijd iets voor achteraf, hè?

Marjolein van der Gaag debuteerde in 2012 met haar thriller Gevaarlijk spel, waarna er nog diverse boeken van haar hand verschenen. In 2024 verscheen haar nieuwste thriller Verlaat de gevangenis zonder betalen bij uitgeverij De Crime Compagnie. Vanaf het moment dat ik over deze thriller hoorde wist ik die móét ik lezen, een boek met zo’n gewaagd onderwerp. Afgelopen week was het dan eindelijk zover. Lees met me mee wat ik ervan vind...

Verlaat de gevangenis zonder betalen is opgedeeld in 3 delen welke zich afwisselend afspelen in het heden en het verleden. Het verhaal wordt in wisselend perspectief vertelt vanuit diverse personages maar hoofdzakelijk vanuit Brenda, Ronald, Joep, Rishi en Floor en bestaat uit 73 korte hoofdstukken en sluit af met een epiloog. Het verhaal gaat van start met een intrigerend eerste hoofdstuk waarmee de toon direct is gezet.

Marjolein van der Gaag heeft een enorme toegankelijke schrijfstijl. Op beeldende wijze neemt ze je mee door haar verhaal heen. Intrigerend, meeslepend en spannend, alsook indringend, waarmee ze je continu nieuwsgierig weet te houden. Waar gaat dit verhaal heen en hoe gaat dit aflopen?

In Verlaat de gevangenis zonder betalen maken we kennis met een talrijk gezelschap. De welgestelde familie van Ameland bestaande uit Brenda en Roland, ouders van koningskoppel dochter Marit van zestien en eveneens puberzoon Joep, met zijn allen wonen ze in een afgelegen woonboerderij. Beide bekleden een belangrijke functie in hun baan. Zij is de meest gehate vrouw van Nederland en werkzaam als toeslagen directeur bij de belastingdienst en wordt verantwoordelijk gehouden voor het toeslagenschandaal dat heel Nederland in zijn greep houdt. Hij ligt onder vuur tijdens een precaire kwestie op de ziekenhuisafdeling waar hij werkzaam is als kinderarts. Dit komt hun huwelijk en de thuissituatie niet ten goede. Volledig opgeslokt door drukke werkzaamheden waarbij ze hun prioriteiten uit het oog zijn verloren, worden ze in één klapt terug in de realiteit geslingerd.

Het leek een dag als alle andere tot het leven ze tot de orde roept en ineens alles behalve hun gezin, onbelangrijk lijkt te zijn. Een telefoontje van Marits mentor, ze is die ochtend nooit op school aangekomen, terwijl alles erop wijst dat ze van plan was om gewoon naar school te gaan. Had Marit andere plannen en is ze vrijwillig vertrokken? Of is hun grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden? Een vraag waar niemand antwoord op lijkt te hebben, behalve Marit zelf, maar van haar ontbreekt ieder spoor. De verlammende angst nestelt zich in ieder vezel van hun lichaam, is dit de impact van de puinhoop die ze ervan heeft gemaakt? Heeft iemand kwaad in de zin? Is dit de wraak van slachtoffers van de toeslagenaffaire? Haar kind geslachtofferd? Waar ging het mis? Welke belangrijke signalen hebben ze gemist? Voor ze het weten zit de recherche bij hen aan tafel.

Levend tussen hoop en vrees is hun hele leven op zijn op komen te staan. Een lugubere vondst zet alles op scherp, het is slecht een kwestie van tijd en de klok tikt gestaag verder. Zullen ze hun dochter ooit weer veilig in hun armen kunnen sluiten? Of eindigt de droom in een nachtmerrie?

Daarnaast is een rol weggelegd voor Rishi Pinas, vader van vier dochters en slachtoffer van de kindertoeslagenaffaire. En Floor Kramer een meisje van achttien wat verlangd naar een normaal gezin, ze groeide op bij haar moeder met MS, een verbitterde vrouw gemaakt door de omstandigheden, die altijd thuis is en waar ze zich voor schaamt. Het huis is een grote bende en de koelkast is leeg, kortom een benarde thuissituatie aan de andere kant van de maatschappelijke ladder.

Eén ding delen ze gezamenlijk, dit is geen film maar de keiharde realiteit in hun leven.

Het onderwerp dat centraal staat in Verlaat de gevangenis zonder betalen is gewaagd te noemen en de titel is geniaal. Een ieder van ons heeft wel gehoord over de toeslagenaffaire in Nederland. Een verschrikkelijke en schrijnende situatie van een grote groep mensen die geheel onterecht door toedoen van de belastingdienst en de regering die niet tijdig heeft ingegrepen, alles zijn verloren wat hun lief was, waardoor hun levens verwoest zijn geraakt. De verregaande onomkeerbare gevolgen voor de onschuldige mensen en kinderen achter de dossiernummers. Hoe ver gaat iemand die alles al kwijt is geraakt en niets meer te verliezen heeft? Dit verhaal moest geschreven worden en ik hoop dat iemand ooit zo dapper zal zijn om het ware verhaal over het gehele schandaal volledig aan het licht te brengen en naar buiten te brengen en daar een boek over schrijft want dit had nooit mogen gebeuren! Een verhaal met zware thematiek die op uitstekende wijze door het verhaal is verweven.

Boeiende spannende en schurende verhaallijnen met een scala aan goed uitgewerkte karakters, waarbij het contrast enorm groot is. Ondanks de grote verschillen aan de uiterste kanten van de maatschappij geldt voor ieder van hen, dit is geen film maar de keiharde realiteit in hun levens. De grimmige sfeer waarin het verhaal zich afspeelt heeft Marjolein goed weten te vangen op papier. Een enerverende rollercoaster vol onwetendheid waar gedurende het lezen meerdere scenario’s de revue passeren. Je denkt te weten hoe het zit, maar in werkelijkheid heb je geen idee welke kant het echt uit gaat? De verdenkingen blijven heen en weer schieten. Waar gaat dit verhaal heen? Waar is Marit gebleven? En zullen ze haar nog op tijd weten te vinden? Er ontstaat een spannend kat en muisspel vol onverwachte wendingen, ontwikkelingen en verrassingseffecten, waarin van der Gaag toewerkt naar een opbouwende finale met een verpletterende climax. Dit alles zorgt voor een echte pageturner, een spannende, intrigerende, meeslepende thriller die je liefst in een ruk uitleest.

Met Verlaat de gevangenis zonder betalen heeft Marjolein van der Gaag een fascinerende gewaagde en spannende thriller neergezet. Met een boeiende maar realistische insteek die een unheimisch gevoel teweeg weet te brengen. Met goed uitgewerkte schurende verhaallijnen en levendige karakters. Een enerverende rollercoaster waarvan je denkt te weten hoe het zit, waarvan je in werkelijkheid geen idee hebt welke kant het nu uitgaat? Een spannend kat en muisspel vol onverwachte wendingen, ontwikkelingen en verrassingselementen met een verpletterende climax. Een spannende, intrigerende meeslepende thriller, echt ware pageturner. Ik kijk uit naar de volgende thriller van Marjolein.

Verlaat de gevangenis zonder betalen, fascinerende gewaagde spannende thriller. Ware 
pageturner met verpletterende climax. Hoe ver gaat iemand die niets meer te verliezen heeft?

★★★★★

Met dank aan uitgeverij De Crime Compagnie voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liefde in de schaduw - Lana Lain

Titel:   Liefde in de schaduw Auteur:   Lana Lain Uitgever:   MH Books Genre:   New Adult Verschenen:   Mei 2024 Beschikbaar:   Paperback en...