woensdag 8 mei 2024

Niets te verliezen - Julia Ran

Titel: Niets te verliezen
Auteur: Julia Ran
Uitgever: H!P Publishing
Genre: Feelgood roman
Verschenen: Maart 2024
Beschikbaar: Ebook
ISBN: 9789464641929
NUR: 301
Pagina’s: 212

En wie is degene die dat varkentje dan mag gaan wassen? Chloe de Vries, want die staat erom bekend dat ze nog een kartonnen doos aan een zwerver kan verkopen als het moet.

Na wederom een bezichtiging from hell is de maat vol voor Junior makelaar Chloe. Zij wil óók luxe villa’s verkopen en niet enkel en alleen maar executie verkopen voor lastige klanten. Ze droomt van haar eigen makelaarskantoor en heeft een missie te behalen. Bovenal moet ze haar vader trots maken.

Hij draaide zich met zijn rug naar me toe, pakte zijn koksmes en sneed eerst een komkommer in plakjes en toen mijn hart.

Chloe haalt weinig voldoening uit haar werk en haar relatie loopt ook al niet zoals gehoopt. Officieel woont ze nog steeds bij haar ouders in Leiden maar ze leeft al bijna een jaar uit haar koffers bij haar vriend in Amsterdam. Dankzij de hoge werkdruk leven Jean-Luc en Chloe veelal langs elkaar heen. De twijfels zijn real en de relatiestatus is ingewikkeld. Spreken ze nog wel dezelfde liefdestaal of is ze weer terug bij af?

Wil je echt een goed advies van mij? Sommige mensen hebben het in zich om succesvol te worden, anderen niet. Maak het jezelf niet zo moeilijk en accepteer dat je tot die laatste groep behoort.

Chloe komt met regelmaat in extreme situaties terecht, zo ook wanneer ze in de kroeg Mister Perfect ontmoet en zich tot een next level experiment laat verleiden. Wat begint als de ruil van een gratis knuffel eindigt bijna in ten ondergaan. Hoe redt Chloe zichzelf hier uit? Doet ze wat ze altijd doet of maakt ze voor eens en altijd schoon schip? En weet ze haar roeping te vinden?

Het hoeft niet altijd “bouilabaisse” te zijn.

Een jaar geleden las ik Tequila Sunrise, de roman van Julia Ran en ik was in een klap verkocht, wat kan die vrouw schrijven zeg. Toen Julia recent een oproep deed voor de blogtour van Alles te verliezen, haar nieuwste feelgood, hoefde ik dan ook niet na denken, ja natuurlijk wil ik daaraan mee doen. Het animo was groot, hoe kan het ook anders en ik ben blij dat ik mee mocht doen en vandaag deel ik mijn recensie met jullie.

Niets te verliezen bestaat uit 27 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Chloe de Vries en sluit af met een epiloog. Het verhaal gaat direct lekker van start met een grappig eerste hoofdstuk waardoor je gelijk in het verhaal zit en je enkel nog door wilt lezen.

Julia Ran heeft een heerlijke schrijfstijl, ik hou van haar manier van schrijven. Beeldend en grappig, waardoor je het verhaal zo voor je ziet afspelen. Met zorgvuldig gekozen woorden vloeien de zinnen zo lekker in elkaar over, wat er in resulteert dat je bijna constant met een glimlach op je gezicht aan het lezen bent. Door de enorme vaart en humor vaar je door het verhaal heen, waardoor ik hem binnen een mum van tijd uit had. Echt even heerlijk genieten en ontspannen.

In Niets te verliezen maken we kennis met de achtentwintig jarige Chloe, Klo-oui op zijn Frans. Drie jaar geleden behaalde ze haar HBO diploma en sindsdien werkt ze als Junior makelaar bij Case Real Estate, hét makelaarskantoor van Amsterdam en omstreken. Een fantastisch salaris, perfect om te sparen voor haar grote droom en tevens missie; een eigen makelaarsbureau. Maar het geeft haar weinig voldoening. Als verkooptalent van executieverkopen, is ze iedere keer weer de pineut. Klanten die hun huis willen verkopen, maar toch ook weer niet. Na Casa Ellende nummer zoveel is Chloe het spuugzat. Zij wil óók luxe villa’s verkopen.

Haar werkzaken gaan goed, haar relatie wat minder. Door de hoge werkdruk leven Chloe en haar Franse vriend Jean-Luc, met wie ze bijna een jaar een relatie heeft, langs elkaar heen en hebben ze weinig tijd voor elkaar. Net als haar ouders, precies zoals ze nou net niet wilde. Een ongeleid projectiel in het kwadraat versus een lieve zachtaardige man. Ambitieus tegenover tevreden. Een impulsief en een hardleers kreng, waarbij zich kwetsbaar opstellen niet tot haar beste eigenschap behoort, in de boel verpesten blinkt ze daarentegen uit. Een chef-kok die werkt in een simpel café zonder culinaire hoogstandjes, wanneer gaat hij zijn vleugels uitslaan? Chaos Chloe en haar Patatman, spreken ze wel dezelfde taal van de liefde?

Chloe legt de lat erg hoog voor zichzelf en brengt zichzelf daarmee regelmatig in onmogelijke posities. Wanneer ze in de kroeg Mister Perfect ontmoet en zich tot een next level experiment laat verleiden. Wat begint als de ruil van een gratis knuffel eindigt in bijna kopje ten onder gaan. Doet Chloe wat ze altijd doet of maakt ze voor eens en altijd schoon schip?

Dit boek is echt totaal anders dan Tequila Sunrise, maar zeer zeker niet minder leuk. Waar Tequila Sunrise echt een hartverscheurende emotionele roman is, is Niets te verliezen vooral een grappig verhaal met een kwetsbaar randje. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en levendige karakters. Het heggelen en steggelen door haar opvliegende karakter met haar eigen superman en met haar strenge botte veeleisende vader. Haar hooggevoelige moeder, haar tweelingbroer Jan en de familieperikelen. Haar bemoeizuchtige collega Egbert, die ze wel kan schieten. De kleurrijke Cynthia, die haar te hulp schiet wanner de nood aan de vrouw is. En Uurtje Factuurtje, de hork van een klusjesman.
Vol humor door de hilarische momenten, waar loopt Chloe nou eigenlijk allemaal tegenaan in zowel haar werk als haar privéleven? De grapjes die door klanten niet gewaardeerd en begrepen worden. Haar impulsieve onhandigheid. Maar er is ook ruimte voor emotie en de persoonlijke groei van Chloe en een mooie plotwending. De maatschappelijke thematiek is op luchtige wijze door het verhaal heen vervlochten. Met als belangrijke boodschappen; niet iedereen is wie je denkt dat hij of zij is, soms moet je ergens doorheen kunnen kijken, dat moet Chloe als makelaar immers ook. Je weet pas wat je hebt.. en leef en volg je hart.

Is jouw glas halfleeg of halfvol?

Met Niets te verliezen heeft Julia Ran een grappige feelgood roman met een kwetsbaar randje neergezet. Totaal anders dan haar voorganger, maar zeker niet minder leuk. Julia is denk ik van veel markten thuis. Met goed uitgewerkte verhaallijnen en levendige karakters. Vol verborgen boodschappen. Op volle vaart door het verhaal, ontspannend en genietend. Waarmee ze wederom een topper heeft neergezet. Ik kijk met smart uit naar het vervolg op Tequila Sunrise.

Niets te verliezen, grappige feelgood met kwetsbaar randje. Wederom een topper. Spreken Chloe en Jean-Luc dezelfde liefdestaal? Aanrader!Met dank aan uitgeverij H!P Publishing voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Verlaat de gevangenis zonder betalen - Marjolein van der Gaag

Titel:   Verlaat de gevangenis zonder betalen Auteur:   Marjolein van der Gaag Uitgever:   De Crime Compagnie Genre:   Thriller Verschenen: ...