vrijdag 10 mei 2024

Roofdier - Toni Coppers

Titel: Roofdier, Alex Berger deel 4
Auteur: Toni Coppers en Co auteur Annick Lambert
Uitgever: Borgerhoff & Lamberights
Genre: Thriller
Verschenen: Maart 2024
Beschikbaar: Paperback en Ebook
ISBN: 9789464946086
NUR: 332
Pagina’s: 369

Geluk is een plek tussen te weinig en te veel.

Wanneer de Belgische Tom tijdens Midzomernacht verdwijnt uit het National Oulanka Park in Lapland, is zijn moeder (Inge) in alle staten. De politie neemt de zaak in eerste instantie niet serieus en zijn moeder smeekt privédetective Alex Berger om hulp, hij moet haar zoon vinden. Alex ziet niet in wat hij zou kunnen doen, wat de politie niet ook kan, maar toch knaagt het aan hem. Hij besluit op het verzoek in te gaan en de wanhopige vrouw te hulp te schieten.

Er is een snelle manier om dood te gaan en een hele trage en pijnlijke. Dit is een voorsmaakje mocht je de tweede manier kiezen.

Alex reist af naar het Finse wintersportoord Ruka, waar hij voor een groot raadsel komt te staan. Een verdwenen student terugvinden in de laatste wildernis van Europa. Maar dat is nog niet alles, gedurende het onderzoek waarin hij wordt bijgestaan door hoofdinspecteur Leena Eriksson, gebeuren er nog meer bizarre dingen.

We zijn als rechercheurs zo getraind om feiten met elkaar te verbinden dat we soms niet willen zien dat ze niks met elkaar te maken hebben.

Een vermissing, een extreme moord in een gebied waar men weinig zware misdaad kent en nog een moord ruim 3000 kilometer verderop, wat heeft dit alles met elkaar te maken? En is er überhaupt wel een link? De kans dat Tom levend wordt terug gevonden verstrijkt met de minuut. Terwijl ze voortdurend achter de feiten aan hollen.

En weet je waarom? Omdat het altijd beter is dan het alternatief. Omdat het altijd beter is dan nietsdoen en wachten op slecht nieuws.

Zullen ze Tom heelhuids terug vinden en de zaak tot een goed einde weten te brengen?

Maar opeens lijkt de zoektocht naar een moordenaar op een of andere manier eenvoudiger dan een onschuldige, verdwaalde jongen terugvinden.

Vlaamse auteur Toni Coppers heeft al een heel scala aan boeken op zijn naam staan, samen met zijn vrouw en co auteur Annick Lambert. Al in 1995 debuteerde hij met De beha van Madonna. Maar zijn echte doorbraak als thrillerauteur maakte hij in 2008 met het eerste deel van de thrillerreeks Liese Meerhout, Niets is ooit. Deze reeks is in 2016 verfilmd tot de tv-serie Coppers. Naast deze reeks, is Toni in 2017 een nieuwe reeks begonnen, die van Alex Berger. Ondanks dat Coppers een zeer gewaardeerd thrillerauteur is, was zijn werk mij nog onbekend. Tot ik een berichtje ontving van New Book Collective met daarin de vraag of ik geïnteresseerd was in een recensie-exemplaar van Toni’s nieuwste thriller Roofdier? De flaptekst wekte mijn nieuwsgierigheid op, dus dat zag ik wel zitten. Vandaag deel ik jullie hoe mijn eerste kennismaking met Coppers werk is verlopen...

Leuk weetje; dankzij een telefoontje van Lieven De Rycke, die hem aanspoorde om Alex Berger naar Lapland te laten komen, ontstond het idee voor Alex Berger deel 4. Toni en zijn vrouw reisden af naar Lapland en deden daar research. En het resultaat is Roofdier.

Ondanks dat Roofdier het 4e deel is van de Alex Berger reeks, is het verhaal prima losstaand te lezen, dat deed ik namelijk ook en ik heb alles perfect kunnen volgen.
Roofdier is opgedeeld in 3 delen en bestaat uit 29 langere hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief. Maar de uiteindelijke hoofdrol is natuurlijk voor niemand minder dan Alex Berger. Het verhaal gaat van start met een intrigerend, mysterieus en broeiend eerste hoofdstuk, waarin je voelt dat er iets gaat gebeuren maar niet weet wat en wanneer? Mijn aandacht was in ieder geval direct gewekt.

Toni Coppers heeft een bijzondere schrijfstijl, uniek te noemen. Door zijn vertellende manier van schrijven en de zorgvuldig gekozen woorden en zinnen, neemt hij de lezer op meeslepende wijze mee op het Finse avontuur. De mysterieuze schrijfwijze met een vleugje humor en veel onderliggende emoties zorgen ervoor dat je helemaal opgaat in het intrigerende en hartverscheurende verhaal.

In Roofdier maken we kennis met Alex Berger. In een vorig leven succesvol als hoofdinspecteur bij de Brusselse Moordbrigade, inmiddels een eigenzinnige privédetective, die er een merkwaardige werkwijze op nahoudt, uit het Belgische Oostende. Een man met een zware rugzak aan bagage uit het verleden, zijn vrouw Camille overleed negen jaar geleden tijdens de aanslagen in Parijs. Sindsdien is zijn appartement op zeven hoog, zijn veilige haven waar hij zich kan afsluiten voor de wereld. De enige mensen die hij echt toelaat in zijn leven, behoren tot het gekneusden trio, bestaande uit zijn beste vrienden Eric en Sara en hij zelf. Zij zijn de enige die weten wat hij doormaakt en die zelf weten wat verdriet betekend. Daarnaast zijn vriendin Roos, de eerste vrouw na Camille, commissaris bij de recherche in Neufchâteau. Hij denk dat hij van haar houdt, maar weet het niet zeker. Hij geniet van de zilte zeelucht aan het strand van Oostende. Eric Machiels is eigenaar ban boekhandel Kafka, een begrip in Oostende en Sara Cavani is hoofdinspecteur bij de Brusselse recherche en is de laatste jaren vooral actief bij de Belgische afdeling van Interpol. Zoetekauw Eric geniet van het goede leven, een Bourgondiër in hart en nieren, naast boeken is eten zijn liefste hobby. Drank, taartjes en alle slechte dingen die je maar kunt bedenken, helaas denkt zijn cardioloog daar anders over, tot zijn grote frustratie.

Na de zoveelste nietszeggende zaak neemt Alex zijn leven een absurde wending wanneer de moeder van de twintigjarige Tom Clearbout voor zijn neus staat. Haar zoon vertrok drie weken daarvoor naar Lapland om een documentaire te maken voor zijn bachelor proef, hij studeert voor filmregisseur en is sinds twee dagen onbereikbaar.
Zijn moeder is in alle staten en de politie ter plaatse neemt de vermissing niet serieus, tijdens Midzomernacht verdwijnen wel meer dronken jongeren uit het National Oulanka Park, hij komt vast snel weer tevoorschijn. Toms moeder vertrouwd het niet en smeekt Alex om hulp.
Wanneer dan ook nog zijn telefoon in de bosjes wordt terug gevonden en zijn spullen zijn achtergebleven in de airbnb en Tom is verdwenen, is zijn moeder overtuigd dat er iets met hem gebeurd is. Alex’ schuldgevoel knaagt aan hem en hij besluit de radeloze vrouw te helpen en reist af naar het Finse wintersportoord Ruka.
Alex trotseert de uitgestrekte natuur en komt voor een onmogelijke opdracht te staan, het terugvinden van de student in de laatste wildernis van Europa. Samen met hoofdinspecteur Leena Eriksson onderzoekt hij de onrustwekkende verdwijning van de Belgische jongen, die van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. De kans dat Tom levend terug wordt, wordt met de minuut onwaarschijnlijker.
Dan vindt de politie een gruwelijk verminkt lichaam in het gebied wat weinig zware misdaad kent en door de gebeurtenissen op zijn grondvesten staat te trillen. Is er een moordenaar actief of  is dit het werkt van de wilde dieren? Na nog een nieuwe moord, 3000 kilometer verderop, zijn er meer vragen dan antwoorden. Deze bizarre zaak drijft ze tot het uiterste en ze lopen voortdurend achter de feiten aan.
Zullen ze tot een doorbraak weten te komen en zullen ze Tom heelhuids terug vinden?

Roofdier is niet een boek was ik uit mezelf zou gaan lezen, dankzij New Book Collective kwam het op mijn pad en daar ben ik blij om want Toni heeft me met zijn boek aangenaam weten te verrassen. Een ontzettend origineel verhaal met subliem uitgewerkte verhaallijnen en heel diverse personages, allen stuk voor stuk goed uitgewerkt.
Verwacht geen nagelbijtende spanning, maar wel een waanzinnig meeslepend en avontuurlijk verhaal met een onderhuidse spanning, geheel gehuld in mysterie. Door de uitgestrekte prachtige natuurgebieden in de wildernis van Fins Lapland, die het decor verzorgen, is dit verhaal een ware beleving an sich geworden. Magnifiek gedaan, ik heb van iedere bladzijde genoten.
Waar het verhaal zich gedurende het lezen kalm aan opbouwt en er gaandeweg steeds meer bizarre gebeurtenissen ontspruiten, neemt het slotstuk opeens een stroomversnelling met verrassende wendingen en komen allen puzzelstukjes uiteindelijk passend in elkaar.
Met de onderliggende boodschap van dit alles, een vraag die mij ook al heel wat jaren bezig houdt, wie zijn er nu de beesten in de wereld? De gevaarlijke beren, die in hun natuurlijke habitat leven of de mensheid, die keer op keer alles weet te verwoesten? Langzaam maar zeker raak ik er in ieder geval steeds meer en meer van overtuigd dat in de mensheid hete ware beest verschuild, die de wonderschone natuur steeds een beetje meer vernietigd.

Met Roofdier heeft Toni Coppers een originele thriller neergezet. Niet nagelbijtend spannend maar een waanzinnig meeslepend verhaal gehuld in mysterie. Met subliem uitgewerkte verhaallijnen en een diversiteit aan karakters, allen goed uitgewerkt. Geen boek wat ik zelf zou uitkiezen om te lezen, maar een zeer aangename verrassing waarvan ik enorm heb genoten. Dit boek in de prachtige natuurgebieden van de wildernis in Lapland is een ware beleving an sich geworden. Wat mij nieuwsgierig heeft gemaakt naar het overige werk van Coppers.

Roofdier, originele meeslepende thriller gehuld in mysterie, in de wildernis van Fins Lapland is dit verhaal een ware beleving an sich. Wie is het beest de mens of het dier?

★★★★

Met dank aan New Books Collective en uitgeverij Borgerhoff & Lamberights voor het recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Omdat ik altijd al de jouwe was - Emma Anna

Titel:   Omdat ik altijd al de jouwe was Auteur:   Emma Anna Uitgever:   Emma Books Genre:   Age gap guardian romance Verschenen:   Maart 20...